(El dimoni de Titelles Vergés junt amb l’enanito de Titelles Babi. Foto Ferran Baile)

Dissabte 9 d´octubre de 2021 es va inaugurar una interessant exposició de Castellets i Titelles. Va tenir lloc al Centre Cultural i Popular La Violeta de Gràcia a Barcelona, i es va complementar amb una taula rodona i un homenatge sorpresa al gran mestre del titella de guant, Llibert Albiol de Titelles Babi (85 anys i més de 60 als escenaris).

El Centre Cultural Popular La Violeta. Foto G3

L’exposició, que està oberta fins el 30 d’octubre, es composa d´’onze vitrines dobles que acullen 40 titelles i cinc teatres de titelles de gran format (sis comptant amb el que utilitzen els Titelles Verges per les actuacions mensuals). La idea principal de l’exposició, ideada per en Sebastià Vergés, ha estat la de reunir a un bon nombre de titellaires que empren o han emprat el titella de guant i envoltar-la de 5 teatrets de titelles, unint així vàries companyies, vàries generacions i vàries tècniques dins del titella de guant. Al final de l´’article us en farem la relació complerta del material exposat i els dies i hores en que podreu visitar l´’exposició.

Taula rodona i homenatge al mestre Llibert Albiol

Amb la presència de més de 30 persones, la major part titellaires, es va dur a terme la taula rodona, que vaig tenir l´’honor de presentar. En Sebastià Vergés, que és qui va tenir l´idea, ha coordinat i és comissari de l´’exposició, va obrir l´’acte parlant de com aquesta es va anar gestant. Mentre, es van passar uns vídeos amb imatges històriques de les representacions al Turó Parc i al Poble Espanyol.

Sala de la presentació. Foto Sebastià Vergés

Va prendre el relleu, l’Eugenio Navarro, fundador de l’únic teatre de titelles a Barcelona, La Puntual, i membre fundador també de la històrica companyia La Fanfarra. Va fer un resumit repàs dels seus inicis en el món dels titelles i de l’experiència amb La Fanfarra, amenament explicada per Toni Rumbau al seu llibre (Malic, l’aventura dels titelles, 2007), i ja amb més detall, de la creació de La Puntual i dels seus espectacles amb els titelles de guant.

En Sebastià de nou va prendre la paraula per presentar amb suport audiovisual els participants en l´’exposició i va tenir un record pels que tenien intenció de participar, però que per diversos motius no van poder fer-ho, com és el cas dels Galiot Teatre.

Alguns dels castellets. Foto Sebastià Vergés

A continuació en David Laín (Teatre de l´’Estenedor), va parlar dels seus inicis per anar conduint cap a la seva convivència i amistat amb els Titelles Babi (la Carme i en Llibert i els seus fills, en Ferran i l´’Anna), amb els qui van compartir local. Aquest punt va marcar l´’inici de l´’homenatge a un sorprès i emocionat Llibert Albiol. Girada de cadires, el teatre estava situat a les esquenes del públic,  i inici d´’una curta representació que recordava els inicis de Titelles Babi (llavors Baby), al Poble Espanyol i les característiques presentacions creades per en Llibert.

Titelles Vergés va fer una performance especial en la que hi van actuar l´ Enanito Babi i l’Enric, mogut per la Montse Albalate, així com en Perico i el dimoni Banyeta moguts per en Sebastià Vergés. Els titelles dels Babi i els dels Vergés, s´’uniren per donar pas a un seguit d’agraïdes rutines, cops i persecucions, que van fer cridar (“el dimoni!!!!) i riure al públic, en especial a la petita Bruna, 6 anys, filla de l´Elena i en Joan, els Micro-Troupe, que s´’ho va passar “pipa”.  Pastis, cava i unes ametlles torrades boníssimes (made in chef Carme Calvet) i sobre tot la possibilitat de saludar-nos i abraçar-nos un plegat de gent que feia temps que no ens veiem.

