Una bona notícia per als titellaires catalans: Unima Catalunya ha renovat els càrrecs de la seva Junta, amb un nou President, Eudald Ferré, una nova secretària, Lídia Clua, i una nova tresorera, Glòria Arrufat, mentre els antics President i Secretari, Xesco Quadras i Pere Bigas, es mantenen com a vocals, assegurant d’aquesta manera la transició del nou equip. També el veterà Carles Cañellas forma part de la Junta com a vocal.

Nova Junta de Unima Catalunya. D’esquerre a dreta: Pere Bigas, Glòria Arrufat, Lídia Clua, Eudald Ferré i Xesco Quadras, acompanyats del petit Lluc. Manca en Carles Cañellas, per trobar-se aquell dia de gira a la Xina.

Unima Catalunya, després de la seva refundació el 2012, continua amb ànims de ser l’associació dels titellaires catalans que els permet connectar amb la gran xarxa de les Unimes del món, una associació fundada el 1929, la primera en l’àmbit del teatre de caire internacional.

Ha tingut sort la Unima Catalunya de comptar en la seva primera etapa inicial de refundació amb la presència de dues persones que han mantingut viva i activa la Junta: en Xesco Quadras i en Pere Bigas. I va ser interessant constatar el seu grau d’exigència, quan van presentar en termes pessimistes, durant l’última assemblea que va tenir lloc dins del Festival MITMO de Mollet del Vallès, les coses fetes en aquests anys, que han estat considerables i força interessants.

Alguns dels titellaires veterans homenatjats per Unima Catalunya en la trobada a Can Pink,
Mataró, el 23 de novembre de 2016.

S’entén, per altra part, que costi fer entendre als titellaires la utilitat d’aquesta mena d’associacions. I tanmateix, el fet de que l’últim any 2016 s’hagi aconseguit una subvenció de la Generalitat, cosa que ha permès recolzar diversos cursos i tallers duts a terme per les forces vives del sector, una política de visibilitat exterior de la realitat local, i uns actes de socialització i de trobada entre les diverses generacions de titellaires, representa una fita important i un punt de no retorn que situa Unima Catalunya com una organització no sols útil sinó indispensable.

La nova Junta va plantejar, en la seva reunió realitzada a Tiana el darrer 2 de juny de 2017, obrir una pàgina web participativa que permeti donar visibilitat als socis així com a les notícies més importants del sector. Igualment altres iniciatives que s’aniran mostrant gradualment.

Foto de família en acabar l’Opening Ceremony al Congrés d’Unima de Chengdu, maig 2012.

Però no ens hem d’oblidar que el gran atractiu d’Unima és la seva potent dimensió internacional: una associació que compte amb 76 centres nacionals i 24 representacions nacionals (encara sense centre). Una xarxa molt activa, amb diverses comissions de treball i un Congrés Mundial cada quatre anys (el de 2012 es va fer a Chengdu, a la Xina, i el de 2016 a Tolosa/San Sebastián (per primera vegada en un país de parla hispana). El proper Congrés de 2020 tindrà lloc a Indonèsia. Aquests congressos s’acompanyen sempre d’un gran Festival Mundial, amb la participació no sols de companyies sinó de programadors i especialistes del món de la marioneta de tot el món.

Ballarí de Bali, durant la presentació de la candidatura de Indonèsia al Congrés d’Unima 2016, de Tolosa/San Sebastián.

Unima Catalunya està integrada a Unima Federació Espanya que compta amb diversos centres autonòmics. Edita la revista Fantoche, una de les més interessants en el món de les llengües iberoamericanes, i compta amb una pàgina web altament participativa (veure aquí) oberta a tots els socis. Una eina molt útil per donar a conèixer les activitats pròpies i saber de les alienes. L’actual President de Unima Federació Espanya és Guillermo Gil, de Madrid, i el seu Secretari General Pablo Girón, de Zaragoza.

Pel que fa a Unima Internacional. el seu actual President és Dadi D. Pudumjee, de la Índia, i la Secretària General, Idoya Otegui, de Tolosa, Euskadi.

Revista Fantoche nº 9.

Per tenir més informació de Unima Internacional, veure aquí.