És important destacar aquests dies de confinament, com l’activitat titellaire, malgrat la parada general de les actuacions en viu, no s’atura gens ni mica, sinó que bull als tallers, a les cases i a les plataformes de difusió On Line i Xarxes. Passarem revista en aquest article a algunes de les manifstacions titellaire més destacades de les que ens han arribat.

Són a milers, en efecte, les iniciatives que aquests dies els titellaires de tot el món han llançat a les xarxes d’Internet, davant la impossibilitat del contacte en directe. Algunes són realment notòries, en oferir actuacions diàries en directe o com es diu en el llenguatge tècnic, en streaming. D’altres es centren a penjar, a les principals plataformes, vídeos d’espectacles però també de suggeriments tècnics per construir titelles i altres juguesques plàstiques. S’ha de dir que pràcticament totes les companyies estan oferint els seus continguts als espectadors, en una tremenda manifestació d’activisme i de generositat, i alhora de dramàtica impotència davant d’aquesta aturada del directe. Perquè en el fons, tothom sap que ni els vídeos ni les xarxes socials poden substituir allò que és l’essència del teatre, el directe.

Adjuntem un enllaç amb la interessant entrevista que el diari Ideal ha fet a Enrique Lanz, de la companyia Títeres Etcétera, de Granada, que acaba de passar el coronavirus a casa i que ja s’està recuperant. Les seves reflexions, sempre pertinents, fan referència al dramàtic moment que la professió està passant. Llegiu-la aquí.

Aquestes són algunes de les propostes que han arribat a aquesta redacció, com un petit tast d’aquesta impactant presència titellaire On Line (un recull fet amb la col·laboració d’Unima Cat):  

– Los Titiriteros de Binéfar, amb intervencions de Pilar Amorós, Eva Paricio i Paco Paricio, ofereixen des de que va començar el confinament, actuacions diàries en directe. Ho fan a través de la seva pàgina de Facebook (aquí) i també es poden veure en el seu canal de Youtube (aquí). Una increïble manifestació de tot allò del que és capaç aquesta veterana companyia, dotada d’una imaginació, un ofici i una generositat a prova de bales i de pandèmies. Vegeu dues mostres de les seves actuacions On Line:

– El TOPIC de Tolosa ha estat una de les primeres entitats a oferir continguts, especialment d’activitats pels nens a les cases, des de les xarxes socials (Facebook) o a través de la seva pròpia pàgina web. Cada tarda, a les 17h, ofereix un taller de construcció i presenta a una marioneta del Museu. Els dimecres a les 12h, es penja una xerrada d’un professional rllevant i un vídeo del TOPIC Plus. Els podeu trobar clicant aquí.

Igualment el TOPIC ha penjat un vídeo on es realitza una visita virtual a l’esplèndida exposició sobre el teatre de titelles a Taiwan, que a causa del COVID19 no s’ha pogut inaugurar, però que es pot visitar a través d’aquest vídeo:

– ‘La ballata dell’asintomatico’, de Gigio Brunello. Una perla ens acaba d’arribar de Treviso, Itàlia, a la regió del Véneto: la cançó que ha escrit i interpretat sobre el tema del COVID19 el gran titellaire i dramaturg Gigio Brunello, una de les figures més importants d’Europa en els dominis de la dramatúrgia dels titelles, titulada ‘La ballata dell’asintomatico’. Recomanable escoltar-la amb la traducció al castellà de la lletra que el mateix Gigio ens ha enviat i que podeu descarregar clicant aquí.

– La Puntual, el teatre més petit de Barcelona, ofereix als seus espectadors, des de fa 3 caps de setmana i a través del seu butlletí, activitats diverses per retallar, dibuixar i pintar titelles en paper a casa, amb precioses il·lustracions d’Eugenia Susel. Vegeu aquí algunes mostres.

Per rebre més propostes, us poder subscriure al butlletí de La Puntual aquí.

– El Museu da Marioneta de Lisboa, malgrat el delicat moment que està passant per la mort de la seva directora, María José Machado Santos (veure aquí ), ofereix des de fa dies diversos tallers que han titulat ‘Ateliers a partir de casa’. Podeu veure’ls clicant aquí.