Foto Sebastià vergés

Entre d´’altres hi eren, a més dels ja anomenats, en Josep i en Jaume Anglès Vergara (Titelles Anglés), l’Anna Valls (directora del Museu d´’Arts Escèniques-MAE de l´’Institut del Teatre), el reconegut fotògraf Jesús Atienza (el fotògraf dels titelles), l´’Esther Prim (L´’Àvia Pepa), en Nartxi Azcargorta (Txo titlles), en Pepus i la Mercè (Pengim-penjam), en Xesco Quadras (Peus de Porc), l´’Elena Mesa i en Joan Gispert i i la petita Bruna (Micro-Troupe), en Jordi Roura (Ara va de bo) i el dia següent veient la funció de Hansel i Gretel, dels Titelles Vergés, van ser- hi l´’Eli Vallvé i l´’Oriol Ferre del Centre de Titelles i la Fira Internacional de Titelles de Lleida.           

Foto Sebastià Vergés

La Companyia Titelles Vergés actua a La Violeta, cada primer diumenge de mes, amb un espectacle diferent. Aquest més d’octubre però, coincideix amb “Gràcia Riu” i per aquesta raó hi haurà una funció especial el dia 18 amb “El Retorn dels Putxinel·lis“, un espectacle que recupera una obra clàssica de Titelles Vergés.

Llista complerta dels participants en l´exposició i dels seus respectius titelles:

4 de Titelles Anglès (Dimoni, Avi, Municipal i Lladre)

Titelles de la família Anglès. Foto Ferran Baile

2 L’Agustinet i el Pepitu Campanar, els titelles de la Vila de Gràcia (Titelles Vergés)

3 de Titelles Vergés (Perico, Dimoni Banyeta, Lleó Poruc)

Titelles de Sebastià Vergés. Foto Ferran Baile

2 de Titelles Dandy (Princep i Princesa)

Titelles Dandy. Foto Ferran Baile

6 de Titelles Babi (Enanito Babi, Oswaldo, Capitán Sin Miedo, Dimoni Rabolargo, la Bruja Haraposa, el Pelacañas)

Titelles Babi. Foto Ferran Baile

2 de L’Estenedor (La Coralina, el Rei) 

Titelles de l’Estenedor. Foto Ferran Baile

1 de Binixiflat 

Titella de Binixiflat. Foto Ferran Baile

2 de Pengim-Penjam (Bertutx, la Mort)

Titelles Pengim Penjam. Foto Ferran Baaile

2 de L’Estaquirot (Maginet, Ferran)

Titelles de L’Estaquirot Teatre. Foto Ferran Baile

2 de L’Àvia Pepa (L’Àvia Pepa i la Lola)

Titelles de l’Àvia Pepa. Foto Ferran Baile

2 de Peus de Porc (Dimoni, Rinaldo)

Titelles Peus de Porc. Foto Ferran Baile

2 de La Puntual (Polichinela, la Mort)

Titelles La Puntual. Foto Ferran Baile

2 de Txo titelles (Dimoni, Tonet)

Txo Titelles. Foto Ferran Baile

2 de Helena de Sôla (Memé, el Maestro)

Titelles d’Helena de Sola. Foto Ferran Baile

2 de Matito (Senyor y senyora de la fàbrica)

Titelles Matito. Foto Ferran Baile

2 de Eudald Farré (Señor de la Vega, Rosita)

Titelles d’Eudald Farré. Foto Ferran Baile

2 de Micro-Troupe (Lleó i Renard)

Titelles de La Micro Troupe. Foto Ferran Baile

Esta afegit el codi qr amb el currículum i els logos de les companyies a les vitrines.

Dies horaris i contactes

Fins el divendres 29 d´octubre, tots els dies, feiners, de 9.00 a 13.00 i de 16.00 a 23.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 23.00 hores. Més informació, a www.lavioleta.cat i www.titellesverges.com 

Ferran Baile