(Fotografia de Jesús M. Atienza)

El 21 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre de Titelles i, per aquesta ocasió, La Puntual, Recomana i UNIMA Catalunya van organitzat una trobada ahir diumenge, on titellaires procedents de diferents tècniques han ofert una festa a la plaça de l’Allada-Vermell (davant de La Puntual). I és que quan La Puntual, el teatre més petit de Barcelona i especialitzat en titelles, celebra una festa a la seva entrada, sembla que ens obri les portes del seu jardí, un lloc en què habiten personatges típics de l’univers dels titelles, i on s’escolten els riures de l’audiència gaudint de les diverses opcions que se li ofereixen.

Fotografia de Jesús M. Atienza

Enguany, la pluja amenaçava amb aixafar la celebració, però no ho ha aconseguit, el públic ha anat arribant i s’hi ha quedat, sobretot famílies, per a gaudir dels breus i meravellosos escenaris que ens van oferir els lambistas valencians: Nelo Sebastián (Cia. Vudú Teatro) amb l’espectacle Mafia, el Pop Antich (Cia.La Pany Teatre) amb Manolo i  la Begoña Rio (Cia. Begoña Rio) espectacle Café Cantante. També s’ha pogut gaudir de la lambista d’origen argentí Flores Lazarte (Cia. Mansa Bruja) amb Mamistik, tots membres del col·lectiu La Pupila Produccions.

Com sempre, la tècnica Lambe Lambe és ideal per a aquestes ocasions de teatre al carrer, oferint una experiència al mateix temps col·lectiva i íntima. El públic va passant per cadascun dels escenaris i va recollint diverses emocions que es contrasten: entrem en mons clandestins, espais onírics, llocs amb gran una càrrega poètica.

La narrativa del lambista, abans d’entrar en cadascun dels seus mons, ens prepara per a l’experiència breu i intensa, la qual ens deixa amb ànims d’observar la pròxima obra Lambe Lambe i conèixer tot el repertori.

Fotografia de Jesús M. Atienza

Veure als executants des de fora és una altra pràctica magnífica. Analitzar els seus moviments per a aconseguir les accions dins les petites caixes, conviden a reflexionar sobre la precisió que exigeix aquesta tècnica.

En paral·lel, nens i nenes van poder construir els seus propis titelles en dos tallers diferents i enginyosos: Titelles de Verdures, a càrrec de Pierre Alain Rolle de la Cia. Guignol à Roulletes, i Titelles Caps de Cartró, amb Paula Casanova de la Cia. Escenaris Naturals.

També hem trobat una paradeta de Titelles per la Pau, amb venda de samarretes i llibres solidaris, i una recaptació destinada al fons que la Comissió Humanitas de la UNIMA Internacional ha creat, per ajudar a companys titellaires de la zona afectada per la guerra a Ucraïna.

Cuenta Caminos, de Mauricio Riobó. Fotografia de Jesús M. Atienza

Mentrestant, Cuenta Caminos, un titella habitable de Mauricio Riobó, de la Cia. Mau Teatro, feia el seu recorregut per la plaça, connectant amb el públic des de l’humor i la improvisació.

Actuació de Pere Bigas. Fotografia de Jesús M. Atienza

Com a representant del titella de guant, ha actuat Pere Bigas de la Cia. l’Argos Maltès amb el seu Putxinel·li i Tereseta, molt ben portat, amb una estupenda interpretació dels personatges clàssics del teatre de guant, accions reconegudes, un ritme adequat, i titelles estèticament bells. Pere Biges ha captat l’atenció del públic des d’una estructura senzilla, que deixava al descobert la seva interpretació pel costat oposat al públic, des d’on alguns curiosos hem pogut observar com mantenia l’escena malgrat les gotes que amenaçaven amb suspendre l’actuació. Es podria dir que en Pere Bigas ha aconseguit mantenir la pluja a ratlla, donant temps i espai al seu personatge Putxinel·li per vèncer la mort i tornar als braços de la seva estimada Tereseta.

Pulcinella i Teresina, de Pere Bigas. Fotografia de Jesús M. Atienza

Com a cloenda de la trobada, l’Eudald Ferrer, president d’UNIMA Catalunya, ha llegit el manifest enviat per UNIMA Internacional, dedicat aquest any al tema del mar. Un Missatge, el del Dia Mundial del Teatre  de Titelles 2022, escrit per Ranjana Pandey, titellaire, professora i humanista índia compromesa amb  l’art de les titelles del seu país. El text retrata la importància i el poder de l’oceà que abraça el nostre bell planeta blau, portant “rondallaires i els seves històries d’una costa a una altra, d’una illa a una altra, d’un continent a tants altres”. Llegiu el text clicant aquí.

Néstor Navarro, director de La Puntual, presentant els actes. Fotografia de Jesús M. Atienza

Estaven presents a la diada els membres de l’Associació Titellaire de Roquetes, que van anunciar les dates d’un Ròmbic, el Festival de Titelles per a Adults, que va creiexent any rere any com ben aviat veurem: serà el 22, 23 i 24 d’abril.

Es va fer una menció especial per a la titellaire Sise Fabra, que ens va deixar fa poc, i que va ser la fundadora de la històrica companyia Los Duendes, a ella i a la seva aportació a l’ofici, tots i totes li van dedicar aquesta entranyable trobada.

Per acabar, alguns dels titellaires presents ja tenien preparat un vermut que va donar punt final a la festa. Les primeres gotes de pluja, com si estiguessin esperant que acabés la trobada, van començar a caure, a la fi, confiades i ja sense obstacles.