S’ha presentat via telemàtica la 12na edició del Festival de Llegendes, que es celebrarà a la localitat de Sant Martí de Tous, a la comarca de l’Anoia, de l’1 al 4 de juliol, un certamen dedicat a un contingut tan singular com són les faules o les llegendes, que segons definició del diccionari consisteix en una ‘narració, oral o escrita, d’aparença més o menys històrica, però en realitat amb una major o menor proporció d’elements imaginatius’. L’encert i la gràcia d’un contingut d’aquesta mena és que per parlar, explicar, tractar o representar una llegenda, hi ha mil maneres diferents de fer-ho, de manera que un festival que li estigui dedicat ha de ser per obligació pluridisciplinari.

És a dir, de cop i volta, una població de caire rural es troba immersa en una manifestació de continguts tradicionals tractats des de plantejaments multidisciplinaris  que són els propis de l’avantguarda.

Castell de Sant Martí de Tous.

És així com el Festival deLlegendes compta amb espectacles de tots els gèneres, estils i llenguatges inimaginables, però també amb concerts, exposicions, recitals, lectures, balls, cercaviles, i tot tipus de manifestacions culturals en els que també hi participen els habitants del poble (especialment en la representació de teatre comunitari de la popular Apagada de Misteri).

Ho han explicat Maria Hervàs i Víctor Borràs, de la companyia Teatre Nu, habitants de Sant Martí de Tous i que des de l’any passat s’han fet càrrec de la direcció artística. També ha parlat Pau Mir, regidor de cultura del poble, el qual ha explicat com en algunes de les actuacions, hi participaran els alumnes de les escoles de música, de dansa, de circ i de teatre de Tous.

Quatre dies de celebració, més de 30 espectacles (teatre, música, dansa, titelles i narració repartits en diferents zones del poble), una exposició dedicada a l’any Tomàs (celebració del 125 aniversari del naixement de Joan Tomàs, músic folklorista company de Joan Amades), dues estrenes coproduccions del Festival, una aposta important per les produccions de nova creació, oberta a companyies i espectacles emergents, projectes en residència, més 135 voluntaris,  i col·laboració amb altres festivals i entitats com la Fira Mediterrània de Manresa, la Plataforma Arts de Carrer o el Festival Gualba Mots. I un lema: Retorn a la normalitat!

Representació nocturna.

I tot això en un poble que no passa dels 1.200 habitants!

Alguna singularitat hi deu haver a Sant Martí de Tous perquè en un lloc amb tants pocs habitants hi hagi escola de música, de circ, de teatre i de dansa, i es celebri un festival de característiques tradicional-avantguardistes que sol acollir a unes 4.000 persones.

Però anem al gra i parlem del programa que els dos artífex del Teatre Nu han preparat pel DeLlegendes:

– Els escenaris del poble són  8: la plaça de l’Ajuntament, el Castell, La Casa del Teatre Nu, la plaça Manel Girona, el carrer Major, el Casal, la plaça Bató i el Safareig. És a dir, pràcticament tot el poble.

‘Paraules que trenquen ossos’, de la cia. Pagans.

Paraules que trenquen ossos, de la Cia. Pagans, és un espectacle multidisciplinari a mig camí entre el teatre itinerant de carrer, la narració i la instal·lació artística que reflexiona sobre la vigència de la tradició oral a partir de les noves tecnologies. Va fer residència l’edició passada al festival i s’hi va preestrenar amb un passi exclusiu per als voluntaris al bosc de La Devesa de Sant Martí de Tous. El passat octubre es va estrenar a la Fira Mediterrània de Manresa i darrerament ha estat guardonat amb el Premi Crítica d’Arts Escèniques 2021 al millor espectacle d’Arts de Carrer. Enguany la companyia torna al Festival amb l’espectacle, ara ja consolidat i programat en altres festivals. La direcció del DeLlegendes creu que aquest és el primer pas de molts en aquesta aposta per les noves creacions, i és un exemple de com el festival pot ser una porta d’entrada a altres teatres, festivals i fires.

