(Mà de Llangardaix. Primera imatge de l’experiència realitzada en un terrat de Barcelona. En breu es publicarà un reportatge de les distintes experiències fetes durant el dia de la Diversitat Biològica)

Dia Internacional de la Diversitat Biològica – Dissabte 22 de maig de 2021

En l’obra de teatre de Federico García Lorca El Público, hi ha un personatge que diu: Yo conocí a un hombre que barría su tejado y limpiaba claraboyas y barandas solamente por galantería con el cielo. Aquesta frase se’m va quedar gravada des de que vaig llegir l’obra d’aquest poeta tan espanyol i, alhora, tan universal. Quan em vaig mudar a Barcelona, fa molts anys, i pel fet d’estar vivint en un àtic amb terrats al meu voltant, vaig entendre la frase novament.

La idea de Lorca em va venir al cap quan vaig saber d’un projecte que proposa crear mosaics efímers a gran escala per commemorar el Dia de la Biodiversitat a tot el món. Aquest article és un reclam als lectors a participar en un projecte que convida a qualsevol que estigui interessat a indagar en la intriga i la bellesa dels mons animal o vegetal, i a crear una imatge de la seva elecció, de major o menor escala.

Turó. Fotografia del Zoo de Barcelona.

L’objectiu és contribuir a la defensa de la natura, perquè com millor coneguem i entenguem la natura, millor protegirem el medi ambient i la seva biodiversitat. Avui, un milió d’espècies estan amenaçades i l’extinció s’accelera.

L’artista Emma K. Thomas, apassionada activista en defensa del món natural, va crear el projecte @withnature2020 fa dos anys (veure aquí). La seva idea original, llançada abans que arribés la pandèmia de Covid19, era, en resum, que grups grans de voluntaris (fins a quatre elencs en cada zona horària) poguessin dissenyar i representar un animal o planta de la seva regió amenaçat per la pèrdua del seu hàbitat, pel canvi climàtic, per la contaminació ambiental… La imatge es traçaria a terra i, al migdia del 22 de maig, seria ocupat per individus vestits amb robes dels adequats colors i amb el cap cobert, de manera que prendria forma, vist des de dalt, la imatge de l’insecte, mamífer, peix o planta, abans de tornar a dissoldre’s en l’entorn. A tot el món, seguint en seqüència, les diferents imatges es materialitzarien per després desaparèixer de nou, un recordatori poètic de la fragilitat de tantes formes de vida naturals. L’ideal seria que les imatges es fotografiessin o es filmessin per, gradualment, pujar-les en línia al llarg del dia planetari (veure aquí).

A causa de la pandèmia, l’esdeveniment no va poder realitzar-se durant l’any 2020, però sí que tindrà lloc aquest any, encara que en una menor escala, adaptat al distanciament social gràcies a un procediment canviat: els participants ompliran les zones marcades del dibuix de la figura que es vol reproduir amb peces i teles de diferents colors.

Papallona reina (Papilio machaon). Fotografia de Rebecca Simpson

L’Associació Cultural Thot Arts vol oferir el seu suport a aquesta iniciativa i fomentar la participació a través d’una multiplicitat d’imatges en lloc d’una gran figura multitudinària. Això permetrà respondre a la situació actual d’un semi-confinament continu, tot deixant que les persones puguin aprofitar certes característiques arquitectòniques locals. A Barcelona, per exemple, hi ha molts edificis on els veïns tenen el dret a utilitzar el terrat, mentre en d’altres, alguns apartaments tenen les seves pròpies terrasses, i fora de la ciutat hi ha cases amb jardins.

Una altra opció és que les persones creïn petites imatges de mosaic, a casa, per exemple, a partir de llavors i de llegums (per inspirar-se-només cal fer una ullada a la Xarxa.) Des del terrat fins a la taula, les oportunitats són diverses per a famílies, bombolles socials, individus, o grups que apliquen el distanciament social; i potser hi hagi escoles que vulguin crear imatges durant la setmana anterior al Dia de la Biodiversitat.

El Dia Internacional de la Diversitat Biològica és el dissabte 22 de maig.

Thot Arts edita tres revistes, Puppetring, Titeresante i Putxinel.li, totes centrades en titelles, teatre visual i teatre d’objectes. Les imatges dels resultats, per als qui volen fer fotografies (atenció, si les fan en un terrat, facin-les amb seguretat!), es poden enviar a Thot Arts (info@thotarts.org), on ens esforçarem a publicar-les a les revistes. Les imatges creades en terrats poden ser enviades, també, a Emma K. Thomas (withnature2020@gmail.com). Ella dóna el seu suport al nostre esforç ibèric i li encantaria mostrar les imatges. Utilitzeu els hashtags: #withNature2020 y #seriousfun.

Per a participar, busqui informació d’espècies en risc a la seva regió, sigui on sigui en aquest món, n’elegeix una, i comenci a dissenyar i a planificar.

Aquí a Cataluña, la Generalitat té un registre d’espècies en risc. (Hi ha fotografies meravelloses de la flora, però serà necessari investigar una mica més per trobar imatges de tota la fauna enumerada.)

Esperem veure els seus mosaics!

Fotografia del Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico www.lynxexsitu.es. Wikipedia

Alguns links interessants:

Patrimoni natural i biodiversitat. Departament de Territori i Sostenibilitat (gencat.cat)
Flora autòctona protegida. Departament de Territori i Sostenibilitat (gencat.cat)
Fauna autòctona . Departament de Territori i Sostenibilitat (gencat.cat)
Catàleg de la biodiversitat de Catalunya – Institució Catalana d’Història Natural (iec.cat)
SIOC – Servidor d’informació ornitològica de Catalunya
Recuperació del turó europeu | Zoo Barcelona
Llista d’animals en perill d’extinció als Països Catalans – Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure (wikipedia.org)
Biodiversitat – Blog del CTFC

Animales en peligro de extinción en España (nationalgeographic.com.es)
Los científicos españoles alertan sobre el declive de los insectos (lavanguardia.com)

Veure aquí el projecte original de Emma K. Thomas: withNature2020 – Emma K Thomas