A tall d’exemple, vegeu els següents vídeos:

Teatre La Estrella, de València, amb les seves dues sales tancades com tots els teatres, ofereix a través de la seva pàgina de Facebook (aquí) i el seu canal Youtube (aquí) alguns dels seus espectacles. A tall d’exemple, vegeu ‘La Bella Durmiente de Bombalino y Cuchufleta’, amb interpretació de Gabi Fariza i Matilde Miralles. Igualment us posem una joia històrica de Gabi a TVE a finals dels anys setanta, amb un ninot de ventrilòquia:

– Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, tancat com totes les escoles del país, ofereix des de la seva pàgina web una visita virtual aquí.

Igualment, el Museu de les Arts Escèniques MAE es pot visitar virtualment clicant aquí.

– Mostra d’Igualada. Un cas especial ha estat la Mostra d’Igualada d’aquest any que s’ha suspès per causa de la pandèmia. L’organització, amb l’ajuda de les companyies participants, han posat a la xarxa diferents vídeos que explicaven els espectacles programats, molts d’ells estrenes, amb companyies que estrenaven les seves obres, com és el cas de Farrés Brothers, Eudald Ferré, … la visualització d’aquests vídeos ha estat un èxit rotund, ja que s’han comptabilitzat unes 35.000 visites. Adjuntem aquí dos d’aquests vídeos, un de col·lectiu (amb Farrés Brothers, Teatre Nu, Circ vermut, Cia. Maduixa i Engruna Teatre), i l’altre de l’Eudald Ferré.

La”petita” Moby DicK Vídeo/píndola espectacle from Companyia Eudald Ferré on Vimeo.

– L’Estaquirot Teatre ofereix veure alguns dels seus espectacles en vídeo des de la seva pàgina de Facebook (aquí).

O un capítol de La Cuina dels Titelles clicant aquí.

– La Micro Troupe ha iniciat tot un programa d’enregistraments amb el títol ‘D’estar per casa. Especial confinament’. Ho podeu veure al seu canal de Youtube aquí.

Aquí teniu dos exemples de les seves propostes:

– ‘Uns minuts amb… l’Invisible’. L’Invisible Teatre de Titelles va decidir, en començar el confinament, enregistrar diàriament un capítol de diferents intervencions teatrals de Joan Reverté amb els seus titelles. ‘Ja portem més de 22 capítols, un per dia, menys el diumenge que descansem. En el vídeo convidem als espectadors a fer manualitats, a cantar des de casa, a que ens enviïn dibuixos, fotografies, etc… i fins i tot donem petits premis. A hores d’ara portem, sumant totes les xarxes on pengem el vídeo, una mitjana de 600 visualitzacions per dia.’

Podeu veure els vídeos al seu canal de Youtube aquí.

– El Gecko con Botas, la companyia de Teatre d’Ombres de Clementina Kura-Kura i Damián Bojorque, han fet dues accions a través d’IG live i facebook live: un Taller d’introducció al teatre d’ombres (en el marc del festival en línia @SanArte Festival), el dijous 9 d’abril, a les 11h; i la transmissió en directe d’un dels contes de l’espectacle “Les ombres que conten contes”: “Ves a dormir, gecko!”, el dijous 9 d’abril, a les 17h. També van participar a la sèrie d’entrevistes diàries a titellaires “In this Time” que organitza PAPERMOON, grup de titelles d’Indonèsia. I actualment estan treballant en un projecte en motiu de la diada de Sant Jordi.

Per altra part, la  CLEMENTINA KURA-KURA ofereix un taller virtual cada diumenge a les 17h a través de IG live: TITELLES CONFINATS (#titellesconfinats)

– Damián Bojorque ha penjat un interessant vídeo de la seva obra ‘Historias subyacentes’. Val la pena veure’l:

– Tárbol Teatro, de Perú. Una característica del confinament COVID19 i les activitats titellaires, és que es fan pràcticament a tot el món. Per exemple, al Perú. És per això que us proposem donar un cop d’ull als vídeos que, amb el nom de ‘Yo me quedo en casa’, periòdicament van posant Martín Molina, de la companyia Tárbol Teatro, i María Laura Vélez, de la companyia Proyecto Mariposa Teatro. Ho podeu trobar clicant aquí.

Podeu veure un tast aquí:

– El Marionetarium Herta Frankel, la històrica companyia de marionetes fundada fa 70 anys per la ballarina i titellaire austríaca Herta Frankel, i que dirigeixen avui Fernando Gómez i Pilar Gálvez, recomana al públic durant aquests dies d’aturada, la visita virtual al seu Museu de Marionetes  (cliqueu aquí)

Igualment podeu veure alguns dels seus espectacles als vídeos penjats a la xarxa al seu canal Youtube (cliqueu aquí).

