Passarem revista, en aquest article, als Festivals que han estat suspesos aquests mesos d’abril, maig, juny…, a causa de la pandèmia del COVID19 a la Península Ibèrica. Un desastre per a les companyies i pels mateixos festivals, ja que són moltes les hores de feina i les energies de tota mena invertides en la seva organització. Per a moltes companyies que anaven a estrenar les seves obres noves a un o altre d’aquests festivals, ha estat una pèrdua i una cruel frustració no poder mostrar els resultats de mesos i a vegades anys de treball, amb les seves corresponents inversions econòmiques. No menys cruel és la frustració dels equips que dirigeixen els Festivals, un dels puntals del sector dels titelles, sempre amb pressupostos molt ajustats i fruit d’una vocació d’activisme cultural i artístic que poques vegades es veu suficientment recompensada.

Veurem com alguns dels Festival han traslladat la present edició a la de l’any que ve, uns altres han pogut traslladar-lo a unes noves dates, no sempre amb el mateix volum d’activitats i potser sense totes les companyies.  Una situació que preocupa molt a tot el sector i que des de Putxinel·li esperem se li pugui donar la volta el més aviat possible.

La 31 Mostra d’Igualada (Barcelona), que s’havia de celebrar del 26 al 29 de març, davant la impossibilitat de tirar endavant el seu programa, va reaccionar de seguida oferint la possibilitat de veure presentacions dels espectacles via Internet, a través del seu canal de Youtube (veure aquí). Del 27 al 29 de març, coincidint amb el cap de setmana de la Mostra, els 43 vídeos disponibles han aplegat 28.097 visualitzacions, una xifra que augmenta pel que fa al número d’espectadors ja que només comptabilitza una persona per dispositiu, fins a les 36.247 visualitzacions (la proposta s’ha mantingut en línia fins diumenge 5 d’abril ).

El Festival de Titelles del Poble Espanyol (Barcelona, veure aquí) que s’havia de fer els dies 21 i 22 de març, també s’ha suspès. S’ha decidit traslladar-lo al cap de setmana del 10 d’octubre de 2020.

Titelles a la Plaça Major del Poble Espanyol.

La 31a Fira de Titelles de Lleida, que sempre es celebra la primera setmana de maig, ha reaccionat davant la situació reinventant-se en una única Jornada Titellaire el dia 8 de juliol de 2020 (veure aquí). Una de les represes més properes, que esperem es celebri amb el seu màxim esplendor.

El Festival de Titelles de Gavà (Barcelona), que aquest any celebrava la seva 30 edició del 7 al 10 de maig (vegeu aquí), un aniversari que el seu director, Jaume Amigó, havia preparat amb gran il·lusió i una programació especial i diverses activitats complementàries, s’ha suspès. Els organitzadors i l’Ajuntament de Gavà, responsable del Festival, han decidit ajornar la 30a edició a l’any proper, davant la impossibilitat de traslladar-lo a altres dates.

El Festival ha preparat una sèrie de càpsules de vídeo fetes des de la Xarxa Gavà per seguir en contacte amb el seu públic:


– El Festival de Caldes de Montbui (Barcelona), que es dedica al titellaire Romà Martí i s’havia de celebrar el cap de setmana del 18 i 19 de maig, s’ha suspès. No hi ha de moment data de represa.

– Titirimundi, el Festival de Títeres de Segovia, sens dubte un dels més importants del país, que programa a la ciutat de Segovia però també a moltes altres localitats de Castella-Lleó, i que aquest any arribava a la seva 34a edició, s’ha hagut de suspendre. El seu equip d’organització, dirigit per Marian Palma Castillo, l’ha traslladat a la setmana del 21 de setembre.

-El Festival Internacional de Teatre de Teresetes de Palma de Mallorca, que dirigeix Aina Jiménez i que s’havia de celebrar del 8 al 17 de maig, ha suspès la seva 22a edició i l’ha traslladat del 21 al 27 de setembre 2020 (vegeu aquí). Igualment l’organització està treballant per reajustar la trobada professional amb programadors convidats i la formació especialitzada que enguany s’endinsa en la tècnica del vídeo en directe i stop-motion sobre l’escenari. (vegeu aquí).

