Arts Santa Mònica – L’Estruch a Sabadell – Santa Coloma de Gramenet – Institut del Teatre

S’inicia el dimecres 6 de novembre de 2019, a l’Arts Santa Mònica de Barcelona, la tercera edició del IF Barcelona , el festival de teatre visual, de figures i titelles de Catalunya. Amb el subtítol “Figura i cos”, aquest any el Festival té com a protagonista el cos humà i la seva presència escènica en forma de figura.

Un programa que inclou espectacles que van des de la tradició (com els Bonecos de Santo Aleixo, de Portugal) fins a l’avantguarda més recent, i que es desplegarà a diferents espais i localitats: a l’Arts Santa Mònica, la Sala Hiroshima i l’Institut del Teatre de Barcelona; a l’Estruch de Sabadell; i a Can Sisteré, l’Auditori Can Roig i Torres i el Teatre Josep Maria de Sagarra a Santa Coloma de Gramenet.

Com diu el programa: ‘Des de l’inici del que s’ha anomenat la modernitat, s’ha produït un esqueixament entre fons i forma que ha empès l’evolució de l’art en mil direccions diverses. La distinció entre significat i significant es manifesta en l’àmbit escènic en un creixent interès per “objectualitzar” l’actor. El cos escènic ha tendit a convertir-se no pas en allò que representa sinó en allò que és en essència: una màscara, una carcassa, un titella, en definitiva. És aquí on les propostes de la modernitat occidental es troben i dialoguen amb el teatre arcaic, els rituals, les tradicions barroques i la pervivència, a la perifèria del món industrial, d’un univers simbòlic i performatiu titllat d’exòtic, com el dels Bonecos de Santo Aleixo -Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO- que podrem veure en aquesta edició. IF Barcelona, amb el seu compromís amb el suport a la creació i recerca en teatre visual, encara un ventall de corpografies -des del butoh a l’acció, i amb la figura humana com a nexe comú- de plena vigència’.

Vet aquí la programació distribuïda per espais:

IF BARCELONA A ARTS SANTA MÒNICA

Arts Santa Mònica
La Rambla 7, Barcelona
Del 06 al 17.11.2019
Entrada gratuïta
Segon pis

06.11.2019
18.00h
Inauguració
IF Barcelona- Figura i cos –
Exposició 5 anys d’IF Barcelona

Javier Martín en escena.

Mostra de projectes en residència i treballs realitzats en el marc d’IF Barcelona entre 2015 i 2019.

06.11.2019
19.00h
El lloc? De ser nosaltres
Pep i Sira Aymerich (Catalunya)
Activitat gratuïta.

Pep Aymerich construeix en fusta la rèplica exacta del seu cos i del de la seva filla en forma de marionetes articulades. Combinant la dansa, el moviment i l’acció, aquesta proposta modela la matèria i dialoga amb la relació entre dos cossos. Amb música de Xavier Carbonell i Marc Alomar al violoncel.

Figura de Pep Aymerich.

Projecte en residència a IF Barcelona. Amb la col·laboració de L’Animal a l’Esquena i Festival Cíclop

07.11.2019
18.00h
SOMA – aproximació
Activitat gratuïta.

Mostra i debat de fragments de la per-formance SOMA, amb motiu de la seva presentació el 09.11.19 a L’Estruch. Amb Javier Martín, Joaquín Jara i Artur M. Puga en conversa amb Roberto Fratini.


15.11.2019
18.00h
RIDE – aproximació
Carine Gualdaroni – Cie. Juste Après (França)
Activitat gratuïta.

Mostra de work in progress de la darrera creació de Carine Gualdaroni. A partir de la doble significació de ride (en francès, arruga, en anglès, trajecte), la companyia francesa planteja un viatge a la poètica de les traces sobre els rostres i els cossos. Col·loqui posterior amb Francesc Martínez.

Projecte en residència a IF Barcelona, en coproducció amb TJP – Centre Dramatique National d’Alsace Strasbourg, La Nef de Pantin i Le Tas de Sable d’Amiens.

Per a tots els públics.

IF BARCELONA A L’ESTRUCH

Fàbrica de Creació de les Arts en Viu
Sant Isidre 140, Sabadell

8.11.2019
21.00h
Las Hermanas Verán
Andrea Cruz (Illes Balears)

La proposta d’Andrea Cruz treballa el moviment des de la fotografia, la performance i jocs de coreografies estàtiques en un muntatge hipnòtic i emotiu. Les Hermanas Verán ho han perdut tot, excepte els records en què es refugien per reviure les imatges del passat. Cos, imatge i memòria conviuen en aquesta nova experimentació d’un referent de la dansa contemporània.

