Del 9 al 31 d’agost de 2021

El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la arriba el seu primer lustre de vida amb l’edició que tindrà lloc entre el 9 i el 31 d’agost a la comarca dels Ports. Un esdeveniment que combina l’oferta cultural amb la turística a través del teatre de titelles. Una proposta per a ser gaudida per la família al complet en les seues belles localitats, envoltades per la bellesa dels paisatges d’aquesta zona de l’interior de la província de Castelló. Un total de 16 poblacions acolliran un programa complet que inclou prop de 40 activitats, presencials i online. Programa Eclíptica d’Art amb el suport de la Generalitat Valenciana, Diputació de Castelló i els Ajuntamennts.

Imatge ‘Sopa de pedres’, del Ball de Sant Vito

Aquesta cinquena edició ha sigut presentada en dos dies consecutius. El primer acte va tenir lloc l’1 de juliol a l’Ajuntament de Palanques, amb la presència de la seua alcaldessa, Lucía Martí Adell.

Imatge de ‘Máquina Gramòptica’, de Marino i Marini

L’endemà va tenir lloc un altre acte, aquesta vegada en l’Espai Cultural Obert-ECO Les Aules, de la Diputació de Castelló, que va incloure la posada en escena de l’obra ‘La sopa de pedres’, a càrrec de la companyia valenciana El Ball de Sant Vito, finalitzant amb ‘El poll i la puça’, que va posar a cantar a joves i adults.

Imatge de ‘Las habichuelas mágicas’, de Teatro Los Claveles

Com a responsables de l’organització, Carles Benlliure, Rebeca Castro i Rubén Milián van donar a conèixer els detalls d’aquesta cinquena edició, que compta amb el suport de la Diputació de Castelló, l’Institut Valencià de Cultura GVA de la Generalitat Valenciana i els ajuntaments de Morella, Vilafranca, el Forcall, la Todolella, Cinctorres, Castellfort, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques, Sorita, Vallibona, Portell de Morella, Olocau del Rei, Herbers i Benassal.

Imatge de ‘Rínxols d’Or’, d’Elàstic Nou

Un festival que es guanya el qualificatiu d’internacional per la presència de les companyies Moving Compass (França-Galícia), Pavel Vangeli (República Txeca), Mario Brand Theater (Polònia), Caminos (França) i Ñame Ñame Teatro (Colòmbia-Mèxic), encarregada dels tallers. Al costat d’elles, Teatro Los Claveles (Múrcia), Siesta Teatro (Andalusia), Elàstic Nou i Marí e Marini (Illes Balears), Giramàgic (Catalunya), El Ball de Sant Vito i Conino Gurillo (Comunitat Valenciana), a més de Nel·lo Vilanova, cofundador de la companyia vila-realenca Xarxa Teatre, amb el seu llibre ‘Paisajes escénicos.

Imatge de Luís Zornoza Boy, Siesta Teatre, amb ‘Punchinelis’

Carles Benlliure va destacar que en aquests cinc anys, Portsxinel·la s’ha convertit en un dels festivals més importants a nivell nacional de quants se celebren en espais rurals. Per la seua part, Rebeca Castro va apuntar que el nom del festival és un homenatge al titella de guant italià Pulcinella, a més d’assenyalar que en aquesta programació s’inclouen diverses maneres d’interpretació (guant, ombres creades amb arena, màscares…). D’altra banda, Rubén Milián, bon coneixedor de la comarca dels Ports, va convidar al fet que siga visitada, especialment durant aqueixos 23 dies de teatre de titelles oberts a qualsevol persona interessada.