(Alguns dels participants de l’Assemblea)

Aquest dissabte 19 de febrer de 2022 s’ha celebrat per via telemàtica l’Assemblea anual d’UNIMA Catalunya (veure aquí) que, com se sap, és l’associació que ajunta als titellaires tant a nivell local com internacional.

Amb una assistència força nombrosa, els associats presents han tractat els aspectes tècnics propis de qualsevol associació, com és el pressupost i el programa d’activitats fet el 2021 i el que es pensa fer el 2022. Un dels punts més importants dels que s’ha parlat és la necessitat d’aconseguir més fons econòmics per poder finançar amb més ufanor les activitats programades. De moment, i per sortir del pas, s’ha decidit augmentaren 5 euros la quota anual dels socis.

El Dia Mundial dels Titelles

A més a més de les trobades informals de convivència que es procuren fer un cop l’any sempre en un lloc diferent, hi ha una jornada especial que des de fa un temps UNIMA Catalunya procura organitzar: el Dia Mundial del Titella, que sol ser el 21 de març. L’any passat es va fer amb molt d’èxit pel que fa a l’assistència de públic a l’esplanada central del carrer Allada-Vermell, davant del teatret de La Puntual (veure aquí) i, per al 2022, s’ha decidit repetir l’emplaçament.

Imatge de la celebració del Dia Mundial del Titella de 2021. Foto de Jesús Atienza

La data serà el 20 de març. Igual que l’any passat, es compta amb la col·laboració del periodista Jordi Bordes, del portal Recomana, bon amic dels titelles, i es pensa programar alguns espectacles. A La Puntual, per la seva banda, es podrà veure també l’espectacle programat per la sala.

El president de UNIMA Catalunya, Eudald Ferré, durant la seva intervenció el Dia Mundial del Titella de 2021. Foto de Jesús Atienza

Per als pròxims anys, la idea és que el lloc de la Jornada vagi canviant.

Més implicació a les Comissions

Un dels punts que es va tractar amb especial èmfasi per part de la Junta Directiva, representada a l’Assemblea pel president, Eudald Ferré, la secretària, Lídia Clua, la tresorera, Glòria Arrufat, i els vocals Carles Cañellas i Josep Antoni Ruiz Palomar, va ser animar als titellaires a apuntar-se a les diferents Comissions de l’associació. És a dir, buscar més implicació dels seus membres.

Homenatge d’Unima Catalunya als titellaires veterans, Can Pink, Mataró, 2017.

En aquest sentit, hi han hagut noves incorporacions, com és el cas de Josep Maria Vilaplana, amb ganes d’entrar a la Junta i treballar per les comissions de comunicació i de festes i jornades especials. D’altres van explicar com anaven les diferents comissions, com Pierre-Allain Rolle i Paola Busca que participen en l’organització del Dia Mundial del Titella, junt amb Néstor Navarro. També Teia Moner va oferir la seva col·laboració, malgrat la dedicació que està posant al seu projecte de Museu de Titelles a Palau-Solità i Plegamans, del qual en va parlar al final de l’assemblea.

Necessitat de disposar d’una persona per a la gestió

Aquest va ser un dels punts cabdals de les diverses intervencions dels associats, ja que és obvi que només amb el voluntariat, donada l’activitat professional que tots els membres de la Junta i de l’associació tenen, no n’hi ha prou per aconseguir més finançament i realitzar així més projectes col·lectius.

És essencial demanar més subvenció a les administracions catalanes, que són les que poden ajudar a una associació gremial d’aquí (el Ministeri de Cultura ja ajuda a la UNIMA Federació Espanya i no contempla fer el mateix amb les associacions autonòmiques), però per fer-ho es necessita més capacitat organitzativa i de gestió. És un peix que es mossega la cua, ja que sense més subvenció no es pot tenir a ningú ni que sigui a mitja jornada, i sense aquesta persona, no es pot demanar subvenció més abundosa. Es tracta d’una problemàtica que afecta a totes les UNIMES autonòmiques, i que tothom intenta resoldre com pot i a la seva manera.

Es va decidir seguir pensant sobre aquesta qüestió tan important per al futur, tot buscant el ple funcionament de l’associació.

Ajuda als cursos

Aquesta és una de les taques més interessants que du a terme l’UNIMA Catalunya, ajudar als particulars (teatres, companyies, centres…) que organitzen cursos de temàtica titellaire o propera. Es va decidir continuar amb aquesta pràctica, millorant tot el possible les fórmules i els terminis per a la petició de les ajudes.

Neix el Museu Internacional del Titella al Vallès – Teia Moner

Teia Moner va explicar el projecte d’aquest nou centre titellaire emplaçat a la localitat de Palau-Solità i Plegamans, i que ocupa la històrica masia recent restaurada de Can Falguera (veure aquí)

Can Falguera. Foto de Jesús Atienza

Amb un equip composat per la mateixa Teia Moner, Miquel Espinosa i Cristina Bertran Moner, amb dues companyies residents, la Cia. Teia Moner i Addaura Teatre Visual, el nou centre dedicat als titelles i les arts que els són properes, s’ha ofert a la professió catalana y a la UNIMA Catalunya per a tot allò que els pugui ser d’utilitat. La seva intenció és està oberts a col·laborar amb tothom, a tenir artistes en residència, a organitzar trobades i tota mena d’actes participatius. També buscarà col·laborar amb els festivals que es celebren al seu entorn, com són els de Mollet, Caldes de Montbui, Moià, etc. I, tal com va dir la Teia, s’ofereix el seu espai per a l’organització del Dia Mundial dels Titelles de l’any 2023.

Teia Moner i Miquel Espinosa en una de les finestres de Can Falguera. Foto de Jesús Atienza

Teia Moner va exposar als assistents de l’Assemblea els detalls del projecte, i es va decidir organitzar una visita col·lectiva de la UNIMA Catalunya i de tots aquells que s’hi vulguin apuntar a Can Falguera, en una data propera.

Un dels espais interiors de Can Falguera. Foto de Jesús Atienza

L’Assemblea va acabar com sempre en els últims temps, amb un reconeixement sincer de tothom als membres de la Junta, que han aconseguit posar la UNIMA Catalunya de nou en una sòlida posició pel que fa a la seva representativitat del sector, tant de cara als professionals com respecte a l’Administració.