Calders ha acollit del 28 al 30 de juliol d’enguany, la 1a edició del Festival de Titelles del Moianès. Un festival que, com el seu propi nom indica, té voluntat d’arribar als deu municipis que conformen aquesta comarca recentment creada. I és que la comarca natural del Moianès va rebre el ple reconeixement administratiu i polític fa poc més de dos anys, per bé que ja havia existit com a sotsvegueria, des de l’inici del segle XIII, fins a la implantació del decret de Nova Planta, cinc segles més tard.

La concepció i la organització del Festival corresponen a l’Espai Animacions. La iniciativa creada pels dos membres de Rocamora Teatre, a la seva seu de Calders, per ajudar a la dinamització cultural del seu entorn i a la promoció del Teatre de Titelles en general.

Exposició dedicada als 35 anys de Rocamora Teatre.

El Festival ha comptat amb la indispensable col·laboració de l’Ajuntament de Calders i de la Diputació de Barcelona, que han aportat el seu suport logístic i financer. Aquesta primera edició ha tingut un format modest, en consonància amb el pressupost disponible, però tot i així, ha estat atractiva i variada, fent gala de l’enginy suficient per confegir una bona combinació d’actes.

Visita comentada per Carles Cañellas de l’exposició sobre Rocamora Teatre.

El programa ha tingut quatre activitats: una exposició, un taller de construcció de titelles de papiroflèxia i dues representacions teatrals. Gent de totes les edats, vinguda majoritàriament de Calders, però també d’altres indrets del Moianès i de més enllà, han assistit i participat amb interès i respecte en tots els actes programats.

L’exposició, instal·lada en una espaiosa sala del Casal Social, ha estat dedicada als 35 anys de la Companyia Rocamora Teatre, amb una àmplia exhibició de material gràfic -sobretot fotografies i cartells-, així com una dotzena de titelles de diferents tècniques i una mostra dels premis i guardons rebuts a Catalunya i a l’estranger. Oberta al públic des del 28 de juliol fins el 4 d’agost, els qui varen assistir a la inauguració del Festival, van poder fruir de la visita guiada a l’exposició, a càrrec de la pròpia companyia.

Arunee Vasanserekul en ple taller.

El taller de construcció de titelles de papiroflèxia fou impartit el dia 29 al matí en una sala contigua del mateix Casal Social, per l’artista plàstica i titellaire tailandesa Arunee Vasanserekul, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Bangkok, resident des de fa anys a la Franja de Ponent, antiga membre del grup Taraneya de Binèfar. El taller, obert a tothom i per a totes les edats, va tenir tal rebuda, que en va haver de fer dos de seguits, per poder acollir totes les persones inscrites, les quals, en acabar, van poder endur-se les seves creacions a casa.

Carles Cañellas amb l’espectacle Solista.

El dissabte 29 a la nit, en un magnífic escenari instal·lat a la Plaça Major, al costat mateix de l’Església i l’Ajuntament i a plaça plena, va tenir lloc la representació de l’espectacle “Solista” de Rocamora Teatre, un clàssic del titella de fil, que va deixar a tothom bocabadat i amb ganes de més.

I per cloure el Festival, el diumenge 30 al matí, la vallenca Companyia d’Eudald Ferré va representar a l’escenari del remodelat Centre Cívic, l’espectacle “L’antiquotidianitat”, una excel·lent mostra de domini i mestria de la difícil tècnica del titella de guant català.

 Eudald Farré mostra els seus titelles al públic.