El Museu de les Arts Escèniques (MAE) i Centre de Documentació de l’Institut del Teatre engega el proper dijous 21 de setembre un cicle de visites guiades obertes a la ciutadania per donar a conèixer la seva activitat i descobrir l’exposició permanent La memòria de les arts efímeres. Es tracta d’una iniciativa que es posa en marxa per primera vegada i que en la fase inicial inclourà set visites gratuïtes, de setembre a desembre de 2017.

Les visites, que s’adrecen a tots els públics, permetran descobrir tota una col·lecció d’objectes vinculats al desenvolupament de les arts escèniques a Catalunya des de 1879 fins a l’any 2000. Així, hi ha teatrins, titelles, marionetes, documents, vestits, fotografies, maquetes i altres peces singulars que conduiran els visitants per un viatge en el temps per conèixer l’evolució teatral i artística al territori català a través de l’òpera, la dansa contemporània, les marionetes o el teatre musical.

Els germans Josep i Jaume Anglès treuen el titella de la Mort, en una visita al MAE.

A destacar les importants col·leccions de titelles, com és la de la família Anglès en la tècnica del Titella Català, la d’Ezequiel Vigués “Didó”, alguns titelles atribuïts a l’històric titellaire Juli Pi, tot el patrimoni sencer de les marionetes del mestre Harry V. Tozer, les de la marionetista alemanya Ingeborg Shaffer, diversos caps i material de ventrilòquia dels Germans Roca, i encara altres peces de remarcat interès.

El mestre Harry V.Tozer amb el seu doble. Foto de Jesús Atienza.

Entre les curiositats que es troben al MAE destaca el sensual vestit de la ballarina Carmen Tórtola València per a La Baiadera, o l’escenografia per al primer Capvespre dels déus del Gran Teatre del Liceu. A més, durant la visita el públic podrà gaudir d’una experiència única a les Reserves del museu, on tindrà una visió singular d’allò que s’amaga rere el teló de fons del MAE.

La ballarina Carmen Tórtola Valencia.

A través de les visites, tal com explica Anna Valls, directora del MAE, es “vol posar en valor la tasca de conservació, documentació i difusió que fa gairebé un centenar d’anys que es duu a terme al museu”.

Inscripcions prèvies

Per participar en les visites guiades cal reservar plaça enviant un correu electrònic a mae.it@institutdelteatre.cat indicant el nom i cognoms. Les visites es fan en grups d’un màxim de 12 persones.

Titella català de la col·lecció de la família Anglès. MAE.

Les sessions, que es duran a terme de 18.30 a 19.30 h, es faran en català o castellà, però hi ha la possibilitat de fer sessions en grup en anglès o italià (en funció de la demanda).

Calendari de visites 2017:

Dijous 21 de setembre
Dimecres 11 d’octubre
Dilluns 23 d’octubre
Dimecres 8 de novembre
Dimecres 13 de desembre
Dilluns 20 de novembre
Dilluns 18 de desembre