Andrea Cruz.

Projecte en residència a IF Barcelona en coproducció amb el Teatre Principal de Palma i el Festival Palma amb la Dansa.

09.11.2019
19.00h
El lloc? De ser nosaltres
Pep i Sira Aymerich

09.11.2019
20.00h
SOMA
Javier Martín i Joaquín Jara (Galícia/Catalunya)

Imatge de Soma.

SOMA és una experimentació escènica i matèrica en l’estudi del cos i del moviment com a ombra i fragment. Una instal·lació i una acció compartides que transiten per diversos estats físics, conceptes estètics i qualitats de moviment, relacionant-se i difuminant rols mitjançant escultures, materials, ambients, objectes i coreografies.

Coproducció del Centro Dramático Galego amb el suport de l’Animal a l’Esquena


IF BARCELONA A L’ANTIC TEATRE

Verdaguer i Callís 12, Barcelona

12.11.2019
20.00h 15/12€
Human Form II – Puppets
Minako Seki (Alemanya-Japó)
Venda d’entrades aquí: https://entradium.com/events/minako-seki-commedia-futura-human-form-ii-puppets

Imatge de Minaki Seki.

La coreògrafa i ballarina germano-japonesa Minako Seki continua la sèrie Human Form amb una proposta que ultrapassa els límits de les formes humanes. Amb la referència a figuracions possibles en forma de nines, robots, cadàvers, fantasmes o esperits, Seki -pionera internacional del butoh- incorpora totes les potencialitats del desdoblament amb titelles a escala real.

Projecte en residència a IF Barcelona en coproducció amb Commedia Futura Hannover


IF BARCELONA A SANTA COLOMA DE GRAMENET

6.11.2019 al 30.11.2019
Can Sisteré – Centre d’Art contemporani
Assajar de ser al llarg del camí
Mostra de videoarts de Pep Aymerich
Entrada gratuïta

Mostra retrospectiva dels enregistraments i videoarts del treball d’acció de Pep Ay-merich, artista en residència a IF Barcelona durant el bienni 2018 -2019.

Pep Aymerich.

La feina d’Aymerich esdevé una litúrgia de la mirada. En totes les seves creacions s’albira una profunda necessitat de transcendència, un qüestionament constant sobre el conflicte de l’home davant la fragilitat de la seva existència.

10.11.2019
18.00h – 10€
Auditori Can Roig i Torres
Fulla blanca
Marina i Joan Baixas (Catalunya)
Venda d’entrades aquí: https://www.ticketea.com/entradas-teatro-baboia-santa-coloma-gramenet/

Investigant les propostes de Joan Baixas i rere la seva mirada externa, Fulla blanca és una recerca en el món de la poesia visual i l’animació que utilitza com a únic mate-rial escènic el paper blanc i totes les seves múltiples transformacions, emmirallant-se en el món vegetal com a referent. Presentació i col·loqui posterior amb Joan Baixas.

Fulla Blanca, de Marina Baixas.

Per a tots els públics

16.11.2019
19.30h – 10€
Teatre Josep Maria de Sagarra
Desde el azul
Inés Pasic – Gaia Teatro (Bòsnia/Perú)
Venda d’entrades aquí: https://www.ticketea.com/entradas-teatro-desde-el-azul-santa-coloma-gramenet/

Inés Pasic és una de les figures més reconegudes en el món del mim i del teatre de titelles. El seu treball es fonamenta en les possibilitats expressives de les diferents parts del cos, amb un llenguatge propi i inconfusible que beu tant del món dels titelles com del mim i de la dansa. Desde el azul és un inventari de criatures estranyes, fetes del cos de la mateixa Pasic i que són la seva ànima biogràfica encarnada en figures diverses plenes d’humor i poesia.

Imatge de ‘Desde el Azul’, d’Inés Pasic.

Per a tots els públics.