– Seguint aquesta línia, en aquesta 12a edició es podrà veure Més lloc per a la fosca, d’Elvira Prado-Fabregat, un espectacle musical que estudia la relació oral i l’univers mític de Víctor Català, i compta amb l’acompanyament del músic Carles Viarnès. L’obra es troba actualment en residència i aprofitarà el festival per finalitzar la seva creació. Es tracta d’una coproducció entre el Festival de Llegendes i Fira Mediterrània, on s’estrenarà la temporada vinent.

‘Safareig’, de cia. Com un llum.

– D’altra banda, també es troben en residència la companyia Com un llum amb l’obra de teatre i música Safareig, anàlisi semàntica de l’amor, i l’actriu Nerea Mendia, amb l’espectacle de teatre i narració Manera de parlar. El primer és una reflexió sobre la construcció cultural de l’amor a través del llenguatge, a partir de tres veus que interpreten cançons tradicionals a capella en català, castellà i llengua de signes catalana. La companyia ha fet residència a La Casa del Teatre Nu i s’estrenarà al Festival de Llegendes. El segon és una mescla de narració, cançons i ritmes que enllacen el món de les llegendes catalanes amb l’euskera, i també s’estrenarà al Festival.

– Una altra estrena és Dones en tota regla, de la Cia. La Remeiera, teatre per a tots els públics que trenca amb la cara oculta del llenguatge popular i reivindica la figura de la dona en la societat, en concret el seu viatge amb la menstruació, a través de la Llegenda del Pare Llanàs. I finalment, LU’UM amb l’espectacle de dansa Dones d’aigua, que es renova i s’estrena cada any al Festival, i amb la novetat que en aquesta edició incorpora música en directe.

‘Matito i la grandíssima roda de fira’, cia. Matito.

– El DeLlegendes també permet a les companyies desenvolupar altres creacions a banda de les que presenten al Festival. És el cas de la Cia Matito, que està programada amb l’espectacle de titelles i música per a tots els públics Matito i la grandíssima roda de fira, i que aprofitarà les setmanes posteriors al festival per fer residència amb l’espectacle Tomassa. De la mateixa manera ho farà la Cia. Jordi Font, que actuarà amb l’obra de teatre i música per a tots els públics Contadors de Llegenda, i després farà residència amb l’espectacle Ells i jo.

– Vincles amb el territori El Festival manté enguany el propòsit de crear vincles amb el sector professional de les arts escèniques, reforçant els llaços amb Fira Mediterrània de Manresa, amb qui comparteix filosofia i criteris artístics, i amb la Plataforma Arts de Carrer.

– En aquesta edició també es reforcen els vincles de territori amb la programació dels narradors del Festival Gualba Mots, que també pretén donar veu a les llegendes, històries i anècdotes, en aquest cas del Montseny. Un altre clar exemple d’aquesta vinculació és el tret de sortida d’aquesta 12a edició: la inauguració de l’exposició Any Tomàs. El DeLlegendes ha volgut formar part de la celebració dels 125 anys del naixement del mestre Joan Tomàs, músic que va recuperar una gran quantitat de cançons i melodies populars i que, a més, té relació directa amb Sant Martí de Tous. Al costat de Joan Amades, Tomàs va passar pel poble a principis dels anys trenta en una de les missions que es va dur a terme per tal d’elaborar el cançoner popular. Amb motiu d’aquesta commemoració, el Festival programa diferents actes que s’hi vinculen i una exposició que al llarg de l’any anirà itinerant.

– Entre la trentena d’espectacles programats que s’aniran desenvolupant durant els quatre dies que duri el Festival, destaca la gran varietat de disciplines escèniques: música, dansa, teatre, titelles i narració oral. D’entre el total, 17 són per a públic jove i adult, i 14 per a tots els públics.

Jaume Arnella i Corrandes són Corrandes.

– La programació començarà el dijous 1 de juliol a les 19h al Casal de Tous, on se celebrarà la inauguració de l’exposició de l’Any Tomàs, que acabarà al vespre amb l’espectacle musical Pedra foguera, de Jaume Arnella i Corrandes són corrandes a l’emblemàtic Castell de Tous.

‘Iaia, memòria històrica’, d’Alba Valldaura.

