(Entrada del Palau de la Virreina, amb els Gegants de la Ciutat i l’Àliga de Barcelona en primer terme)

La Festa Major de Barcelona, la Mercè 2018, està ja a punt de començar. Amb direcció artística de Marta Almirall, la programació és rica en espectacles de tota mena, amb  una gran presència de teatre visual i dels titelles, com és lògic que sigui en un festival que compta amb una majoria d’escenaris a l’aire lliure i públics molt nombrosos.

Els Gegants del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar.

Com sempre, el Parc de la Ciutadella serà un dels llocs importants per als amants del gènere dels titelles i altres arts que li són properes. Concretament, hi haurà cada dia el Dom Roberto de José Gil, una oportunitat de veure aquest personatge  de la tradició portuguesa de la mà d’un dels seus més reputats mestres.

La Víbria de Barcelona

A tenir en compte que aquest any s’inicia una etapa de descentralització amb la incorporació de nous escenaris a diferents barris de Barcelona.

Podeu veure el programa sencer de la Festa Major amb tots els seus escenaris aquí.

Els dos Capgrossos Macers.

Farem referència en aquest article a l’exposició de les figures de l’anomenat Seguici Festiu de Barcelona, composat per tres famílies de gegants (els de la Ciutat, els del Pi i els de Santa Maria del Mar), dos dracs (el Drac pròpiament dit i la Víbria, la senyora del primer), la Mulassa, el Lleó, l’Àliga, el Bou de Sant Just, els Cavallets Cotoners, La Tarasca i els dos capgrossos Macers).

Hem enllaçat cada una de les figures amb la seva entrada corresponent a Viquipèdia, on l’interessat trobarà el resum de la seva història i significació.

El Drac de Barcelona.

Però atenció, la Mercè presenta altres tres exposicions pels interessats en aquestes figures de les festes populars de Barcelona. Les tres es poden veure a la dinàmica Casa dels Entremesos de Barcelona (veure aquí):

– Exposició dedicada als 450 anys de la Mulassa, a càrrec de l´Associació Amics dels Gegants del Pi.

La Mulassa.

– Exposició “De tarasques i cucaferes. 25 anys de la recuperació de la Tarasca de Barcelona”, amb producció de l´Associació Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta.

La Tarasca.

– Exposició “La Festa Viscuda. Sant Roc, 1884 -1983”.

Al Born, aquest any es pot veure també una exposició de Dracs i Bèsties de Foc.

I per descomptat, que ningú es perdi la traca final del Correfoc, que tindrà lloc el dissabte dia 22, a les 20:30, amb sortida de la Plaça Antoni Maura , recorregut per la Via Laietana i final a la Plaça Antoni López.

Adjunto aquests dos vídeos realitzats l’any 2009 sobre el Correfoc.