L’IF Barcelona i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona presenten el curs pràctic ‘Narratives de la realitat virtual’, a càrrec del col·lectiu BeAnotherLab  i de l’artista Lidia González Zoilo, més coneguda com Macarena Recuerda Shepherd. El taller, que es celebrarà del 6 al 10 de novembre de 2017 a l’Institut del Teatre de Barcelona, està obert a persones de totes les disciplines interessades en la pràctica del teatre visual i d’objectes, i de l’ús escènic de la realitat virtual.

A partir de l’experiència creativa de BeAnotherLab en el procés de La biblioteca de nosaltres (residència IF Barcelona 2016), i a través del dispositiu de La màquina de ser un altre, en aquest taller s’examinaran diverses situacions narratives sobre les quals es pugui elaborar una proposta escènica.

Es tracta d’un recorregut real i de ficció al mateix temps, una experimentació sobre el desplaçament, l’espai escènic, l’escriptura dramatúrgica i la percepció. A les narratives immersives desenvolupades pel col·lectiu internacional BeAnotherLab a partir de la realitat virtual, s’hi afegeix la veu personalíssima de Lidia González Zoilo. Coneguda com Macarena Recuerda Shepherd, els seus treballs combinen la participació del públic, l’ús de diferents espais al llarg d’un recorregut físic i dramatúrgic establert i tècniques d’expressió visual com el vídeo, la fotografia i la iconografia.

Programa

Durant el laboratori, es faran grups de, com a màxim, 5 persones, que treballaran en diverses fases de la creació. Els participants hauran d’elaborar el guió d’una història narrada en diversos episodis i posar-la en escena. Com a base, al principi, els alumnes s’endinsaran en un relat a través del qual coneixeran els materials i les tècniques que tindran a disposició. L’evolució dramatúrgica de la seva creació posterior estarà vinculada amb un recorregut físic per un espai escènic dinàmic, utilitzant la realitat virtual. BeAnotherLab facilitarà tant els dispositius com els coneixements tècnics per aplicar-la.

Perquè l’espectador s’immergeixi completament en l’espai virtual, el sentit de la vista s’ha de complementar amb l’estimulació dels altres sentits: ús d’olors, corrents d’aire, actors que donen la mà, etc. Això genera una sèrie de moviments al voltant de l’espectador o espectadors que en aquell moment estan seguint la història a través dels dispositius de RV. Els creadors hauran de coreografiar aquests moviments i buscar la contigüitat entre filmació i entorn.

Objectius

 • Integrar l’objecte, el vídeo i la realitat virtual en la concepció dramatúrgica.
 • Crear una dramatúrgia a partir de la percepció escènica.
 • Explorar i experimentar l’ús conjunt de tècniques dispars i les possibilitats de la realitat virtual en la creació de narratives i el seu impacte en l’espectador.

Continguts

 • Escriure un guió bàsic pensant en les tècniques de teatre immersiu proposades.
 • Posar en escena les diverses fases del relat per tal de donar contigüitat als diversos elements en joc: escenes gravades, moviments dels actors, desplaçament dels espectadors, actors i objectes que intervenen en el recorregut.
 • Crear una coreografia específica per ales experiències de realitat virtual.
 • Posar en comú el treball dels diversos grups en una història final.

Informació pràctica:

Dates: del 6 al 10 de novembre de 2017
– Pre-inscripció i reserva places: del 1 d’agost al 2 d’octubre.
– Inscripció: del 2 al 20 d’octubre
– Matrícula: del 23 al 27 d’octubre

 1. A qui s’adreça: Estudiants de dramatúrgia, direcció, escenografia i teatre visual, i professionals d’aquests mateixos àmbits: directors, titellaires, actors, artistes plàstics…
 2. Docents/professionals:IT / IF Barcelona; Alfred Casas; Lidia González Zoilo; Membres del col·lectiu BeAnotherLab (La màquina de ser un altre)
 3. Programa: veure la introducció
 4. Tipus de curs: Certificat (Institut del Teatre)
 5. Dates: Classes del 6 al 9 de novembre de 2017. Presentació final el 10 de novembre de 2017
 6. Total hores: 30h .
 7. Horari:   de 15h a 21h
 8. Modalitat: Presencial
 9.  Lloc d’impartició: Institut del Teatre. Seu de Barcelona
 10. Preu: 135 euros
 11. Descomptes: 25% a alumnes i graduats de l’Institut del Teatre, 10% a associats de la revista Putxinel·li i Titeresante, socis d’Unima.

