21 i 22 D’OCTUBRE DE 2017

Arriba a Santa Coloma de Gramanet aquest festival entranyable en el que durant dos dies es podran veure als Jardins de la Torre Balldovina atraccions ‘insòlites’ a l’aire lliure una setmana abans de la Castanyada. Enguany, el 21 i el 22 d’octubre, el Passatge Insòlit acollirà els espectacles de set companyies: Brunette Bros., El retrete de Dorian Gray, Cia. Holoqué, Nacho Diago produccions, L’Excèntrica, Itinerània i Tombs creatius.

Una de les peculiaritats del Passatge Insòlit, fira única en el seu gènere, és l’aposta pels petits espais que creen una xarxa i que fugen d’un únic espai central. Amb diverses carpes i guinguetes inspirades en les antigues barraques de fira, es convida els espectadors a crear una experiència a la seva mida, transportant-los en un món màgic i convertint els Jardins de Torre Balldovina en un passatge ple d’atraccions fantàstiques i d’il·lusionisme. Els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les cases encantades o els autòmats evoquen un espai aturat en el temps i en el qual res és el que sembla.

El Passatge Insòlit té el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet,  la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalunya Cultura, i de la publicació El Mirall (on s’encartarà un especial de 8 pàgines sobre el festival) i patrocinarà la campanya publicitària de banderoles a la ciutat.

Brunette Bros, companyia estrangera convidada

El Passatge Insòlit ha convidat enguany els Brunette Bros., una prestigiosa associació cultural danesa de titellaires, directors, escenògrafs, músics i artesans en gira permanent per Europa i Amèrica. Desplegaran a Santa Coloma els seus vells camions, que seran l’escenari des d’on s’oferirà l’espectacle Brunette Bros. Circus, un peculiar i singular teatre humorístic de titelles a bordo del Capra Grassa, un circ ambulant i en miniatura en el qual conviuen titelles i gent, esgotats per la vida nòmada. Una fira elevada sobre rodes i amb 3 escenaris, més de 50 artistes, una exposició animal, un doble “side show” amb monstres i una carpa de circ on princeses aèries i homes canó apareixen entre acrobàcies i increïbles posades en escena.

Els Brunette Bros. Circus

Titelles i màgia per a tots els públics

Els deu anys d’experimentació d’El retrete de Dorian Gray condensats en un gran espectacle de sala,  Retrete cabarete. Ezra Moreno i Marcos Pett, un virtuós duet d’actors que han consolidat una proposta plena d’humor, poesia i màgia aprofitant el millor de la tradició titellaire. Nou anys de manipulació màgica, de globus, de virtuosisme amb les seves mans en una nova proposta extraordinària que recupera els millors extractes d’espectacles com Blazek o Ne me quitte pas.

Retrete Cabarete.

La companyia Holoqué, liderada per Diego Caicedo, debuta al Passatge amb el seu primer espectacle, L’oníric món de DINS, una peça breu per a tots els públics en què un actor-manipulador interactua amb titelles hologràfiques. El protagonista, Hakan, s’adona que el seu interior és buit. La seva llum s’ha apagat. Aquí inicia un viatge per recuperar la llum, un camí que compartirà amb diversos objectes personals que prenen vida i amb hologrames ben reals a través del món oníric. Una aventura té lloc dins un teatret amb capacitat per a 16 persones, construït amb materials reciclats i amb una estètica inspirada en la tradició inca.

Diego Caicedo, de Holoqué.

Nacho Diago ens porta la màgia en una Caixa per quatre espectadors, un espectacle de màgia de petitíssim format en un espai escènic sorprenent que farà que esdevingui una experiència única. Al seu interior, hi ha tot un teatre, i allò impossible esdevé real, alhora que el real deixa de ser-ho per moments. Un mag et rep i, com el conill blanc d’Alícia, t’ajuda a endinsar-te en la il·lusió que amaga. Records, ombres, músiques, misteris i riures.

Nacho Diego, La Caixa.

Arts de carrer

La fira de barraques tindrà dues instal·lacions participatives, a càrrec de les companyies Tombs creatius i Itinerània. Reivindicant el carrer com a lloc de trobada, Itinerània practica la intervenció efímera i festiva a l’espai públic amb estructures senzilles i artilugis de mecànica bàsica a la vista, construïdes en ferro i fusta. Amb Qui va matar el meu conill?, quatre espectadors desentranyaran el misteri en quatre minuts. El públic haurà de fer ús del seu enginy per descobrir qui és l’assassí i reconstruir l’escena del crim dins una misteriosa caravana. Una proposta marcadament participativa que desperta la curiositat del públic de totes les edats.

Qui va matar el meu conill?

Tombs creatius, mestres en fer del carrer un espai de descoberta, joc i diversió, presenten dos espectacles: una barraca de fira per adults, El viatge, i una caravana que ens amaga projeccions de petit format, PUCK Cinema Caravana. El primer d’ells convida l’espectador solitari a realitzar “un viatge sideral”, un viatge que el portarà a la veritable frontera, potser a l’única frontera: la que separa la vida de la mort. Amb Puck recuperem la passió pel cinema d’animació de petit format en una caravana, un cinema minúscul per set persones, potser el més petit del món. Puck ensenya variat i selecte de pel·lícules d’animació d’arreu del món buscant entre l’inesgotable fons artístic que ha produït el gènere al llarg del temps.

Puk Cinema Caravana.

Com a soci fundador de la Plataforma Arts de Carrer, el Passatge Insòlit presentarà una activitat prèvia a l’inici del festival: la presentació del llibre El carrer és nostre, dels periodistes Aída Pallarès i Manuel Pérez. Serà el dilluns 16 d’octubre a les 19 hores a la biblioteca Central de Santa Coloma, amb presència de l’editora i l’autora.

Suport a la creació local

Enguany, incloem una producció de l’Excèntrica (Centre d’arts escèniques de Santa Coloma) exclusiva pel Passatge. Diumenge gaudirem de l’espectacle Tragicomedia de don Cristóbal y la señá Rosita, una peça de Lorca que transmet la tradició de “los títeres de cachiporra” amb actors i actrius que són alhora músics i cantants.

Tragicomedia de don Cristóbal y la señá Rosita.

La proposta per a les escoles, El passatge màgic dels poetes, serà un combinat d’aquesta peça de l’Excèntrica amb una altra de la Companyia de Jordi Bertran, Poemes Visuals, inspirats per Joan Brossa.

Poemes Visuals, cia. Jordi Bertran.

Informació pràctica

Passatge Insòlit. El festival
Jardins de la Torre Balldovina
Santa Coloma de Gramenet

Dates i horaris:
21 d’octubre: de les 18 a les 22 hores
22 d’octubre: de 12 a 14h i de les 18 a les 22 hores