– El divendres 2 a les 18h es farà la cercavila Tous és llegenda, per primer any al DeLlegendes, en què hi participaran tots els elements de la cultura popular de Sant Martí de Tous. Acabarà amb el ball de faixes i una exhibició dels alumnes de l’escola de circ. Al vespre serà el torn de l’obra teatral iaia: memòria històrica, d’Alba Valldaura i L’Embarral. A la nit, a la plaça de l’Ajuntament, Elvira Prado-Fabregat presentarà el seu projecte Més lloc per a la fosca, i més tard el públic podrà veure la Cia. Pagans amb Paraules que trenquen ossos al bosc de La Devesa.

‘El pont del diable’, de la Micro Troupe.

– Dissabte 3 serà el dia amb més activitats. Al llarg del matí es podrà fer una visita guiada al Castell i descobrir El pont del diable, l’adaptació de la llegenda amb titelles de Micro Troupe. Al migdia, el públic podrà gaudir del concert de 2princesesbarbudes, amb 10 anys de Cançons i rimetes; el teatre de carrer itinerant Més enllà del bosc, de la companyia Campi qui pugui; el teatre i les titelles de La petita Capmany (Tanaka Teatre); i la dansa de LU’UM amb Dones d’aigua. Encara hi haurà temps per prendre el vermut amb en Lluís Marmi, de la Tradillibreria, que explicarà les novetats literàries del món llegendari.

‘Dones d’Aigua’,, de la cia. Lu’um.

– A la tarda, es podrà veure Dones en tota regla (Cia. La Remeiera) a la plaça Manel Girona o assistir a l’itinerari narratiu de La maleta de les llegendes amb Llegendes de Girona. La narració oral tindrà espai també a la plaça Bató amb Racons de Llegenda del Montseny, dels narradors del Festival Gualba Mots. Al Casal hi actuarà la Cia. La Reforma amb Una flor no fa estiu, i a La Casa del Teatre Nu la companyia Com un llum, que presentaran Safareig, anàlisi semàntica de l’amor en dos passis.

– Al vespre serà el torn de Ballaveu amb Ball de nit, les Krregades de Romanços amb KR 3.0: de l’oblit a l’escenari i el Cabaret Pagès de l’Esperanceta. La nit acabarà amb l’esperada Apagada de misteri, el moment en què Sant Martí de Tous queda només il·luminat per milers d’espelmes que condueixen el públic per diferents racons on els habitants del poble representen diferents escenes inspirades en llegendes i històries obscures. Un recorregut ple de misteri que acabarà al Castell amb el monòleg del periodista i actor convidat d’enguany, Xavier Graset. De l’Apagada se’n faran set passis de mitja hora, de les 22:30h a les 01:30h de la matinada.

Apagada de Misteri.

– Finalment, diumenge 4 el dia començarà amb l’espectacle de titelles i música Matito i la grandíssima roda de fira, de la Cia. Matito; la contacontes Anna García, que explicarà als més petits Contes a la pell, i l’espectacle de carrer inspirat en la llegenda de Sant Jordi, Dragon ST, de JAM. Al migdia, el Teatre de l’Aurora portarà la seva versió d’El comte Arnau i Mondongo farà una improvisació musical a partir de cançons, romanços i llegendes. A la tarda els infants podran veure l’actriu Nerea Mendia amb Manera de parlar i la Cia. Jordi Font amb Contadors de llegenda, i els adults podran assistir al concert d’arrel de Tecum Terra.

– El punt i final al Festival el posarà el concert del duet Cocanha, que presenta el seu nou àlbum Puput. Una oportunitat per sentir cançons en occità, des d’una una mirada jove, feminista i reivindicativa.

La companyia Teatre Nu

El Teatre Nu és un col·lectiu de professionals de l’art escènic que produeix i fa girar les seves pròpies creacions. En vint-i-un anys de trajectòria, han creat una vintena de muntatges amb els quals han realitzat més de dues mil funcions. Creuen en el teatre com un art comunitari, en què la suma de talents individuals fa créixer cada nou projecte. Són de Sant Martí de Tous, un petit poble de la comarca de l’Anoia, des d’on exporten arreu els seus projectes. L’espai on treballen, La Casa del Teatre Nu, és un local obert al públic i als professionals on es poden desenvolupar propostes que busquen una infraestructura per poder-se dur a terme. Acull projectes des de la idea, fins a la seva estrena i exhibició. Actualment tenen en cartell més d’una desena d’espectacles. Des de l’any 2020, la companyia dirigeix el Festival de Llegendes de Catalunya