Del 28 de juny al 14 de juliol de 2019

La tercera edició del Festival de Titelles del Moianès se celebrarà del 28 de juny al 14 de juliol, amb activitats gairebé diàries i sobretot de cap de setmana. Amb direcció de Carles Cañellas, la programació es reparteix entre Calders, que amb dues edicions ja s’ha guanyat un públic fidel, Monistrol de Calders, que hi va participar per primer cop l’any passat i el va acomiadar amb entusiasme, i Sant Quirze Safaja, que enguany se suma al Festival. S’augmenta el nombre d’activitats respecte la segona edició, passant de vuit a disset, adreçades a tots els grups d’edat: infantil, familiar, jove i adult.

El Festival de Titelles del Moianès, l’únic de declarat àmbit comarcal a Catalunya, és una iniciativa de l’Espai Animacions de Calders, amb el suport dels Ajuntaments de Calders, Monistrol de Calders i Sant Quirze Safaja, més la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Susana Rodríguez i Carles Cañellas, creadors de l’Espai Animacions de Calders.

El Festival presenta aquest any una extraordinària exposició de titelles tailandesos, amb diverses visites guiades que inclouen breus representacions amb els titelles. Vuit espectacles de les tècniques de guant, objectes, ombres, mixtes, tija i fil. Un taller d’introducció al titella de fil, per fer un tast d’aquesta tècnica i poder manipular una marioneta professional. I per primer cop al festival, una selecció de curts de Cinema d’Animació en una sessió per a joves i adults. Més els actes d’obertura i cloenda del Festival.

Trobada de Titellaires i Assemblea d’Unima Catalunya.

Atenció: el mateix divendres 28 de juny es celebrarà a Calders, a l’Espai Animacions, l’habitual aplec anual de titellaires així com l’Assemblea d’Unima Catalunya. El programa serà el següent:

13h Aperitiu de benvinguda
13:30-124h Inici dinar
16h Primera convocatòria de l’Assemblea d’Unima Catalunya
16:15h Segona Copnvocatòria
18:30 Final Assemblea.

19h Obertura Festival de Titelles del Moianès al Centre Cívic de Calders.
19:30 Visita guiada amb actuació-demostració a l’exposició de titelles tailandesos
20h Brindis, pica-pica i festa titellaire

Programa:

01- Divendres 28 de juny a les 19:00 Inauguració oficial, amb parlaments i vernissatge, al Centre Cívic de Calders, on fins el 7 de juliol hi haurà instal·lada la magnífica Exposició de Titelles de Tailàndia, de la Col·lecció Taraneya (+ info www.taraneya.com/tailandia) que mostrarà diversos tipus d’ombres i alguns titelles Hun krabog.

02- Divendres 28 de juny a les 19:30 Visita guiada a l’Exposició de Titelles de Tailàndia. El titellaire aragonès Toy Benedicto, propietari de la col·lecció, ens oferirà repartides durant els 10 dies d’exposició, 4 visites guiades (més les que es demanin al 938 30 90 06), en les que hi representarà fragments d’espectacle com a demostració pràctica de cada tècnica, segons dicta la tradició tailandesa. La primera després de l’acte protocol·lari i les altres els dies 2, 4 i 6 de juliol a les 19:30 hores.

Tailàndia és un país majoritàriament budista i compta amb una enorme tradició titellaire. Utilitzen titelles de dues menes, fonamentalment els Nang i els Hun. Els primers són titelles d’ombres i n’hi ha de dos tipus segons la seva grandària. Tots dos estan fets amb pell de búfal o vaca, tintats i sense adobar, de manera que l’ombra que fan és molt acolorida i estan fantàsticament encunyats. Els segons són titelles tridimensionals i se’n coneixen quatre classes: Krabog, Luang, Lek i Lakhon Lek. Nang Talung Teatre popular d’ombres, documentat des del segle XVII al sud de Tailàndia. Els titelles, d’entre 40 i 80 cm. d’alçada, estan fets amb pell de búfal i vaca sense adobar, encunyats i tintats. D’ombra brillant i acolorida, es representen quasi sempre de perfil, amb un únic braç articulat.

Les representacions, habitualment del Ramayana, les realitza un titellaire solista acompanyat d’alguns músics dalt d’un palafit, i solen durar diverses nits seguides.

03- Dissabte 29 de juny a les 19:30 és el torn de la Cia. Matito d’Arnau Colom, un jove titellaire, que ha aconseguit ficar-se el públic a la butxaca amb el seu personatge Matito, amb el qual representarà l’espectacle MATITO al Parc El Serrat de Monistrol de Calders.

En Matito, el protagonista d’aquesta història, és un mandrós empedreït i no vol fer res, però sempre li passa alguna cosa que el fa actuar. Sense voler-ho, acabarà sent un heroi popular defensor de la natura i de l’amor. Un espectacle d’humor, teatre de titelles de guant amb música i cançons en directe. Durada: 50’. Edat recomanada: +3 anys. Tècnica: Titelles de guant. Titellaire: Arnau Colom. Músic en directe: Mercè Morera.

