Aquest desembre de 2020, la biennal IF Barcelona 2020 ofereix dos tallers de formació al Teatre Principal de Terrassa. Les artistes Dora Cantero i Federica Porello presenten unes perspectives de treball sobre la dramatúrgia i sobre el treball de moviment amb objectes, respectivament, basades en la seva àmplia trajectòria creativa.

SOBRE EL QUÈ I EL COM. DRAMATÚRGIES VISUALS PERVERTIDES. TALLER AMB DORA CANTERO

Del 14 al 17 de desembre | De 9:30 a 14 hores | Teatre Principal de Terrassa | Mira-ho al mapa | INSCRIPCIONS |

Clica aquí per a inscriure’t

Partint del concepte de dramatúrgia com el conjunt d’elements que donen coherència a una posada en escena, amb aqust taller explorarem els condicionants que tenen les diferents tècniques emprades en el teatre visual a l’hora d’abordar aquesta dramatúrgia.

Indagarem la figura del dramaturg/a (el què) i el/la dramaturgista (el com). Partint d’un mateix “què”, explorarem diferents “com” segons la tècnica de teatre visual que es vulgui emprar.

El ritme, la relació actor/actriu-figura-espectador, la percepció visual, la posició del text (central o satèl·lit), la importància de la llum i el so, la metàfora i el pes de la tradició de diferents tècniques ens ajudaran a descobrir tot allò que la tècnica aporta a la dramatúrgia a l’hora d’abordar-la.

Un cop trobada aquesta informació, el joc consisteix a “pervertir”, és a dir, a canviar el comportament que es considera normal cap a alguna cosa que resulta estranya… i veure què passa amb aquesta estranyesa.

 Informació pràctica

Dates: del 14 al 17 de desembre
Horari: de 9:30 a 14:00
Lloc d’impartició: Sala Cúpula, Teatre Principal de Terrassa. Plaça Maragall, 2, Terrassa.
Docent: Dora Cantero
Preu: 95 €
Descomptes: 10% de descompte a graduats i estudiants de l’IT, socis d’Unima Federación España, socis de l’APCC o l’APDC, associats a la revista Putxinel·li/Titeresante.

Els socis d’Unima Federación España poden gaudir d’ajudes concretes per als desplaçaments i l’estada. Més info sobre les condicions i ajuts: http://www.unima.es/

Inscripció: Emplenar aquest qüestionari abans del 11/12/2020

Consultes generals: info@ifbarcelona.cat
Més informació a: http://www.ifbarcelona.cat
Places limitades.

Dora Cantero

Videoartista, autora, directora d’escena, titellaire i dramaturga.

Llicenciada en Direcció escènica i dramatúrgia per la E.S.A.D. de Múrcia.
Fundadora i membre activa de Mimaia Teatre, companyia de teatre visual enfocada a la recerca de noves dramatúrgies amb figures i objectes.
Autora, directora i intèrpret dels espectacles Adéu Bienvenida (Premi Revelació Feten 2013, Millor dramatúrgia Fira titelles Lleida 2013; Millor espectacle Festitíteres 2014; Millor espectacle Titeremurcia 2014) i Roig Pèlboig (Millor Espectacle Titirijai 2019). Col·labora com a dramaturga i directora d’espectacles per a les companyies Cal teatre, Le guignol à roulettes i Zipit company, i com a actriu i manipuladora de titelles i objectes en l’espectacle Nàufrags i el programa Nit De nits per TV3 dirigits per Lluís Danés.

Beneficiària de la Beca Generacción 2010 de Murcia amb la que va desenvolupar una investigació al Japó sobre l’art tradicional del Otome Bunraku.

Compagina l’activitat teatral amb la docència de Pràctica escènica de teatre Visual a l’Institut de Teatre de Barcelona i amb l’escriptura publicant textos a la revista artística Miderrota i la revista infantil Namaka.
Com videoartista he creat les sèries Exercicis imperfectes, càpsules visuals poètiques de caràcter experimental, a partir d’objectes quotidians i els Somnipoemes, sèrie de poemes visuals a partir de l’activitat onírica (Projecció

www.doracantero.com

DANSA D’OBJECTES. TALLER AMB FEDERICA PORELLO

Del 21 al 23 de desembre | De 10 a 17.30 hores | Teatre Principal de Terrassa | Mira-ho al mapa | INSCRIPCIONS |

Clica aquí per a inscriure’t

Federica Porello ha elaborat, aquests darrers anys, un «vocabulari bàsic» que implica tant la presència d’objectes inanimats com de pautes per a la improvisació del moviment enfocades a l’estudi de la musicalitat del gest.

