(Joan Amades)

Sant Quintí de Mediona – 1,2 i 3 de juny de 2018

Des de l’any 2014 l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) organitza el Campus Joan Amades de cultura popular i tradicional en totes les seves vessants: música, balls i danses, jocs, gegants, caps grossos, gastronomia …, fins i tot titelles.


De les seves quatre edicions, dues han considerat els titelles com una forma de cultura tradicional, la primera va ser l’any 2015 amb la realització d’un taller de construcció de titelles, i l’any 2017 amb la programació d’un espectacle. Serà a partir d’aquest any que el Campus Joan Amades gaudirà d’un espai permanent dedicat al teatre de titelles i a les ombres xineses.

Ha estat la companyia de teatre de titelles Micro Troupe qui ha presentat la proposta de crear un Espai de titelles i ombres xineses al Campus Joan Amades, proposta molt ben rebuda per l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona. La idea de la Micro Troupe és convertir aquest espai en un referent local i potser internacional d’aquesta disciplina teatral.

Dimonis de la companyia Micro Troupe.

Amb aquesta iniciativa, tal i com ho entenia Joan Amades, es tractaria de preservar la tradició catalana d’aquestes formes de teatre popular i posar de relleu la importància que va tenir en altres èpoques i en els dies d’avui, i conèixer la seva constant evolució.


La passió pels titelles que manifestà J. Amades queda palesa al seu llibre ‘Titelles i Ombres Xineses’ (1933), és per això que llegint-lo podem pensar que els titelles efectivament tenen uns orígens arrelats en les tradicions, cosa que ell ho va saber captar perfectament.

Eudald Ferré.

La finalitat d’aquest Espai, segons la Micro Troupe, seria anar una mica més enllà que presentar una programació d’espectacles, i tindria com a objectiu desenvolupar diferents àmbits de la cultura del teatre de titelles i ombres. És a dir, a més de les representacions, organitzar tallers, exposicions, trobades tècniques i professionals, conferències …, en definitiva, que sigui un espai dinamitzador del món del titelles i de les ombres xineses, amb l’objectiu d’arribar també, a més del públic en general, als sectors professionals.

Aquest any es podrà veure l’espectacle El Faune, el Drac i el Dimoni de la Companyia Eudald Ferré, que també complementarà l’Espai de titelles del Campus amb una demostració de diversos tipus i tècniques de titelles. Tot això serà el proper diumenge dia 3 de juny des de les 9:30 hores a la plaça del Sol.

Elena Mesa i Joan Gispert, de la Micro Troupe, darrere del castellet.

Joan Gispert i Elena Mesa, els dos components de la Micro Troupe, agraeixen a l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona la confiança i l’interès mostrat, i desitgen que la iniciativa tingui una bona acollida dins el Campus Joan Amades i es pugui convertir d’aquesta manera en un esdeveniment durador relatiu al món del titella.