Es va inaugurar ahir divendres 19 de novembre l’exposició ‘Una història de titelles’ al Centre Municipal de les Arts d’Alacant, emmarcada en el festival Festitíteres d’Alacant que es realitza del 28 de novembre al 8 de desembre. L’exposició estarà oberta del 20 de novembre al 11 de desembre de 2020.

A causa de la pandèmia i de les restriccions sanitàries pròpies del moment, es va decidir fer la presentació On Line a través d’una plataforma de comunicació en directe. D’aquesta manera va ser possible que hi assistissin molts dels titellaires valencians a qui l’exposició està dedicada, així com les diverses persones implicades en el projecte.

Moment amb alguns dels participants a la presentació.

Van ser Virgilio Tortosa junt amb Gabriel Sansano, els encarregats de presentar l’acte, els dos professors de la Universitat d’Alacant, al costat de Jaume Lloret, autor del llibre “Els titelles al País Valencià’, punt de partida de l’exposició, i Ángel Casado, director del Festitítere y el gran impulsor, junt amb la Universitat, de tota l’operació. Abans de les seves intervencions, van parlar el responsable polític de Cultura de l’Ajuntament per una banda, el senyor Antonio Manresa, i de la Universitat per l’altra, la senyora Eva Valero. També va intervenir des de València el Director General de l’IVC (Institut Valencià de Cultura), Abel Guarinos. Els tres van manifestar el seu convençut recolzament tant al Festival Festitíteres com a l’Exposició, enaltint la importància de la pràctica artística i teatral dels titelles.

La singularitat d’aquesta exposició és que ha partit d’una iniciativa de la mateixa Universitat d’Alacant, editoria del llibre de Jaume Lloret. Tal com van explicar els seus protagonistes, va ser la tossuderia de Virgilio Tortosa, junt amb la incansable energia motora d’Ángel Casado, i amb la íntima complicitat dels altres dos comissaris, Biel Sansano i Jaume Lloret, el vector determinant de que la maquinària es posés en marxa i s’hagi pogut inaugurar. Un fet que posa en evidència l’enorme interès acadèmic que desperta avui en dia l’art dels titelles, tant en les seves vessants històriques, culturals i patrimonials, com en la seva pràctica contemporània.

Aquest interès de l’Acadèmia és un senyal importantíssim del bon moment en el que es troba el sector dels titelles, malgrat les greus dificultats que l’assetgen per tots quatre cantons arran de les successives crisis del 2008 ni ara del COVID-19. Una situació que val la pena aprofitar i de la que les diverses entitats que tenen a veure amb els titelles i el teatre visual i d’objectes en poden extreure unes bones línies estratègiques de futur.

Va explicar Virgilio Tortosa que l’exposició vol ser itinerant, motiu pel qual existeixen dues versions de la mateixa: l’actual que es pot veure al Centre Municipal de les Arts d’Alacant, composada de 34 panells que fan un recorregut cronològic per tota la història d’aquesta disciplina teatral al País Valencià des de l’antiguitat fins ara, i una de més reduïda composada d’uns 15 panells que es vol portar a escoles i centres culturals del País Valencià. A més dels panells, l’exposició mostra una bona selecció de peces procedents de  diverses companyies valencianes, com Bambalina, Teatre Buffo, Edu Borja, El Ball de Sant Vito, Tian Gombau, Tirisiti d’Alcoi i La Carreta d’Elx, entre altres. L’exposició ja està emparaulada en moltes localitats valencianes, i està previst que es vegi l’any que ve al Museu de Belles Arts de Castelló.

Jaume Lloret va intervenir per explicar el contingut de l’exposició, molt emocionat de veure com la ingent feina que va representar escriure el seu llibre ‘Els Titelles al País Valencià’ ha obtingut tants bons resultats. D’entrada, el llibre ja va per una segona edició, quelcom d’insòlit en aquesta mena de publicacions. I l’actual exposició no fa més que confirmar l’encert del seu projecte d’estudi, que tanta bona acollida ha tingut en el sector. Jaume Lloret va indicar que l’exposició està dedicada i és un clar homenatge a tota la professió titellaire del País Valencià, i va fer menció de dues persones desaparegudes recentment, el gran titellaire i home de teatre Gabi Fariza, fundador del Teatre de la Estrella, i Rafael Pla, més conegut com el Gran Fele, creador del circ que porta el seu nom.

Cobertes del catàleg de l’exposició.

Molt divertida va ser la intervenció de dos dels actors de la Dependent, d’Alcoi, la companyia que representa el Betlem del Tirisiti, que van posar a la presentació la nota lúdica i desimbolta amb el Tirisiti disparat en les seves dites sempre pujades de to. També va parlar Carles Benlliure, de la companyia Xarop Teatre i director del Festival Rural de Titelles Portsxinel·la, que va mostrar el desig de portar l’exposició, si no la completa, sí la més reduïda, a les diverses localitats on es fa el seu Festival.

L’acte va acabar amb el desig expressat per tots els assistents de que la propera vegada es pugui realitzar la trobada en presència física i no virtual.

Podeu veure la presentació en aquest vídeo: