(Assistents a l’Assemblea)

Ha tingut lloc aquest dissabte 16 de maig, a les 11h del matí, una assemblea general dels socis d’Unima Catalunya convocada per la seva actual Junta, composada per Eudald Ferré, Glòria Arrufat, Lídia Clua, Clementina Kura-Kura, Carles Cañellas i Xesco Quadras. El format digital ha permès una assistència de més de 23 socis, un nombre força alt que també s’explica per la situació de precarietat en la que es troba en sector, obligat a aturar-se i sense saber quan es podran re-emprendre les activitats.

La reunió ha servit per posar al dia a tothom sobre les gestions que la Unima Catalunya, conjuntament amb les demés associacions de les Arts Escèniques, tan a nivell local com estatal, estan duent a terme. Eudald Ferré, president de l’associació, ha explicat les trobades tingudes amb els responsables de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya, molt conscients aquests de la situació d’emergència en la que es troba tot el Sector de les Arts Escèniques. S’estan prenent diverses mesures, com un augment del pressupost, la flexibilització de les condicions a l’entorn de les subvencions i diverses ajudes que s’estan estudiant.

Eudald Ferré.

Per consultar mesures, comunicats i posicionaments, tant dels artistes com de les administracions, us podeu adreçar a la mateixa web de la Unima Catalunya (aquí), de la Unima Federación Espanya (aquí) o també a la de Títeredata (aquí ), des d’on s’informa puntualment de totes les mesures d’urgència que s’estan prenent, així com altres assumptes relacionats amb la pandèmia del COVID-19.

Precisament per parlar de l’enquesta sobre l’impacte de la pandèmia al Sector, va parlar Toni Rumbau, per explicar com José Luís Melendo, responsable junt amb ell de l’Estudi sobre el Sector que s’està fent en aquests moments, va idear aquesta enquesta que pretén posar en xifres les pèrdues i les problemàtiques concretes a les quals s’enfronta el Sector del Teatre de Titelles, Visual i d’Objectes.

Adjuntem al final d’aquest article alguns dels gràfics d’aquesta enquesta d’urgència. Podeu baixar l’informe complet de Catalunya aquí. Per veure l’Informe de l’impacte a tot el país, cliqueu aquí.

Carles Cañellas, Glòria Arrufat i Eudald Ferré, en l’última Assemblea d’Unima Catalunya a Calders, a l’Espai Animacions de Rocamora Teatre (29 de juny de 2019)

L’assemblea va continuar plantejant alguns dels problemes en els que la professió es veurà immersa quan comenci el desconfinament. Per exemple, la necessitat de disposar d’uns protocols de seguretat per a les representacions, un tema molt important, clau per reiniciar les activitats. Es va informar que des de l’associació d’associacions, FAETEDA, de les Arts Escèniques de tot Espanya, a la qual Unima hi participa, s’estan plantejant aquests protocols, perquè la seva elaboració provingui de les propostes dels implicats. És a dir, que les solucions no vinguin imposades només des de l’administració sinó que siguin pactades amb el sector.

També es va informar de les experiències que s’estan duent a terme amb el format digital, les representacions en streaming i altres iniciatives. Es va posar un èmfasi especial en la necessitat de garantir la qualitat dels enregistraments en vídeo, per assegurar que el resultat no acabi sent negatiu per la part artística. No té sentit mostrar un espectacle teatral sencer des d’una càmera fixa, que mai podrà mostrar les seves verdaderes qualitats.

També es va informar sobre la possibilitat de realitzar cursos amb plataformes com Zoom, Skype o Jitsi, com per altra part molts ja han començat a fer. En aquest sentit, es plantejaran diverses possibilitats de cursos a distància ja de cara a aquest estiu, a partir de les proposicions dels socis, ja que de moment no hi ha res tancat.

L’assemblea, malgrat la greu situació en la que es troba el Sector de l’Espectacle, va ser un èxit tant de participació com de funcionament, demostrant que l’actual crisi no fa més que esperonar la creativitat i les ganes d’entrar en acció dels titellaires, disposats a plantar cara a l’adversitat a fi i efecte de sortir-se’n el millor possible.

A continuació, es mostren alguns gràfics de l’enquesta sobre l’impacte de la pandèmia al Sector del Teatre de Titelles, Visual i d’Objectes a Catalunya: