S’acosta la Fira de Titelles de Lleida, que arriba a la seva 32a edició després de la convulsió provocada per la pandèmia del COVID-19 que va obligar a suspendre per dues vegades la celebració de la Fira. I ho fa amb un programa que reuneix 31 companyies, 115 actuacions i la participació de 300 professionals.

Vet aquí les dades més importants de la Fira d’aquest any:

  • La 32a edició de la Fira se celebrarà els dies 30 d’abril, 1 i 2 de maig de 2021.
  • La Fira segueix rebent companyies internacionals, 3 aquesta edició a causa de la pandèmia, 10 de la resta de l’Estat Espanyol i 13 companyies catalanes.
  • En aquesta edició l’Espai PRO, no serà l’espai física al que estàvem acostumats, però es manté com a espai d’intercanvi professional que segueix oferint diverses activitats encarades al sector.
  • Les 13es Jornades Tècniques: una trobada professional, un Speed Meeting, dos tallers i  quatre presentacions.
  • Deixa’ns Signar i el Centre Penitenciari Ponent col·laboren en les activitats paral·leles.
  • Estrena a Catalunya d’una pel·lícula sobre l’ànima dels titelles, present en varis festivals cinematogràfics de renom.
  • Estrenes a la Fira.
Cia. Di Fiippo Marionette amb ‘Variations’.
Cia. Agrupación Señor Serrano amb ‘Mountain’

Mercat i Festa

La Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. És per això que s’ha guanyat el prestigi que la segueix, fent de Lleida – durant els tres dies que dura la Fira – una autèntica festa. Una festa que enguany es veurà minvada, però, per la situació actual, limitació d’aforament i mesures restrictives, però que en essència mantindrà aquesta vessant.

Cia Eudald Ferré amb ‘La (petita) Moby Dick’

PROGRAMACIÓ

UNA PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL I AMB ESTRENES

Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 115 actuacions, que es realitzaran en 14 espais entre sales i espais tancats i aire lliure.

Cia. La Canica amb ‘Orfeo’

Com sempre, el divendres però en aquesta ocasió més aviat com a conseqüència del toc de queda, l’espectacle inaugural The Mountain, de la companyia catalana Agrupación Señor Serrano, donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles. Una inauguració a càrrec d’una de les companyies nominades als Premis de la Critica en les categories de Noves Tendències i Eines digitals.  

Cia. Farres Brothers amb ‘Orbital’

De les 31 companyies participants, 13 són catalanes, 10 provinents de diverses autonomies espanyoles i 3 estrangeres. Atenent a les dificultats de mobilitat existents, s’ha apostat per companyies de països propers, per facilitar així la seva assistència.

7 estrenes: 4 a Catalunya, 1 estrena cinematogràfica, una estrena en català i 2 estrenes absolutes

La 30a Fira de Titelles comptarà amb  un total de 7 estrenes, 6 d’elles són espectacles, i una estrena cinematogràfica.

Cia. Periferia Teatro amb ‘Núvol Núvol’

Estrenes absolutes: La Fira comptarà amb 2 estrenes absolutes, 1 d’una companyia catalana i l’altra d’una italiana.

Gaudirem amb la companyia catalana Galiot Teatre, que presentarà, per primer cop la seva instal·lació Gira Volta Titelles, composta de teatrets de titelles fets amb material reciclat i en que, serà l’espectador qui hi donarà vida.

Cia. Partículas Elementares amb ‘NINHO’

Per la seva banda, la italiana Di Filippo Marionette, estrenarà de forma absoluta a la Fira, el seu espectacle Variations. Un espectacle de titelles de fil marca de la companyia, en la que la interacció entre el titella i els titellaires és la protagonista.

Estrenes a Catalunya:

Comptarem amb cinc estrenes a Catalunya.

La companyia Zero en Conducta estrenarà a Catalunya la seva pel·lícula Anima Animae  Animam.

Kalek de la companyia madrilenya El Retablo, Eco dels andalusos Ymedioteatro, La leyenda de Sally Jones dels castellans Baychimo Teatro i Mr. Blue Sky dels valencians La Fam Teatre, es veuran per primer cop a Catalunya en el marc de la Fira.

Estrenes en català:

L’espectacle Kalek, de la companyia El Retablo, no només serà estrena a Catalunya, sinó que també estrena en català.

Cia. El Retablo amb ‘Kalek’

ESPECTACLES PER A TOTS ELS PÚBLICS

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants com Kalek de El Retablo, Hamelí de la companyia Xip Xap, Núvol Núvol de Periferia Teatre, Orfeo dels madrilenys La Canica Teatro i O Ninho dels portuguesos Partículas Elementares.

