(Marioneta de Pepe Otal. Fotografia de Jesús Atienza).

Dilluns 9 de març a les 16h a la Plaça del Rei

Putxinel·li es vol fer ressò i còmplice d’aquesta demanda del Sector Cultural de Catalunya a pocs dies de la celebració de l’acte reivindicatiu UN CRIT PER LA CULTURA, que tindrà lloc el proper dilluns 9 de març a les 16h a la Plaça del Rei. Una iniciativa a la que Unima Catalunya també s’hi ha associat.

A continuació exposem el comunicat de la comissió organitzadora:

  1. Ja s’ha activat el web www.actuacultura.cat. No està perfecte ni acabat, però a mesura que anem disposant de temps i recursos l’anirem millorant i completant.
  2. A finals d’aquesta setmana publicarem un vídeo divulgatiu d’Actua Cultura. Aquest vídeo ha estat produït per la comissió creativa coordinada per la Marta Lladó (CFF) i en la qual hi participen varis membres del GAC (guionistes) i l’AMMAC (muntadors).
  3. Estem treballant en una campanya de sensibilització “Què és per a tu la cultura” on diverses persones expressen què representa per a elles la cultura, en petits vídeos d’uns 30 segons de durada. En aquests moments ja comptem amb una vintena de vídeos que seran editats per la comissió creativa perquè es vegi que formen part d’una mateixa campanya.
  4. Dimarts, dia 3/03, es va activar la Comissió de treball per l’acord de finançament de la cultura entre el departament d’Economia i el departament de Cultura de la Generalitat i Actua Cultura. És un pas molt important que ens permetrà concretar mesures realistes per arribar al 2% del pressupost en un horitzó 2020-2023.
(Borja Insúa, en el cabaret ‘Shutka’. Festival Ròmbic. Fotografía de Jesús M. Atienza)

Recordem que en l’actual situació de precarietat a causa de la manca de reconeixement envers la cultura DEMANEM:

  1. Increment del pressupost de cultura de la Generalitat fins al 2%
  2. Aplicació d’una política que activi els públics de la cultura
Marioneta de Mariona Masgrau. Museu del TOPIC de Tolosa.

 PER QUÈ?

  • El pressupost actual del Departament de Cultura és de 240M€ i representa el 0’65% del pressupost de la Generalitat. A França representa el 2’5% i a Portugal representa l’1’8%. La despesa per habitant en cultura de la Generalitat és de 30€/any. A França és de 476€ i a Portugal és de 158€.
  • La davallada en un 50% del pressupost de cultura de la Generalitat des de 2009 fins ara ha suposat la desaparició de línies d’ajut a la creació, a la producció i a la promoció cultural. Els diferents àmbits de la cultura han mantingut el seu compromís durant molts anys malgrat les retallades.

 Per últim, us demanem la màxima difusió i implicació de cara a la convocatòria de l’acte de dilluns que ve. Ens hi juguem la credibilitat com a col·lectiu. Ara més que mai els sectors culturals hem de seguir units i omplir la Plaça del Rei! No ens aturaran!

Atentament,

Comissió delegada d’Actua Cultura:

Isabel Vidal (arts escèniques)
Joan Sala (editorial)
Montserrat Bou (audiovisual)
Joan Anton Maragall (arts visuals)
Eva Faustino (música)

Després de 10 anys, els sectors culturals diem PROU!

#CridaCultura #ActuaCultura @ActuaCultura