04- Dissabte 29 de juny a les 22:30 un clàssic del Teatre d’Objectes, que estrenat el 1984, s’ha representat per mig món amb un èxit enorme i segueix sent espectacularment innovador. De la mà d’en Carles Cañellas, Rocamora Teatre de Calders presenta PETITS SUÏCIDIS a la Sala Petita de Monistrol de Calders.

PETITS SUÏCIDIS (tres breus exorcismes d’ús quotidià) és una recreació, feta en col·laboració amb l’autor, del sorprenent muntatge “PICCOLI SUICIDI (tre brevi esorcismi d’uso quotidiano)” de Gyula Molnár, que s’escenifica usant un llenguatge ritual extravagant on l’objecte no es disfressa ni transforma per representar papers o personatges propis de les vicissituds humanes, sinó que, acceptant o cercant d’eludir la seva funció objectiva, es representa a si mateix amb captivadora dignitat. L’actor no usa els objectes, sinó que els ajuda a expressar-se. D’una nuesa i sobrietat que commou i emociona tant en la seva dramatúrgia -de gran nivell poètic-, com en la posada en escena, que fuig d’espectaculars martingales tècniques, per centrar-se en l’essencial del fet teatral.

Durada: 52’. Edat recomanada: joves i adults. Tècnica: Teatre d’Objectes. Actor-Titellaire: Carles Cañellas.

+ info www.rocamorateatre.com/ca/petits-suicidis-molnar-espectacle-teatre-objectes.html

05- Diumenge 30 de juny a les 19:00 comptarem amb Mercè Framis, una de les millors ombristes catalanes, que ens oferirà l’espectacle COMPARE LLOP COMARE TRUJA a la Sala Petita de Monistrol de Calders.

Un espectacle dinàmic amb una posada en escena rica en imatges, molt cromàtic. Una proposta que alterna la projecció de figures en blanc, negre i color amb objectes, formes i textures diferents. Una escenificació en la que els personatges i l’actriu juguen alhora, desenvolupant una particular forma de narració. Un conte tradicional que combina dues estructures: el pas d’enginy i la formula encadenada. Aquestes estructures queden potenciades en l’adaptació teatral introduint un seguit de cançons animades que per la seva tornada, el públic acaba per aprendre espontàniament. Compare llop afamat mira d’aconseguir una espelma per als porcells de comare truja, aquesta recerca el farà entrar en contacte amb una sèrie de personatges que se succeeixen per la seva relació causal. L’enginy de la truja farà del llop un beneit.

Durada: 50’. Edat recomanada: +3 anys. Tècnica: Teatre d’Ombres. Actriu-Ombrista: Mercè Framis.
Ajudant escènic: Olga Olveira.
+ info www.ciamerceframis.com/el/espectacles

06- Diumenge 30 de juny a les 22:30 per primer cop al Festival, es projectarà una selecció de 13 curts de diverses tècniques d’animació, cedits pels seus autors a Espai Animacions a la sessió Primer Tast de Cinema d’Animació a la Sala Petita de Monistrol de Calders.

El Cinema d’Animació té molt a veure amb el Teatre de Titelles o Teatre d’Animació. Les dues tècniques, una en viu i l’altre no, narren a través de l’animació d’un objecte, sent el teatre d’ombres el seu precedent i pont entre ambdues disciplines artístiques.

Durada de la sessió: 65’. Edat recomanada: joves i adults.

07- Dimarts 2 de juliol a les 19:30 visita guiada Exposició de Titelles de Tailàndia al Centre Cívic de Calders 08- Dijous 4 de juliol a les 19:30 visita guiada Exposició de Titelles de Tailàndia al Centre Cívic de Calders.

09- Divendres 5 de juliol a les 19:30 ens fa molta il·lusió presentar la Cia. Pea Green Boat, que representarà l’excel·lent espectacle L’ARBRE DE LES SABATES al Centre Cívic de Calders.

En Tim no troba la seva sabata esquerra. La busca per tot arreu fins que la Sra. Gris li diu que segurament la trobarà en un arbre molt especial. Seguint les instruccions de l´àvia, en Tim, tot saltant a peu coix, fa un viatge per tal de trobar la sabata perduda. “L´arbre de les sabates està inspirat en un arbre que Emilia Lang veure a Xipre, on hi penjaven draps i notes de paper amb missatges secrets. La idea lligava amb un tema ancestral i recurrent en els contes populars de moltes cultures: l´arbre dels desigs“ Durada: 45’. Edat recomanada: +3 anys. Tècnica: Teatre de Titelles. Titellaire: Emilia Lang.

+ info https://www.peagreenboat.es/3c

10- Divendres 5 de juliol a les 22:30 Sessió Primer Tast de Cinema d’Animació al Centre Cívic de Calders.

Repetició de la selecció de 13 curts de diverses tècniques d’animació, cedits pels seus autors a Espai Animacions i projectats a Monistrol el 30 de juny.

Durada de la sessió: 65’. Edat recomanada: joves i adults.

