L’IF Barcelona 2017 i l’Institut del Teatre proposen aquest taller laboratori dirigit per la coreògrafa Federica Porello, juntament amb Xavi Moreno i Marinae Brois, a partir del treball que estan fent a l’entorn de l’espectacle WeWood, en procés de creació i que s’estrenarà el 2018 dins del marc del Festival IF Barcelona de teatre de titelles, visual i d’objectes.

Es tracta d’un laboratori pensat com un espai creatiu en el qual els inscrits posaran en diàleg dansa i manipulació d’objectes. Destinat a estudiants de dansa, teatre físic i visual, titellaires i altres disciplines (tenint en compte sempre que la base del treball és el moviment).


Els creadors han estat desenvolupant durant anys una forma específica de posar en escena la relació entre cossos i objectes. Per fer-ho possible, han elaborat el que anomenen un “vocabulari bàsic”, és a dir una gramàtica que els permet articular un llenguatge conjunt del qual participen necessàriament tant objectes inanimats com actors físics i ballarins.

Les “coses” amb què treballen han estat seleccionades per les seves qualitats materials i per les seves formes neutres; són objectes sense història, no estan connotats. Són fustes sense res d’específic, que, tanmateix, poden conjugar-se les unes amb les altres o amb parts dels cossos que tenen al voltant per formar conceptes i idees a través del moviment.

La improvisació ens permetrà fer espai a la intuïció física i a l’observació dels nostres patrons de moviment per conèixer-ne noves possibilitats. Explorarem com els objectes poden ajudar-nos a percebre la materialitat del gest i com a través dels nostres moviments podem jugar amb l’imaginari que evoca cada objecte.

“Hi ha entre nosaltres i els objectes una relació de companys de viatge. Dotant un objecte de moviment, creem una imatge en què el més important és la relació que des de la nostra posició d’intèrprets establim amb aquest objecte en el moment en què l’utilitzem. Els objectes constitueixen un element més per construir una dramatúrgia que ens permet anar més enllà del moviment i de la dansa.” Maria Muñoz

Dades bàsiques del curs

Dates:
del 30 d’octubre al 3 de novembre (horari de tarda)
Horaris:
de 16h a 19:30
Lloc d’impartició:
sala Scanner (Institut del Teatre de Barcelona)
Mostra del treball al públic: 10 de novembre
Equip docent: Federica Porello, Xavi Moreno i Marinae Brois
Inscripció oberta des de l’1 d’agost: 45 €. Enviar full d’inscripció, curriculum i carta de motivació a annapou@ifbarcelona.cat
Es donaran dues beques que cobriran el total de la inscripció a alumnes vinguts de fora de Barcelona, segons el seu CV i de la carta de motivació
Ajudes: Els socis d’Unima es poden acollir als ajuts que Unima Federació Espanya dóna per a viatges i estança. Consultar a Marta García, secretaria@unima.es
Programa: A continuació
Consultes generals: formaciocontinuada@institutdelteatre.cat

Programa

Les sessions inclouran:

  • Escalfament individual o en parelles per despertar la consciència corporal.
  • Pautes per a improvisacions individuals, en parella i en grup, amb les quals investigarem diverses qualitats del moviment i com traslladar-les al objecte, i també com les propietats físiques d’un objecte poden inspirar la nostra dansa.
  • Moments d’exploració individual o en petits grups per a la composició d’escenes breus.
  • S’hi abordaran els temes següents:
  • La musicalitat del gest: velocitat, to, suspensió, ritme, dinàmica i fraseig.
  • La precisió del moviment: articulació i claredat.
  • Escoltar l’altre: persones i coses que ens envolten.
  • El silenci: la immobilitat i la presència escènica.

Federica Porello


Estudia a la Theatreschool d’Amsterdam i a P.A.R.T.S., Brussel·les.

Des del 2006 treballa amb diversos artistes i companyies: Marlene Monteiro Freitas, Tg Stan, la companyia de titelles Adonk!, la companyia  de teatre d’ombres Le Theatre de Nuit, i les companyies de dansa ACME, Mal Pelo i Zoo/Thomas Hauert.

El 2013 comença el seu treball personal al costat de Xavi Moreno i Marine Broise, desenvolupant una gramàtica del moviment que uneix la dansa i la manipulació d’objectes.

El 2018 presentaran el seu primer espectacle, WeWood, al festival MIMA (Mirepoix) i a IF Barcelona.

http://federicaporello.wordpress.com