(Moment de la inauguració del Museu Teresita Pascual)

Es va inaugurar oficialment aquest divendres 10 de setembre de 2021 la Casa-Museu dedicada a la pintora Teresita Pascual a la localitat de Benassal, a Castelló. Teresita Pascual, mare de la també pintora i titellaire Maite Miralles, cofundadora de La Estrella junt amb Gabi Fariza, va ser una coneguda pintora nascuda i molt arrelada a Benassal, tot i que tenia casa també a València.

A la inauguració van assistir les autoritats del poble així com veïns, amics de la família, la pròpia Maite Miralles i els seus dos fills Simón i David, junt amb les seves companyes Anabel i Sandrine.

Moment de la inauguració, amb Maite Miralles explicant els continguts del Museu

La seva obra, composada de dibuixos, olis i aquarel·les, va estar centrada en el paisatge de Benassal, tant en la seva vessant urbanística i arquitectònica -els seus dibuixos de carrers, places i cases són uns testimonis preciosos de com era la vila a mitjans del segle XX- com en la vessant humana, amb una gran quantitat de retrats de persones de totes les edats i condicions socials. Per els habitants del poble, veure aquests retrats i paisatges és com tenir accés a uns arxius visuals del passat recent, amb moltes cares conegudes i properes, molt ben posats en una preciosa casa de la família, plena de records i elements propis de l’època.

Interior d’una de les sales del Museu

El museu també mostra l’obra pictòrica de Maite Miralles, una pintora d’enorme talent que els anys vuitanta va substituir la pintura pels titelles amb la companyia La Estrella, tot i que mai va deixar els pinzells, ja sigui aplicats a les escenografies, als mateixos titelles, o bé als cartells, quadres, retrats i paisatges.

Gabi Fariza amb els capgrossos del Museu i altres objectes de La Estrella, el 2017

Igualment hi ha molts elements escènics de La Estrella, així com els cabeçuts i els gegants fets per la Maite que desfilen per Benassal durant les festes.

Reproduïm aquest vídeo realitzat l’any 2017 quan es va decidir començar el compte enrere en la idea d’obrir el Museu, per l’interès del testimoni de Maite Miralles i els seus retrats de persones populars de Benassal:

En breu, Putxinel·li publicarà un reportatge de la Casa-Museu de la família Pascual-Miralles.