11- Dissabte 6 de juliol a les 19:30 visita guiada Exposició de Titelles de Tailàndia al Centre Cívic de Calders.

12- Dissabte 6 de juliol a les 22:30 la companyia d’en Jordi Bertran representarà POEMES VISUALS, un dels seus espectacles més reconeguts, a la Plaça Major de Calders.

L’espectacle s’inspira en la màgia dels poemes visuals del poeta català Joan Brossa, prenent en préstec el magnetisme de l’abecedari brossià, el joc de lletres amb el que el poeta il·lustrava la seva poètica visual. A l’escenari prenen vida un conjunt de lletres construïdes amb senzillesa, que requereixen de gran mestria per aconseguir que, amb la seva manipulació, el gest es transformi en vers i el vers en emoció. Un espectacle visual en el que la música en viu, el moviment, els petits conflictes i la poètica del gest són els fils que cohesionen un espectacle de gran nivell.

Durada: 60’. Edat recomanada: adults i familiar. Tècnica: Titelles de Tija.
+ info www.jordibertran.cat/poemes_visuals_cat.html

13- Diumenge 7 de juliol a les 19:30 la companyia Rocamora Teatre de Calders, representarà l’espectacle EL VESTIT NOU, a la Plaça Major de Calders.

L’espectacle és una adaptació lliure del conte d’Hans Christian Andersen: “El vestit nou de l’Emperador”, amb continguts propis com ara emigració, explotació laboral, comerç just. Genís de Matafaluga i Griselda del Margalló, joglars, comediants i titellaires de l’edat mitjana, ens expliquen la història de dos bons teixidors i sastres catalans que hauran d’emigrar i després d’un llarg viatge, acabaran per fer un vestit “molt especial” a un presumit Emperador de terres llunyanes. Un vestit que, segons ells, només pot veure la bona gent i la més intel·ligent, doncs esdevé invisible als ulls de la gent dolenta i ximpleta.

+ info www.rocamorateatre.com/ca/vestit-nou-espectacle-titelles-fil-marionetes.html

14- Dissabte 13 de juliol a les 12:00 repetim amb Binixiflat Teatre de Titelles que després de l’èxit aconseguit l’any passat amb El Peix d’Or, representarà EL GEGANT SEMPRE TÉ GANA a la Plaça de l’Església de Sant Quirze Safaja.

Versió lliure d’en Biel Porcel d’un conte popular suec, per a teatre de titelles. L’Aïna i el seu pare viuen en una caseta al bosc. El pare és molt gran per treballar i decideixen que sigui l’Aïna la que porti els ous de les seves gallines a vendre al mercat cada dia. Al bosc hi ha un castell. Al castell hi viu un gegant: el Gegant sempre té gana. Diuen que només menja nens aquest gegant. Intriga i emoció en una història d’ogres on l’heroïna és una noia molt atrevida.

Durada: 50’. Edat recomanada: Tot públic. Tècnica: Titelles de Tija i Fil. Titellaire: Biel Porcel.

+ info http://binixiflat.cat/portfolio-item/el-gengant-sempre-te-gana

15- Dissabte 13 de juliol a les 19:30 a càrrec de l’Espai Animacions de Calders, TALLER D’INTRODUCCIÓ A LA MARIONETA a la Plaça de l’Església de Sant Quirze Safaja.

Impartit per en Carles Cañellas i Susanna Rodríguez. Consisteix en l’explicació de la constitució anatòmica dels ninots, amb un titella sense vestir, fent especial esment en les articulacions, en on són els fils en el titella i en el control i perquè, demostrant cada punt amb una manipulació lenta, perquè s’apreciï el moviment simultani del titella i del seu control. En acabar, amb dues marionetes de fils curts, els alumnes proven i aprenen a manipular-les realitzant una petita acció amb els titelles, fent-los caminar, asseure’s i saludar de manera alternativa.

Durada 50’. Màxim 30 alumnes (+6 anys).

16- Diumenge 14 de juliol a les 12:00 per tancar el Festival de Titelles, la companyia Rocamora Teatre representarà l’exitós espectacle SOLISTA a la Plaça de l’Església de Sant Quirze Safaja.

Set històries divertides, poètiques, sorprenents, representades amb sis titelles de fil diferents; un a la volta, però amb un esperit comú: la versemblança de vida pròpia dels ninots. L’actor i animador de les marionetes actua, juga amb elles en escena. De vegades hi intervé directament, per voluntat pròpia o perquè s’hi veu forçat per la situació, en altres, “desapareix” en centrar tota l’atenció en el titella.

Durada: 60’. Edat recomanada: Tot públic. Tècnica: Titelles de Fil. Actors – Titellaires: Carles Cañellas i Susanna Rodríguez.
+ info https://www.rocamorateatre.com/ca/solista-espectacle-festiu-titelles-fil-marionetes.html

17- Diumenge 14 de juliol a les 13:00 Cloenda del Festival, amb parlaments i vermut final, a la Plaça de l’Església de Sant Quirze Safaja.