El mes de maig és prolífer en Festivals de Titelles. Alguns dels més importants del país es celebren durant aquest mes. Són els festivals de primavera. A la tardor, venen els dels mesos d’octubre, novembre i desembre, una altra època important. Farem menció aquí dels que hem tingut notícia i que es celebren el mes de maig, tot indicant que sens dubte ens en deixem alguns, la informació dels quals encara no ens ha arribat.

Lleida


Arrenca la corrua de festivals del mes de maig amb la 29ena edició de la Fira de Titelles de Lleida, que va del 4 al  6 de maig.  Una fira estratègica pel sector que reuneix aquest any a 26 companyies, amb 101 actuacions i més de 300 professionals presents els tres dies de duració de la Fira. Una cita imprescindible pels professionals i pel públic amb ganes de veure novetats i qualitat. Podeu veure el programa clicant aquí.

Lisboa


Vet aquí un dels festivals més importants de la Península Ibèrica, no sols per la seva durada, ja que ocupa tot el mes de maig, sinó per la gran qualitat que solen tenir els seus espectacles, els quals ocupen una bona part dels teatres públics i privats de la capital lusitana. Amb direcció artística de Rute Ribeiro i Luís Vieira, podeu veure la programació clicant aquí. El FIMFA Lx 18, Festival Internacional de Formas Animadas de Lisboa 2018, es realitza del 3 al 20 de maig. Podeu veure el programa clicant aqui.

Segovia


El Titirimundi és un dels festivals històrics d’Espanya, segurament un dels més coneguts a tot l’Estat, al qual va donar vida des del seu naixement el titellaire Julio Michel, mort malauradament l’any passat. Aquesta és per tant la primera edició sense la seva presència, motiu pel qual la professió titellaire del país s’ha bolcat a mantenir la seva continuïtat, ben assegurada pel mateix equip que des de fa anys l’impulsa. Té lloc del 10 al 15 de maig, i podeu veure la seva programació clicant aquí.

Sevilla


La Feria Internacional del Títere de Sevilla, el festival més veterà de tot el país, arriba aquest any a la seva 38ena edició, que tindrà lloc del 11 al 25 de maig. Amb direcció de Juan Luís Clavijo, qui substitueix des de fa un parell d’anys a Guadalupe Tempestini, fundadora del Festival, la Feria de Sevilla ofereix espectacles, conferències i una trobada internacional de membres d’Unima. Titeresante cobrirà part del festival amb la presència de Toni Rumbau a Sevilla. Veure el programa clicant aquí.

Gavà


El Festival Internacional de Titelles de Gavà arriba a la seva 28ena edició amb un bon programa d’espectacles dirigits majorment a públic familiar, tant de carrer com de teatre. Té lloc els dies 11, 12 i 13 de maig. Per veure la seva programació, podeu clicar aquí.

Palma de Mallorca


El Festival Internacional Teatre de Teresetes té lloc a Palma de Mallorca però també a altres localitats de la illa, del 14 al 20 de maig. Arriba aquest any a la seva 20ena edició, sempre amb la direcció artística de Aina Maria Gimeno i amb un programa molt acurat com és propi d’aquest festival. Putxinel·li farà seguiment de l’edició d’aquest any amb la presència de Cesc Martínez. Per veure el programa, cliqueu aquí .

Redondela


Aquest històric festival gallec de Titelles, el Festival Internacional de Títeres de Redondela, assoleix aquest any la seva XIXena edició del 14 al 20 de maig. Per veure la seva programació, podeu clicar aquí.

Caldes de Montbui


Es tracta d’un dels festivals més entranyables del país, en estar dedicat al titellaire Romà Martí, que ens deixà fa anys i que li dóna el seu nom. El Festival de Titelles Romà Martí es celebra a Caldes de Montbui els dies 19 i 20 de maig, amb direcció artística de Manel Ricart. Podeu veure el programa clicant aquí.

Cádiz

La Tía Norica i Batillo.

Del 22 al 27 de maig, té lloc un altre dels històrics festivals espanyols, el de Cádiz, seu d’una de les tradicions de titelles més interessants i entranyables d’Espanya: el Teatro de la Tía Norica. Encara no tenim l’enllaç amb la programació, que adjuntarem de seguida que ens arribi.

Santillana del Mar

Imatge de Santillana del Mar. Fotografia treta de Turismo Cantabria.

Bisóntere es el nom que té el Festival de Títeres de Santillana del Mar, a Cantabria (la ciutat coneguda com de les tres mentides, ja que ni és plana, ni és santa ni té mar), que aquest any arriba a la seva XIena edició. Amb direcció de Mariluz Muñoz Barquín, té lloc del 25 al 27 de mayo. Veure el programa clicant aquí.

Pola de Siero, Asturias.

Vet aquí un dels festivals més entranyables dels que es fan al nord peninuslar, dirigit per Luís Vigil, de Kamante Teatro. Destaca especialment pels seus menjars i l’atmosfera de convivència que hi regna. Una oportunitat também per veure el Museo-Taller de Títeres que està a la mateixa localitat i que dirigeix Joaquín Hernández, de la companyia Tragaluz. Encara no ens han arribat les dates i la informació del festival, que indicarem de seguida que tinguem.

Bochum, Alemanya


I no podíem deixar passar aquesta repassada dels festivals més sonats de la Península Ibèrica sense fer menció a un dels més importants que es realitzen a Europa, i que se sol fer el maig, el festival FIDENA de la ciutat de Bochum, a Alemanya. Festival dirigit per Annette Dabs, se’l reconeix per la qualitat del seu programa i sobretot per tots els actes complementaris que presenten, dirigits al públic i als professionals. Concretament aquest any es celebra el Consell Internacional de Unima, del 13 al 16 de maig, important trobada dels representants mundials de la Unima que es fa entre els seus Congressos Mundials (vegeu més informació aquí). Per veure el programa del FIDENA, cliqueu aquí.  El Festival té lloc del 9 al 18 de maig de 2018.