(Portada. Fotografia de Jesús Atienza.)

El Teatre Popular de Titelles de Guant I Part
Cuadernos de Titeresante n.1
Thot Arts 2020

Amb el títol ‘Guaratelle, Dom Roberto, Punch and Judy’, s’acaba de publicar el primer número de CUADERNOS DE TITERESANTE, dedicat a una de les tradicions titellaires més poderoses de les que existeixen a Europa i a bona part del món, la del titelles popular de guant.

El llibre té 102 pàgines i mostra 70 imatges en blanc i negre. Està ja en venda a Amazon en doble format e-book (5 euros) i en paper (8 euros) – clicar aquí.

La fotografia de la portada/contraportada és de Jesús M. Atienza: titelles de l’obra Rigoletto, de Pepe Otal. Edita Thot Arts, l’associació que gestiona Titeresante, Putxinel·li i Puppetring.

Es fa realitat d’aquesta manera un dels objectius que des del primer moment vam tenir els que vam iniciar el 2012 el projecte Putxinel·li/Titeresante/Puppetring: editar en paper alguns dels continguts tractats per la revista ampliant-los amb noves aportacions. Si no ho hem fet fins ara, és degut a l’ingent treball que ha estat mantenir el nostre afany viu i sempre actualitzat. L’aturada de la pandèmia, que va suspendre tots els festivals de primavera i gairebé tots els d’estiu, ha estat l’espoleta que ha fet germinar la idea i l’ha convertit en realitat.

Buscant sempre la simplicitat i els baixos costos que permeten els formats digitals, hem optat en aquesta primera arrencada per la via Amazon, un punt de partida que no descarta altres formats i plataformes de publicació. La urgència de fer realitat la nostra idea i d’oferir una eina útil als qui s’inicien i practiquen les arts titellaires, ens ha portat a presentar aquest primer Cuaderno de Titeresante en el doble format d’e-book i de llibre en paper. Que el lector interessat esculli aquell que millor li vagi i agradi.

Començar amb les tradicions de guant és d’alguna manera, en el cas del teatre de titelles europeu, començar per un dels seus orígens, el que té a veure amb Pulcinella i amb la Comèdia de l’Art. Però en les manifestacions del teatre popular, no podem parlar d’una tradició sinó de multitud d’elles, ja que cada país, cada cultura, cada regió i de vegades cada ciutat i cada comarca, per petita que sigui, té tradicions pròpies i diferents que es remunten, en el cas europeu, a molts anys d’antiguitat, quan no segles.

Contraportada. Fotografia de Jesús Atienza.

En aquest quadern hem reunit textos sobre les següents tradicions: Els guaratelle (la tradició napolitana), el Dom Roberto (la tradició portuguesa) y el Punch and Judy (la tradició anglesa).

Els titellaires que apareixen en el llibre són els següents: Bruno Leone, Salvatore Gatto, Gaspare Nasuto, Luca Ronga, Irene Vecchia, Gianluca di Matteo, João Paulo Cardoso, Vítor Santa-Bárbara, Francisco Mota, Raul Constante Pereira, Manuel Costa Dias, Jorge Soares, José Gil, Nuno Correia Pinto, Rui Sosa, Sara Henriques, João Costa, Sérgio Rolo, Marcelo Lafontana, Rod Burnet, Martin Bridle, Ronan Tully, Clive Chandler i Dan Bishop.

En el següent número de CUADERMOS DE TITERESANTE, parlarem de Guignol (el substitut de Polichinelle a França) així com d’altres personatges europeus: Kasperl a Alemanya, Jan Klaassen a Holanda, i Vasilache a Rumania. En el tercer número, abordarem les pràctiques més contemporànies del titella de guant.

Volem tractar en posteriors quaderns dos temes que ens semblen molt importants. El primer és la realitat tan rica com desconeguda de les diverses tradicions titellaires d’Itàlia que tenen a personatges sorgits ja al segle XIX i principis del XX (Gioppino, Gianduja, Meneghino, Fagiolino, Fanacapa, Sandrone, Pampalughino, Tascone, entre altres) i que segons Romano Danielli cal anomenar com el Teatre Clàssic de Titelles d’Itàlia.

El segon és un volum especial que ja està en preparació dedicat al Titella Català, fet a partir de la recerca efectuada per Adolfo Ayuso, que porta anys estudiant la història d’aquesta singularitat titellaire a Europa.

Dues imatges de l’interior del Cuaderno.

La revista digital www.putxinelli.cat, amb els seus dos portals bessons titeresante.es en castellà i www.puppetring.com en anglès, va ser creada per Toni Rumbau l’any 2012. Des de llavors, la revista ha publicat en els seus 8 anys d’existència més de 2.000 articles entre els tres portals. Aquesta frenètica activitat ha creat un fons impressionant de continguts relacionats amb el món de les marionetes, del teatre visual i d’objectes, cròniques dels principals festivals del país, d’importants exposicions, així com comentaris i anàlisis de molts espectacles.

Aquests Cuadernos de Titeresante pretenen reunir alguns d’aquests continguts agrupant-los en temes que considerem poden ser atractius per al lector interessat en l’art i la pràctica dels titelles.

Comprar aquí