16 i 17.11.2019
21.00h – dissabte 16
12.00h – diumenge 17
8-10 €
Teatre Josep Maria de Sagarra
Bonecos de Santo Aleixo
Centre Dramàtic d’Évora (Portugal)
Venda d’entrades aquí: https://www.ticketea.com/entradas-teatro-bonecos-santo-aleixo-santa-coloma-gramenet/

Os Bonecos de Santo Aleixo és una de les tradicions escèniques amb titelles més antigues conservades a Europa: daten de 1792. Està catalogada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. A IF Barcelona presentaran els seus actes sacramentals més representatius: el Ball dels angelets, l’Acte de la creació del món, les Saidadas i la Tourada.

Per a tots els públics


IF BARCELONA A LA SALA HIROSHIMA

Vila i Vilà 65, Barcelona

17.11.2019
19.00h – 16/14 €
¡Ay! ¡Ya!
Macarena Recuerda Shepherd (País Basc)
Venda d’entrades aquí: https://salahiroshima.koobin.com/ayya

Macarena Recuerda, a partir de jocs òptics i de l’escenificació de cossos impossibles i modelables, estimula la nostra imaginació amb l’objectiu de fer-nos percebre diferents realitats possibles. ¡Ay! ¡Ya! és un exercici sobre la construcció de la mirada i la percepció, a mig camí entre l’art visual i la performance.

‘ ¡Ay! ¡Ya!’, de Macarena Recuerda Shepherd.

Una producció d’Antic Teatre amb el suport del Govern Basc i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


PROGRAMA FORMATIU

IF Barcelona concentra, una edició més, un seguit de propostes formatives en l’àmbit del teatre de figures vinculat als artistes programats al festival.

Formació a l’Institut del Teatre

Plaça de Margarida Xirgu s/n
Barcelona

11.11.2019
19.00h
Sala Scanner
Gratuït
Figures, cossos i dobles
Taula rodona i col·loqui entre Inés Pasic, Carine Gualdaroni i Minako Seki, moderada per Constanza Brncic, coreògrafa i professora del CSD.
Activitat gratuïta.

Del 11 al 15.11.2019
09.00 -14.00h
Matrícula: 85 €
El cos dramàtic. Mim i figures corporals
Laboratori a càrrec d’Inés Pasic
Informació i inscripcions aquí https://forms.gle/Aj1Mhj2DA2nmRxW69

El teatre d’Inés Pasic, de Gaia Teatro, ha creat un llenguatge únic que combina tècniques de mim i manipulació fent titelles corporals. En aquests temps de grans tecnologies digitals i efectes especials, el cos s’ha convertit en un espai de resistència cultural que pot demostrar tot el tresor que pot estar amagat en unes mans buides.

Inés Pasic.

El laboratori aborda els següents aspectes: exercicis de mim, treball de la figura invisible, construcció del personatge, l’antimètode creatiu i la confecció d’històries sense paraules.

11.11.2019
10.00 – 14.30h
Matrícula: 25 €
Cos i vibració
Laboratori a càrrec de Javier Martín
Informació i inscripcions aquí.

Javier Martín.

Espai obert a l’experimentació que parteix de l’estudi de les arts i ciències del moviment per al desenvolupament de la percepció cinestèsica. Aquest laboratori proposa una obertura a les relacions entre cos i espai partint d’una dinàmica que facilita el treball en codi obert en les interseccions entre filosofia, dansa i performativitat.

El cos i el seu doble
Laboratori a càrrec de la Compangine Juste Après – Carine Gualdaroni i Alice Masson
Del 12 al 14.11.2019
De 17.00 a 19.00 hores.
Matrícula: 40 €
Informació i inscripcions aquí.

La companyia Juste Après ha treballat durant els últims anys un llenguatge específic de manipulació de cossos i figures humanes (el “titella doble”), basat en l’exploració dels vincles entre el cos viu de l’intèrpret i el cos inert del doble. El laboratori planteja una introducció a les eines bàsiques d’aquest llenguatge.

Formació a Sala Hiroshima

18.11.2019
De 10 a 14 hores
Laboratori amb Macarena Recuerda
Sala Hiroshima
Matrícula: 30 €
Inscripcions aquí.

Taller amb Macarena Recuerda.

L’artista Macarena Recuerda obre la investigació de la seva última peça ¡Ay! ¡Ya! en format de laboratori. Una trobada festiva on es mostra “la il·lusió” com l’essència del teatre. Durant el taller, els nostres cossos es relacionaran de diferents maneres. Cossos que generen altres cossos mutants, incomplets, transformables i moldejables.

