Joan Baixas, foto de Jesús Atienza.

S’ha atorgat el Premi d’Honor dels premis FAD Sebastià Gasch, uns dels premis més estimulants i frescos dels que es donen a casa nostra, a Joan Baixas, l’històric titellaire català creador de La Claca junt amb Teresa Calafell, i que des de fa cinquanta anys segueix al peu del canó, amb una presència internacional cada vegada més consolidada. Convidat com a director a col·laborar amb una important companyia de Polònia, en aquests moments està preparant l’exposició ‘La Nau dels Bojos’ dins del Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes de Charleville-Mézières.

Segons ens ha indicat el mateix artista, rebre aquest premi li ha provocat una gran alegria, ‘un premi que s’inventà en Brossa i que ara comparteixo amb aquests grans de l’escenari heterodox, com són en Charlie Rivel, en Pepe Rubianes o el gran mestre marionetista Harry H.Tozer. Tot un honor!’. Per saber més sobre l’actualitat de Joan Baixas, vegeu la seva pàgina web aquí.

L’altre gran premiat dels FAD d’aquest any és Roger Bernat, aquest gran experimentador del teatre que aplica al peu de la lletra aquesta màxima que diu que el teatre és el mirall de la societat. Els seus espectacles o potser més aviat ‘operacions’ o ‘artefactes de participació del públic’, són magnífics exemples de com el teatre es pot convertir en un procés d’auto-reflexió catàrtica, potenciant l’auto-coneixement crític de la vida quotidiana. Un creador que tot i no tenir res a veure amb el món dels titelles, s’hi acosta indirecta i íntimament en jugar amb els conceptes de distància, desdoblament i alteritat, claus per entendre el teatre de figures contemporani.

Per a més informació sobre Roger Bernat, vegeu aquí.

Els altres premiats del FAD són l’ Aplaudiment Sebastià Gasch al Salmon Festival (vegeu aquí) i l’Aplaudiment Sebastià Gasch a la Creació Emergent a l’artista Quim Bigas (vegeu aquí). També s’ha donat l’Aplaudiment Internacional Joan German Schroeder al director Dimitris Papaioannou per l’espectacle ‘The GreatTamer’, vist aquest últim Grec.

THE GREAT TAMER (2017) / a new work by Dimitris Papaioannou / trailer from Dimitris Papaioannou on Vimeo.

La cerimònia de lliurament de la 41a edició dels Premis FAD Sebastià Gasch tindrà lloc el dilluns 18 de setembre de 2017, a les 20 h, a l’Auditori del Disseny Hub Barcelona. Presentarà el periodista Joaquim Noguero, amb una actuació especial de Ramon Colomina i Montse Colomé.