12- Ajudes: Els socis d’Unima es poden acollir també als ajuts que Unima Federació Espanya dóna per a viatges i estança. Consultar a Marta García, secretaria@unima.es

 1. Pre-inscripció i reserva de places: del 27 de juliol al 2 d’octubre. Escriure a annapou@ifbarcelona.cat
 2. Inscripció:del 2 al 20 d’octubre

Requisits (a adjuntar a la sol·licitud): fotocòpia DNI, passaport o targeta de residència on consti el NIE de l’aspirant i curriculum vitae. Els documents es poden presentar a la Secretaria Acadèmica General presencialment o per mail:

Secretaria Acadèmica General
Horari de 10.30 a 14.30h i de 15.30 a 17h. Divendres tarda, tancat
Plaça Margarida Xirgu, s/n. 08004 Barcelona
Tel. 93 227 39 55
sec_acad.it@institutdelteatre.cat 

 1. Matrícula: del 23 al 27 d’octubre
 2. Places: 20
 3. Procés de selecció: Per ordre d’inscripció
 4. Contacte i consultes específiques: Alfred Casas, casasma@institutdelteatre.cat Departament de Disseny Escènic IT i Departament d’Interpretació.
 5. Consultes generals: formaciocontinuada@institutdelteatre.cat

Biografia del professors:

BeAnotherLab:

El col·lectiu artístic multidisciplinari BeAnotherLab fa temps que porta a la pràctica l’intercanvi simultani de personalitats. La Màquina de ser un Altre és un dispositiu que, gràcies a la realitat virtual, permet a l’espectador o usuari veure el punt de vista d’una altra persona, intercanviar-se per un altre, i aplicar-ho a terrenys tan variats com la mediació de conflictes o l’art-teràpia. Barrejant art escènic i realitat virtual, les seves instal·lacions alteren els conceptes de representació i la percepció mateixa de la realitat, plantegen la hipòtesi de com seria el món si realment poguéssim veure-hi a través dels ulls de l’altre. Tecnologia, neuropsicologia i art en un dispositiu que ha obtingut un reconeixement mundial.

Macarena Recuerda Shepherd

Artista plástica y bailarina profesional. Integrante del proyecto artístico La Sauna International.

Ha realizado diferentes proyectos en colaboración con los artistas Txalo Toloza, Amalia Fernández, Amanda Pola y Vicente Arlandis.

Desde el 2008 es fundadora e integrante del Colectivo Estraperlo plataforma de nuevos creadores difícilmente etiquetables.


Estas son sus piezas:

2010 “Thatʼs the story of my life” un Producción de MiCarteraPatrocina, con la Ayuda del ConCa y la colaboración del Bilbao Arte, Teatre Lliure y Antic Teatre, pieza que ha girado por todo el Estado Español y Portugal.

2012 “Greenwich Art Show” Una producción de MiCarteraPatrocina, Festival Neo, CAET y Antic Teatre. Y 2012 “Greenwich Art Show- The Installation” Beca Atrio Alhondiga del Bilbao.

2013 “Whose are those eyes?” Sit specif e intervención urbana que se estrenará en la Fira de Tarrega 2013, Escena Poble Nou 2013 y Bad 2013. Ha recibido la Beca Laboratorio Fira de Tarrega, la Residencia que ofrece conjuntamente Escena Poble Nou y Antic Teatre; y la Residencia de Bilbao Eszena.

2015 “El Experimento Ganzfeld”. HPC consonni (Bilbao)

2016 “Collage y Acción” Laboratorio investigación (Trabajo en proceso).