Es celebren aquests dies al cor de Barcelona, a la Plaça Nova i a l’antic barri de la Catedral, una de les festes més entranyables de les que es fan a la ciutat, les dedicades a Sant Roc, d’una història antiquíssima ja que aquest sant és venerat a la Plaça Nova des de l’any 1589, amb motiu d’haver preservat el barri del flagell de la pesta. Des d’aquesta data la devoció en aquest sector de la Barcelona antiga no s’ha interromput i cada any, el 16 d’agost, commemora la seva diada.

Una festa que compta amb uns gegants propis -es guarden a la Casa dels Entremesos, lloc on resideixen un bon grapat de gegants, capgrossos i bèsties festives- i amb unes constants, com per exemple la representació de titelles que hi sol fer la companyia dels Titelles Vergés, que hi actuen sempre des de fa ja una bona colla d’anys.

Els Titelles Vergés a la Plaça Nova als anys 50.

A la Plaça Nova s’hi ha instal·lat un escenari així com una botiga dedicada al merchandising de la Festa, on es pot trobar un interessant llibret dedicat al ‘Barri Perdut’, amb profusió de fotografies que reprodueixen imatges d’uns carrers i d’unes places avui desapareguts. També s’hi troben altres productes, com els llibres dedicats als gegants centenaris de Catalunya i als de la Plaça Nova.

Reproduïm a continuació el text de benvinguda escrit per Xavier Codormí, director de la Casa dels Entremesos i artífex del manteniment d’aquestes festes i de tantes altres coses de les tradicions barcelonines, començant pels gegants i tots els titelles populars de carrer.

El 21 de març passat el Govern de la Generalitat de Catalunya acordava declarar les nostres Festes de Sant Roc Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Aquest reconeixement a les Festes de Sant Roc ens dóna un nou impuls, noves energies, per al manteniment, la salvaguarda i la realització de les festes més petites, humils i intimes, volgudament petites, humils i intimes, les més antigues de la ciutat, les del nostre barri.

Sant Roc és patró de Barcelona des de 1519 –la ciutat li va fer vot el 1563- i, al barri de la Catedral, li fem festa des de 1589. La nostra festa és una raresa a la Barcelona del segle XXI. Però si alguna cosa ens caracteritza -en haver fet arribar la festa fins avui- és la resistència a desaparèixer, el sentit de pertinença i la defensa de la memòria i la dignitat del barri de la Catedral.

Enderroc d’edificis de la Plaça Nova en l’ampliació de la Plaça de la Catedral.

Com reconeix la Generalitat de Catalunya en la declaració de les festes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional: Les Festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova són les més antigues que se celebren a la ciutat i han sabut, malgrat els canvis urbanístics que ha patit la plaça Nova i el barri que l’envolta, resistir el pas dels anys tot mantenint l’essència dels seus inicis. I en la seva catalogació com a festa votiva Patrimoni Festiu de Catalunya, la Generalitat de Catalunya diu: Les Festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova són tot un referent històric pel que fa a la seva vessant popular i tradicional, però també pel fet de ser unes festes que han resistit amb el pas del temps tota mena de dificultats, la qual cosa no només la converteix en una festa que manté l’essència dels seus inicis sinó també com a acte de resistència.

I certament el barri, i les festes, han patit diverses i greus dificultats, temps molt difícils que han fet témer per la seva supervivència. La desaparició de la trama urbana, la diàspora forçada -en més d’una ocasió- de veïns i comerciants, la gran transformació del barri i de la societat que l’envolta… La devoció a Sant Roc, el seu esperit humil de servei i compromís amb els altres, i el plaçanovisme –essència de la barcelonitat, com deia el periodista Semprònio els anys seixanta del segle passat- han fet que les Festes de Sant Roc avui siguin Festa Patrimonial d’Interès Nacional i patrimoni de tota la ciutat i del país.

La Plaça Nova el 1920.

I tot això és gràcies als milers i milers de plaçanovins i de plaçanovines que durant 428 anys han fet poble i han fet barri, a les moltes generacions que n’han mantingut l’essència, amb esforç i patiment, amb devoció i amb il· lusió… els que ens han deixat i els que sou aquí… els veïns i els ex veïns, i tots els membres de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, plaçanovins i plaçanovines d’arreu de la ciutat. A tots moltes gràcies….

Ara però, ja ens preparem tots -veïns, comerciants, ex veïns, amics i visitants- per a celebrar unes 428 Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova ben lluïdes i patrimoni de tots. A continuació teniu un programa farcit de possibilitats, amb actes tradicionals, singulars i únics que ens distingeixen a tota la ciutat, i tota mena d’activitats festives i participatives on tothom pot trobar allò que més li agradi. Per tant llegiu-vos el programa atentament, trieu, participeu, col·laboreu i sobretot gaudiu del barri i de les seves tradicions.

Moltes Gràcies i Bones Festes.

 

Xavier Cordomí
President
Associació de Festes de la Plaça Nova
Comissió de Festes de Sant Roc de Barcelona

Per baixar el programa de les festes, cliqueu aquí.