(‘Calma’, de Guillem Albà)

Dies 1, 2 i 3 de maig de 2020

Ja estan posats en marxa els motors organitzatius que han de preparar, els pròxims mesos, tota la tramoia logística de la 31a edició de la Fira de Titelles de Lleida que, com cada any, es celebra el primer cap de setmana de maig. Una Fira que ha rebut 349 propostes d’espectacles específicament de titelles, objectes i teatre visual per formar part d’aquesta nova edició. Per altra part, en breu s’obrirà el termini d’inscripció per a professionals.

De les propostes rebudes, un total de 101 companyies són catalanes, 113 són companyies de l’estat espanyol i 120 de països estrangers.

A més de la recepció de propostes, la programació de la Fira també s’elabora amb espectacles que l’equip del Centre de Titelles ha visionat a través de la seva assistència a diverses fires, festivals, programacions i trobades professionals de Catalunya, la resta de l’Estat i altres països. Per aquesta raó, la xifra s’incrementa fins superar les 400 propostes.

Després de visionar totes les inscripcions, la Fira presenta un avançament de la seva programació. Como cada any, s’ha fet atenent criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió con els diferents públics.


De les companyies catalanes presents a la Fira una serà Guillem Albà, que ens presentarà el seu darrer espectacle Calma!. Un espectacle que amb el clown per bandera i a través dels titelles, el gest i les ombres o la música, ens farà qüestionar el nostre dia a dia i el propi viatge vital.

‘Matito’, d’Arnau Colom.

Cia. Matito ens presentarà La sirena hidràulica, un espectacle de titella de guant que ens explica la història de Greta, una dona gran que cada dia va a cosir a la platja, a la vora de la seva caseta de bany.

Imatge de ‘Una historia universal’, de David Espinosa.

Comptarem també amb David Espinosa que ens presentarà Una historia universal, un espectacle amb llenguatge contemporani amb manipulació d’objectes quotidians.

Imatge de ‘Rauxa’.

Rauxa, per la seva banda, presentarà La crisi de la imaginació, en que a través d’un titella molt particular, la manipulació d’objectes, l’acrobàcia i la dansa, els personatges creen situacions absurdes i poètiques a la vegada.

‘Hamelí’, de Xip Xap.

Xip Xap estrenarà en castellà Hamelí, la seva creació més recent, estrenada en català a finals de 2019 i que explica la seva particular versió de la història.

Puck Cinema Caravana estrenaran Puck i la seva troupe. Una instal·lació en la que en una caravana es projecten 10 curts i al voltant de la mateixa 10 jocs fan referencia a cada pel·lícula.

‘Núvol núvol’, de Periferia Teatro.

Pel que fa a l’assistència de companyies de l’estat espanyol, destaquem Periferia Teatro que presentarà el seu espectacle, Núvol Núvol. Recentment premiat com a millor espectacle de titelles a FETEN, ens presenta a Luz, un ser màgic que viu als núvols. Per altra banda, Baychimo Teatro estrenarà de forma absoluta la seva Leyenda de Sally Jones.

‘O ninho’, de Partículas Elementares.

En el marc internacional, des de Portugal arriba Partículas elementares amb O Ninho un espectacle infantil inspirat en un dels poemes més senzills de l’escriptor portuguès Miguel Torga.

‘Bidouille Ex Machina’, de Théâtre MU.

Els francesos Théâtre Mu ens apropen el seu Bidouille Ex Machina, on la mecànica i la robòtica es donen la mà amb la manipulació de titelles, amb un espectacle per a tots els públics.