– Jordi Bertran ofereix al públic molts fragments dels seus espectacles en múltiples vídeos que es poden trobar a Youtube (cliqueu aquí)

Com a botó de mostra, us mostrem aquesta petita joia:

Per altra part, Jordi Bertran ha estat treballant en el seu work in procés Power Point, concretament la darrera escena Punt Blanc, Punt Negre:

– Associació de Titellaires de Roquetes. Com moltes altres entitats del sector, l’activa associació de titellaires de Roquetes aprofita aquesta aturada forçosa per posar ordre en temes d’arxiu i difusió, encetar nova web, nou correu electrònic, un full per fer-nos conèixer… Com a mala notícia, la suspensió del festival Ròmbic.

Adjuntem aquest petit tràiler del V Ròmbic de 2019:

– Hand Made Theatre, la companyia de Barcelona creada per Consuelo Barrera Jofré i Mariana Yañez Rojo, celebra la ‘no-estrena’ del seu últim espectacle ‘La Boîte Noire’ amb una lectura d’alguns fragments del text, una conversa sobre l’auto-ficció, i un diàleg amb l’equip de l’obra. Serà aquest divendres  17 d’abril a les 22h (Espanya) i 16h (Xile). A través d’Instagram des del perfil andmadetheatrebcn. Vegin un tast visual de l’obra:

– Títeres sin cabeza. Alicia Juárez, de la companyia Títeres sin cabeza de Zaragoza ha iniciat des de l’inici del confinament  una sèrie d’enregistraments que ha titulat ‘Yo me quedo en casa’. Ho podeu veure a la seva pàgina de Facebook aquí.

A tall d’exemple, vegeu aquest vídeo:

– Títeres resistiendo al Coronavirus. Vet aquí una iniciativa, obra de les mexicanes Jimena Montes de Oca y Paolina Orta, que neix ‘como una necesidad de mantenernos en activo durante la contingencia a causa de la pandemia por el virus COVID-19’. Consisteix en una sèrie d’entrevistes a diferents mestres titellaires, amb noms tan importants com Carlos Converso, Catía Cantillana, Ainé Martelli, Mónica Hoth, entre altres. Ho trobareu aquí.

– The Nose Theatre, de Granada, que dirigeix Chema Caballero, ha hagut de suspendre totes les funcions del seu nou espectacle D E M O, Elegía del Momento, ‘una obra multidisciplinar y sin texto que aúna teatro de máscaras, títeres y danza contemporánea para abordar cómo las nuevas tecnologías afectan a las relaciones personales’. Podeu veure un petit tràiler aquí

– Glòria Arrufat i Lídia Clua, de les companyies Zipit Company i Tactiliuà respectivament, ha col·laborat per preparar aquest vídeo sobre la temàtica del COVID19, amb el títol ‘Quedat a casa’:

– Manuel Mansilla i Julia Sigliano, titellaires de l’Argentina, han creat un un teatre anomenat ‘del Tapial’, utilizant un mur com a castellet. Cada tarda a la mateixa hora ofereixen funcions plenes d’humor, color i espontaneïtat. Les famílies les veuen des dels patis i terrasses. La funció té lloc en un barri de Lincoln, a la província de Buenos Aires:

– José Quevedo, de Telba Carantoña Teatro, de Venezuela resident però a Lisboa, ja fa dies que està oferint funcions en directe a través de Facebook (cliqueu aquí). Citem a continuació les indicacions de la propera retransmisió en directe: ‘Viernes, sexta-feira, 24 de abril, a las 17:00 ahora Portugal (12:00 hs Venezuela, 18:00 hs España, 13:00 hs Argentina) haremos nuestra última función, por ahora, y será un viaje con Pepe el marinero. Esperamos verlos conectados y disfrutemos juntos’.

Aquí un vídeo de la seva primera funció:

– David Laín i El Gat Baldiri. Vet aquí una aportació que el gran titellaire David Laín ha distribuït entre els amics i ha penjat a Vimeo, com una creació personal de confinament:

Tonteries 1: El Gat Baldiri from DAVID LAIN DEVANT on Vimeo.