– El Festival de Titelles al Cabanyal, de València, que organtiza el Teatre de la Estrella, al barri del Cabanyal, i que s’havia de celebrar del 5 al 7 de juny de 2020, ha estat suspès. S’estan estudiant noves dates ja per a la propera temporada.

– El MITMO, la Mostra Internacional de Titelles de Mollet, que s’havia de celebrar els dies 3, 4 i 5 d’abril, ha estat posposat, encara sense data establerta per a una possible represa.

– La Feria Internacional del Títere de Sevilla (veure aquí), que aquest any arribava a la seva 40 edició -un aniversari important, en ser el festival un dels més veterans del país- s’ha suspès com tots els festivals de maig. Els organitzadors han decidit traslladar-lo al mes de desembre, entre els dies del 15 al 30.

– Bisóntere, el Festival Internacional de Títeres de Santillana del Mar, a Cantàbria, que dirigeix Luís del Río i que s’havia de celebrar el maig, s’ha traslladat als dies 11, 12 i 13 de setembre.

Actuació a Santillana del Mar.

A Valderrubio, l’entranyable festival El Rinconcillo de Cristobica, que estava anunciat del 27 d’abril al 5 de maig, s’ha suspès, sense data encara de recuperació prevista.

– El Festival FIMFA XL de Lisboa, que aquest any arribava a la seva 20 edició, sens dubte un dels més importants de la península per la qualitat de les propostes, la duració i la varietat de llocs on es fa, s’ha suspès i es trasllada a l’any proper. Nogensmenys, l’organització està preparant per a aquest estiu l’exhibició d’alguns dels espectacles programats als teatres de Lisboa.

– El Festival Internacional de Títeres de Redondela, a Pontevedra, que organitza l’associació Xente Titiriteira i que celebrava aquest any la seva 21a edició, s’ha traslladat als dies del 1 al 6 de setembre de 2020.

– L’històric Festival Internacional de Títeres Ciudad de Cádiz, que aquest any arribava a la seva 38a edició i que es celebra el maig, s’ha suspès també. L’Ajuntament ha decidit traslladar-lo al maig de 2021, entre els dies 18 i 23.

La Tía Norica de Cádiz, amb Batillo.

– El Festival Titeresí, de Pola de Siero, a Asturias, que aquest any complia 15 anys d’existència, s’ha suspès. El seu director, Luís Vigil, està estudiant la possibilitat de programar els espectacles en altres dates, a Pola de Siero i a Oviedo.

– El Festival MO, de Oeiras, a Portugal (veure aquí), que dirigeix el titellaire João Costa, y que s’havia de celebrar del 5 al 7 de juny de 2020, s’ha suspès. L’organització està mirant de realitzar una edició On Line en juliol i una de presencial més petita el setembre-octubre.

‘Jovan’, de Budos Theatre (Grècia) al Festival d’Oeiras 2019. Foto José Fernandes.

– El Festival Internacional de Marionetas de Ovar FIMO (veure aquí) , que dirigeix Nuno Pinto i s’havia de celebrar els dies del 7 al 9 de juny, s’ha suspès i traslladat a l’any que ve, als dies 12, 13 i 14 de juny de 2021.

‘Laia’, de la companyia Tu Mateixa, de Brasil, al Festival d’Ovar 2019.

– 4º El Festival Rural de Titelles PortsXinel·la, que es celebra a la comarca dels Ports, a Castelló, i que s’havia de fer del 3 al 19 d’abril de 2020, s’ha ajornat a l’estiu, del 15 d’agost al 6 de setembre.

– el Festival Eixos – Ciclo de Teatro de Marionetas de Portugal e Galiza, que s’havia de celebrar del 18 al 22 de març de 2020, a Santa María da Feira, ss’ha suspès. En estudi el seu trasllat a altres dates.

Capa Site