Crèdits organització:

  • Direcció artística: Jordi Alomar
  • Idea: Associació Interseccions. Toni Rumbau, Eudald Ferré, Cesc Martínez
  • Gerència: Baula Projectes Culturals
  • Producció: Sara Serrano, Christian Betanzos
  • Espai expositiu: IF Barcelona, Col·lectiu Maap
  • Disseny gràfic: Tomeu Mulet
  • Comunicació i premsa: COSMICA, IF Barcelona
  • Organitzen i produeixen: IF Barcelona amb l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, Arts Santa Mònica, Teatre Josep Maria de Sagarra, L’Estruch-Fàbrica de creació de les arts en viu, Antic Teatre, Sala Hiroshima
  • Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, INAEM-Ministerio de Cultura, Ajuntament de Sabadell, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Institut Ramon Llull, Institut d’Estudis Baleàrics, Consulado Geral de Portugal en Barcelona, Fundació Baleària
  • Amb la col·laboració de: Festival Guant, UNIMA Catalunya, CINE Sineu, Commedia Futura Hannover

Twitter: @festival_if / #FestivalIF
Instagram: @festival_if / #FestivalIF
Facebook: IF Barcelona
info@ifbarcelona.cat
www.ifbarcelona.cat

Presentació del Festival IF Barcelona.

Presentació

IF Barcelona neix amb la voluntat de posar el teatre de visual, de figures i de titelles en la centralitat cultural que avui en dia ocupa arreu del món. Entenem el teatre de titelles com a una forma escènica àmplia que abasta des de les formes més tradicionals del teatre d’ombres i de figures fins a les propostes més avançades.

Imatge de Cases, de Xesca Salvà. Edició 2017.

 El sector del teatre visual, d’objectes, de titelles i d’altres formes animades a Catalunya constitueix una de les àrees més importants pel que fa a creativitat i projecció internacional. Tot i així, no existeix el merescut reconeixement explícit d’aquesta riquesa cultural pròpia, fet que no beneficia ni als creadors ni a la visibilitat de Catalunya respecte al nivell de la seva creativitat en el sector.

IF Barcelona vol omplir aquest buit establint unes línies mestres en una direcció estratègica, encaminades a potenciar la creativitat del sector, consolidar les seves bases actuals i projectar-les internacionalment.

Imatge de Besllum, edició 2017.

Després de la primera edició el 2015, que s’articulà en tres eixos (una gran exposició a Arts Santa Mònica, una programació en forma de festival i un programa de recerca), IF Barcelona planteja una estructura en forma de biennal centrada en l’alternança entre suport a la producció i l’exhibició.

Si en el període 2016-2017 ens vam dedicar al teatre d’objectes —probablement la més avantguardista de totes les disciplines titellaires—, en el bienni actual, 2018-2019, anem a l’arrel: al moment en què el cos humà esdevé un símbol i, per tant, presentat en directe o a través d’un model figuratiu, espectacle.

L’edició 2018-2019 explora la potencialitat de les figures del cos i la versatilitat del cos com a objecte escènic, a través de la creació de sentits i realitats que ultrapassen els patrons habituals i convencionals de la realitat corporal.

Imatge de ‘El traje del Emperador’, de Siesta Teatro. Edició 2017.

Com cada any senar en les biennals d’IF Barcelona, l’eix de l’edició de 2019 és la mostra de diferents propostes programades en un festival internacional que incorpora els projectes que han estat en residència a IF Barcelona durant el bienni en diàleg amb altres creadors. Així mateix, l’edició es complementa amb un ampli ventall d’activitats formatives (tres laboratoris a l’Institut del Teatre i un a la Sala Hiroshima), taules rodones i presentacions de treballs en procés de creació. Com a novetat, l’edició de 2019 presenta dos formats expositius: una mostra de la feina feta al llarg de cinc anys d’IF Barcelona (a Arts Santa Mònica) així com una retrospectiva dels treballs en videoart i acció de Pep Aymerich en el Centre d’Art Contemporani Can Sisteré de Santa Coloma de Gramanet. Com en l’edició de 2018, L’Estruch de Sabadell serà igualment un dels centres neuràlgics d’IF Barcelona.

Cal destacar la programació, absolutament excepcional, del testimoni de teatre amb titelles més antic d’Europa: els Bonecos de Santo Aleixo, tradició portuguesa que perviu des del segle XVIII i que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Adan i Eva. Titelles dels Bonecos de Santo Aleixo.