S’inaugura aquest dilluns 26 de novembre a les 10:30, al Caixafòrum de Barcelona, la instal·lació titulada ‘L’enemic viu al sofà. Joan Baixas en els 50 anys del Teatre de La Claca’. Un dia important i una cita indefugible pels titellaires catalans, per celebrar un dels aniversaris més significatius de la recent història dels titelles al nostre país, el d’en Joan Baixas i la companyia La Claca, sens dubte una de les aventures teatrals més interessants, sòlides i potents dels últims cinquanta anys.

Joan Baixas, Marina Baixas i Glòria Rognoni, en una pausa del muntatge.

La instal·lació, que aquest cronista ha vist encara en la seva fase de preparació, ha creat un espai que, sense necessitat de paraules, ens situa al cor de l’experiència d’aquests cinquanta anys de La Claca. Impactarà al visitant la manera en què Joan Baixas, amb el seu equip compost per Marina Baixas i Glòria Rognoni, fidels còmplices dels últims  muntatges de l’artista, ha modelat l’espai amb un joc visual que ens mostra el ‘dins i el fora’ de l’aventura, en un joc de transparències i emmirallaments entre les dues parts del cervell artístic: el pràctic de la sociologia d’una companyia que crea títols i fa bolos, i l’íntim i silenciós de la mirada de l’artista que crea imatges en solitari. No volem avançar el què ni el com, per deixar intacte l’efecte sorpresa de la visita.


Es presentarà també aquest dilluns dia 26 el llibre que ha editat l’Institut del Teatre-Diputació de Barcelona sobre aquest aniversari, que es titula ‘Desordre general: Joan Baixas en el 50è Aniversari del Teatre de La Claca’, amb una edició a càrrec de Marina Baixas i Glòria Rognini. Un llibre elegant, ple d’imatges i textos, que omple un buit i aporta un testimoni viu que mira cap el futur.