Cia. Agrupacion Señor Serrano amb ‘Prometheus’

En aquesta edició i amb la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars, hi trobarem força produccions per a aquesta franja d’edat. Així doncs podrem gaudir de companyies de casa, el Centre de Titelles de Lleida amb Kujira, PUCK Cinema Caravana, amb el seu espai PUCK i la seva troupe, Holoqué amb la seva Caixeta, Campi qui pugui amb els seus Pigs  iJam, que ens portarà Le voyage.

Les companyies catalanes Eudald Ferré, Cia Minimons, Galiot Teatre i Agrupación señor Serrano, sumen a aquesta franja d’edat el seus espectacles La “petita” Moby Dick, Un teatre al jardí, Gira Volta Titelles i Prometheus, respectivament.

Entre els espectacles familiars també hi trobarem Teatre de l’Abast qui amb una producció conjunta amb Zero en Conducta, naufragaran a Lleida amb el seu Rob i des de Mallorca Hotel Iocandi amb Peix.

Cia. Zero En Conducta i Teatre de l’Abast amb ‘Rob’

També en la franja familiar, però en aquest cas més 10 anys, hi tindrem l’estrena d’Eco d’Ymedioteatro i des de Castellà i Lleó Baychimo Teatro amb La leyenda de Sally Jones.

Cia. Ymedioteatro amb ‘Eco’

En la plana internacional també hi comptarem amb espectacles familiars. Variations de la italiana Di Filippo Company i els francesos Théâtre Mu amb Bidouille Ex Machina.

El públic juvenil i adult també hi té lloc entre els titelles i podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles.

Cia. Andrea Díaz amb ‘M.A.R.’

Qualificats com juvenil – adult, hi tindrem Historia Universal del català David Espinosa, M.A.R. de la madrilenya Cía. Andrea Díaz Reboredo, Espejismo de l’andalusa El espejo negro, The Mountain de la catalana Agrupación Señor Serrano, Mr. Blue Sky de la Fam Teatre i El lloc?de ser nosaltres de la companyia Pep i Sira Aymerich.

Cia. El Espejo Negro amb ‘Espejismo’

ESPECTACLES AL CARRER

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts, tot i que en ubicacions alternatives per tal de garantir el control d’accés i el registre previ que les mesures vigents demanen. Hi trobarem un espectacle itinerant, que recorrerà la Plaça de La Llotja. És el cas de la companyia lleidatana Centre de Titelles de Lleida que presentarà per primer cop a Lleida la seva balena Kujira.

Cia. Centre de Titelles de Lleida amb ‘Kujira’

La plaça del Museu de Lleida acollirà per la seva banda, l’espectacle Peix de la companyia Hotel Iocandi.

Cia. Campi qui pugui, amb ‘Pigs’

ESPAI INSTAL·LACIONS

En aquesta edició i com a novetat, oferim l’espai instal·lacions. Un espai que, com el seu propi nom indica, acollirà quatre instal·lacions de quatre companyies diferents, tres de les quals formen part de la recent creada associació Col·lectiu Galleda. Una associació que aplega les companyies que es dediquen a les instal·lacions de carrer i sorgida per reivindicar-ne la seva existència.

Cia. Matito amb ‘La Sirena Hidràulica’

En aquest espai hi haurà Un teatre al jardí, Puck i la seva troupe, La Caixeta i Gira Volta Titelles de les companyies catalanes Cia. Minimons, Puck Cinema Caravana, Holoqué i Galiot Teatre.

Aquest espai estarà ubicat al Pati del Convent de Santa Clara i l’accés al mateix es farà amb entrada i s’hi podrà estar un temps determinat com a màxim i gaudir de tantes instal·lacions com es vulgui.

ACTIVITATS PROFESSIONALS

LA FIRA PROFESSIONAL: 13es JORNADES TÈCNIQUES

L’Espai PRO es presenta com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors. En aquesta edició no comptem amb l’espai físic, però si com a espai d’intercanvi.

Les Jornades professionals se concentraran totes el divendres dia 30 d’abril i en diferents espais de la Llotja.

Dins les activitats professionals, destaquen les 13es Jornades Tècniques, que inclouen: una trobada professional, un Speed Meeting, dos tallers i quatre presentacions.

FACILITADORA PRO – Margarida Troguet

Per quart any la Fira mantindrà la figura de la facilitadora, la funció de la qual consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret. 

RESIDÈNCIA

La Fira acull la residència de la companyia italiana Di Filippo Marionette, per tal que pugui treballar en la seva darrera producció i ultimar-ne els detalls de cara a la seva estrena absoluta en el marc de la Fira

Més informació:

www.firatitelles.com
Facebook: firatitelles
Twitter: @firatitelles
Instagram: @firatitelles
Hashtag: #firatitelles2019