(Charlie Rivel marioneta, moguda per Jordi Bertran. Foto de Maribel Bertran)

Cubelles ha celebrat fa poc el 125 aniversari d’un dels seus fills més il·lustres, el pallasso Charlie Rivel, amb una marioneta que representa al famós artista circense construïda per un altre cubellenc il·lustre, el titellaire Jordi Bertran. Un encàrrec que l’Ajuntament de Cubelles va fer quan s’assabentà, per unes declaracions del propi Bertran, de l’existència d’un antic disseny que el gran mestre Harry V.Tozer va fer els anys cinquanta per construir una marioneta ‘amb una guitarra i una cadira’. Un disseny que mai es va portar a la realitat.

Castell de Cubelles. Foto Guia Repsol

Com se sap, la població on desemboca el riu Foix, situada entre Vilanova i la Geltrú i Cunit, ha estat sempre molt orgullosa d’haver acollit el naixement del famós pallasso català, fill primogènit de dos artistes circenses ambulants, Pere Andreu i Pausas i la francesa d’origen occità Marie-Louise Lassèrre. I malgrat tractar-se d’un lloc de naixement per atzar, en trobar-se de gira la família per Cubelles, ja de gran, Charlie Rivel va mostrar un interès per conèixer el seu poble natal, on s’hi acabà instal·lant després d’haver-s’hi construït una casa. Cubelles l’acollí de viu, i també de mort, en estar enterrat al seu cementiri.

Jordi Bertran manipula la seva marioneta. Foto de Maribel Bertran

Per agrair-li aquesta devoció i per celebrar el naixement del pallasso així com el de la seva filla Paulina (del que també s’han fet ara els 100 anys), l’Ajuntament ha aprofitat la celebració de la Mostra de Pallassos i Pallasses de Cubelles (vegeu programa aquí) per presentar la marioneta de Charlie Rivel creada per Jordi Bertran i que a partir d’ara es podrà veure al Museu que la vila ha dedicat al pallasso, a una de les dependències del Castell de Cubelles.

La marioneta és també un homenatge que Bertran fa al mestre Harry V. Tozer, ja que el control d’on pengen els fils està basat en el model que va pensar Tozer pel disseny d’un personatge que portava una guitarra en una mà i una cadira en l’altre. No se sap si el personatge volia representar a algú en concret, però la figura és la que ha inspirat a Jordi Bertran per construir la seva marioneta, conjuntament amb Isabel Martínez, la seva companya i titellaire també de la companyia.

Charlie Rivel marioneta. Foto de Maribel Bertran

Una marioneta que ara rau penjada al Museu de Cubelles però que en qualsevol moment pot agafar vida quan les mans d’algun dels experts titellaires de fil que hi ha a Catalunya li agafi el control i la faci actuar.

Una de les sales de l’Exposició Permanent Charlie Rivel al Castell de Cubelles. Foto Ajuntament de Cubelles

Amb aquest encàrrec de la marioneta de Charlie Rivel, Cubelles suma una imatge més a la vila en memòria de Charlie Rivel, junt a l’estàtua del seu bust que hi ha a la Plaça del Mar, a més a més d’haver posat el seu nom a un carrer, a un col·legi i a un gegantó.

Bust de Charlie Rivel. Modelat de l’estàtua que hi ha a la Plaça del Mar de Cubelles. Foto Ajuntament

Si voleu veure la marioneta al Museu, l’horari de visites és de dimarts a dissabtes, de 10h a 13h. Diumenges i festius roman tancat. El preu de la visita és de 1,5€.

Gegantó que repesenta a Charlie Rivel. Els Ajuntaments de Cubelles (Garraf) i Cunit (Baix Penedès), han escollit la figura del pallasso Charlie Rivel com a ambaixador de la marca turística Penedès Marítim. Foto Eix Diari