(Imatge de El Café de las Artes Teatro amb ‘El inolvidable viaje de Nana’)

Dies 3, 4 i 5 de maig de 2019

La Fira de Titelles de Lleida celebrarà els seus 30 anys d’existència els dies 3, 4 i 5 de maig de 2019. Un número d’impacte que ha aconseguit situar la Fira com la més important que es celebra a tot l’Estat Espanyol i una de les més reconegudes en l’àmbit internacional.

També impacten les xifres que la Fira exposa en el seu avanç de programació: 342  propostes d’espectacles rebudes, un número més elevat que el de la passada edició (es de fet l’edició amb més propostes rebudes), en un total de 100 companyies catalanes, 99 de l’estat espanyol i 105 de països estrangers. Xifres que evidencien el bon estat de salut de la Fira de Titelles com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector.

A més de la recepció de propostes, la programació de la Fira també s’elabora amb espectacles que l’equip del Centre de Titelles ha visionat a través de la seva assistència a diverses fires, festivals, programacions i trobades professionals de Catalunya, la resta de l’estat i altres països. Per aquest motiu, la xifra s’incrementa fins a superar les 400 propostes.

Imatge de Zero en Conducta amb Eh Man Hé!.

Després de visionar totes les inscripcions, la Fira presenta un avanç de la seva programació. Com cada any, s’ha fet atenent criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió amb els diversos públics.

De les companyies catalanes presents a la Fira, volem destacar Zero en Conducta, que presentarà el seu darrer treball Eh Man Hé!. L’espectacle, coproduït amb la Fira de Titelles i amb la col·laboració del Teatre Foment de Juneda, narra la història d’un Eh Man Hé i els seus cinc esperits. Ballarins, actors físics i titellaires donen vida al cos, les emocions i la imaginació de Nolan, el protagonista que en la seva condició de Titella es pregunta què és allò que el mou.

‘Otto’, de Puppae Company.

Puppae Company presentarà Otto, un espectacle de titella habitat i guitarra en viu, en el que un avi de cap a peus pren vida a escena per mostrar un espectacle tendre i ple d’humor.

La jove companyia catalana Tercio Incluso presentarà  Normalmente o Viceversa, un espectacle íntim en el que la història no l’expliquen els objectes, sinó que els objectes ens expliquen la seva pròpia història.

Imatge de Tercio Incluso amb ‘Normalmente o Viceversa’.

Pel que fa a l’assistència de companyies de l’estat espanyol, totes elles amb espectacles que són estrenes a Catalunya, la Fira anuncia la presència de Nacho Diago,  que des de la Comunitat Valenciana portarà El misterioso caso de Houdini y la habitación cerrada. Un espectacle de màgia, musica, audiovisual i titelles basat en un dels grans mites de la història de la màgia.

El misterioso caso de Houdini y la habitación cerrada‘, de Nacho Diago.

Des de Cantàbria, la companyia Café de las Artes Teatro, presentarà El inolvidable viaje de Nana, un viatge en globus que sobrevola el terreny insondable del cicle de la vida.

La companyia basca Macarena Recuerda Shepherd, viatjarà a Lleida amb el seu ¡Ay! ¡Ya!. Una il·lusió que portarà a percebre la realitat de diferents formes, suggerides per la imaginació o causades per l’engany del sentit de la vista.

Imatge de Macarena Recuerda Shepherd amb ‘¡Ay! ¡Ya!’

En el marc internacional, s’avança la participació de la canadenca Magali Chouinard, que portarà, per primer cop a Catalunya i a la península, la seva Nomad soul, un espectacle que conjuga surrealisme i poesia visual, i convida els espectadors a obrir la mirada cap a les profunditats interiors de la vida.

Imatge de Magali Chouinard, amb Nomad soul.

Des de França arriba Olivier de Sagazan amb Trasfiguration, un espectacle potent i arriscat que no deixarà ningú indiferent, i que es presenta per primer cop a l’estat.

Imatge de Olivier de Sagazan amb ‘Trasfiguration’.

La companyia belga Pikz Palace vindrà per primer cop a la península, amb l’espectacle Boucherie Bacul, una antiga carnisseria on s’hi despatxa una carn ben particular.

Imatge de Pikz Palace, amb Boucherie Bacul.

Des del Regne Unit, la companyia Whalley Range All Stars, oferirà l’estrena a la península de Ye gods, una ciutat particular, on hi conviuen imatges visuals, instal·lacions de so, enginy irònic, tendresa, erupcions d’irresponsabilitat i una micro apocalipsi.

Imatge de Whalley Range All Stars, amb ‘Ye gods’.