La tensió entre la materialitat de les coses i la immaterialitat de la poètica gestual es troba al centre de la investigació de la pràctica i del llenguatge escènic que és el taller Dansa d’objectes. A partir del respecte cap a l’aspecte sensorial de las coses, amb aquest taller explorarem de quina manera els objectes ens poden ajudar a percebre la materialitat del gest. També explorarem com, a través d’improvisacions pautades, podem jugar amb l’imaginari evocat per un objecte.

Programa

El taller consistirà en un espai creatiu on posarem en diàleg dansa i manipulació d’objectes. Les sessions inclouran:

-Un escalfament individual o en parelles per despertar la consciència corporal.
-Pautes per a improvisacions individuals, en parella i en grup en què investigarem diferents qualitats de moviment i com traslladar-les a l’objecte. Maneres en què les propietats físiques d’un objecte poden inspirar la nostra dansa.
-Moments d’exploració individual o en petits grups per a la composició d’escenes breus.

S’hi abordaran els següents temes:

-La musicalitat del gest: velocitat, to, suspensió, ritme, dinàmica i fraseig
-La precisó del moviment: articulació i claretat
-L’escolta de l’altre: persones i coses que ens enrevolten
-El silenci, la immobilitat i la presència escènica

No hi ha requisits particulars per a participar al curs. S’hi poden inscriure actors, titellaires, ballarins i qualsevol persona que tingui interès o curiositat cap a l’exploració física, cap a l’escolta de les percepcions del nostre cos i de les persones i coses que ens envolten, i que estigui oberta a jugar i compartir. Convé dur roba còmoda.

Informació pràctica

Dates: del 21 al 23 de desembre
Horari: de 10:00 a 17:30
Lloc d’impartició: Sala Cúpula, Teatre Principal de Terrassa. Plaça Maragall, 2, Terrassa.
Docent: Federica Porello
Preu: 75 €
Descomptes: 10% de descompte a graduats i estudiants de l’IT, socis d’Unima Federación España, socis de l’APCC o l’APDC i associats a la revista Putxinel·li/Titeresante.
Els socis d’Unima Federación España poden gaudir d’ajudes concretes per als desplaçaments i l’estada. Més info sobre les condicions i ajuts: http://www.unima.es/

Inscripció: Emplenar aquest qüestionari abans del 16/12/2020
Consultes generals: info@ifbarcelona.cat
Més informació a: http://www.ifbarcelona.cat
Places limitades.

Federica Porello és ballarina, docent i creadora. Estudia a la Theatreschool d’Amsterdam i a P.A.R.T.S., Brussel·les. Després de graduar-se treballa amb la coreògrafa Marlene Monteiro Freitas, l’artista visual Anne Kathrine Dolven, la companyia de teatre Tg Stan, la companyia de titelles Adonk!, la companyia de teatre d’ombres Le Theatre de Nuit, i les companyies de dansa ACME/Albert Quesada. Actualment forma part de Mal Pelo i Zoo/Thomas Hauert, així com del col·lectiu Group LaBolsa, fundat el 2012 per set creadores internacionals de l’àmbit de la dansa, involucrades en la recerca de pràctiques performatives en la creació en viu. Forma part de la xarxa RITMO (Xarxa Internacional de Teatre de Titelles i Objectes) impulsada per Odradek/Pupella-Nogués, Agnes Limbos/Compagnie Gare Central i Claire Dancoisne / Théâtre la Licorne. En el seu camí de docència i de creació, Federica busca posar en diàleg els llenguatges artístics de la dansa, la música i el teatre d’objectes. Durant el bienni 2016-2017 ha estat artista resident a IF Barcelona amb WeWood, espectacle creat juntament amb Xavi Moreno i Marine Broise, estrenat el 2018 al festival MIMA de Mirepoix i a IF Barcelona.