S’inicia el proper divendres 29 d’abril la 33a edició de la Fira de Titelles, que organitza el Centre de Titelles de Lleida, amb direcció d’Elisabet Vallvé i Oriol Ferre. Una Fira que aquest any retorna a la seva plena normalitat després de l’impàs provocat per la pandèmia del COVID-19, que va truncar el ritme imparable de creixement que tenia la Fira des de que l’any 1990 fos iniciada per Julieta Agustí i Joan-Andreu Vallvé.

En aquesta edició de 2022, la Fira posa tots els seus motors en marxa per esdevenir allò que sempre ha estat el seu propòsit: ser una plataforma de mercat per a la professió titellaire, així com també una plataforma de divulgació artística, potenciant alhora el valor festiu que comporta la presència del públic als espectacles.

Vegeu tota la informació clicant aquí.

Un propòsit que s’ha anat consolidant-se al llarg dels anys, en beneficiar-se de les millores d’infraestructures teatrals de la ciutat, en fer créixer la qualitat artística, l’assistència de programadors de sales i teatres nacionals i internacionals, i augmentant la implicació del públic.

En l’actualitat, la Fira segueix acollint espectacles en escenaris a l’aire lliure i en espais tancats. El nombre de companyies programades en aquesta edició és de 31, que presentaran 33 espectacles diferents i suposaran l’execució d’un centenar de sessions públiques durant els tres dies i més d’un centenar comptant aquelles actuacions que s’emmarquen en la Fira però es realitzen fora dels tres dies. Un any més es preveu l’assistència de més de 300 professionals. En tots els seus anys d’història, per la Fira hi han passat més de 600 companyies, unes 155 internacionals i la resta de l’estat Espanyol i Catalunya, sumant en total, quasi 1.500 sessions públiques.

Imatge de la cia. d’Antonella D’Ascenzi, ‘Filar’

Com afirma l’organització de la gran trobada titellaire, ‘El caràcter internacional de la Fira és ben palès i s’ha consolidat profundament els darrers anys, ja que entre tots els professionals assistents a la Fira, incloent-hi actors, actrius, programadors i altres professionals del sector hi haurà 4 continents representats: Europa, Amèrica, Asia i Àfrica. Els programadors i directors de Fires i professionals aterraran a Lleida procedents de Israel, Xile, França, Itàlia, Bèlgica, Corea, Regne Unit, Andorra, Grècia, …

Paral·lelament a la seva activitat escènica, la Fira organitza diferents activitats culturals, entre les quals destaquen: les Fires d’Artesans, exposicions, jornades tècniques, reunions, etc. Aquestes activitats contribueixen a generar un ambient festiu i aconsegueixen que la Fira arribi a més persones. 

La Fira s’ha convertit, a més d’un referent, en una necessitat per a tots els professionals del sector a l’Estat espanyol. El compromís del públic amb la Fira també va creixent any rere any i això es fa patent en els més de 40.000 assistents amb els quals la Fira va tancar el balanç de la seva 30a edició.

D’altra banda, els Premis Drac d’Or de la Fira han esdevingut un segell de reconeguda qualitat arreu. Uns premis atorgats anualment a les companyies a través de diversos jurats conformats per personalitats de l’art, directors de festivals o persones implicades en la divulgació  teatral, tant en l’àmbit nacional com internacional.

Imatges d’Alauda Teatro

La Fira de Titelles va més enllà de ser un simple espai d’entreteniment popular, ja que obeeix a una clara vocació de servei a l’art titellaire, als artistes i als programadors, que cada any proliferen tant en nombre com en diversitat de procedència. I és que, durant els dies de la Fira, Lleida es converteix en el punt de trobada i de contacte entre companyies i professionals del sector (agents, artistes, creadors, festivals, programadors, premsa especialitzada, etc…). Per les seves característiques i modalitat, la Fira de Teatre de Titelles de Lleida és, encara avui, l’única de la Península.

Novetats d’aquest any

La novetat més visible d’aquesta edició de la Fira és que, per primer cop, serà present al Conjunt Monumental Turó Seu Vella, on de manera poètica es pot afirmar, que el teatre de titelles i d’objectes farà el cim a la ciutat, doncs el divendres tant les activitats professionals, com els espectacles programats, com la inauguració, tindran lloc en aquest emblemàtic espai de la ciutat.

Imatge de la cia. La Salamandre, ‘Un océan d’amour’

La Fira com a membre associat a la PAC (Plataforma Arts de Carrer), s’adhereix a la prova pilot anomenada Anem al carrer, un assaig del que es preveu que esdevingui un nou circuit d’actuacions, per a companyies d’arts escèniques de carrer. L’actuació que es durà a terme entre el setembre i desembre de 2022 serà, en el cas de la Fira, l’espectacle guardonat amb el Premi Drac d’Or al millor espectacle de carrer, atorgat per un jurat professional especialitzat.

Es recupera enguany, el Jurat Infantil, format per 6 infants que visualitzaran i deliberaran, sota el seu criteri, quin és el millor espectacle per a la seva franja d’edat.

Amb la fi de les restriccions, recuperem també el ja clàssic Mercat d’Artesans, donant importància als creadors de titelles que retornaran als voltants de la Catedral i l’IEI.

La Fira ha acollit durant els primers mesos d’aquest 2022, a la cia. Rauxa en residència, que prepara la seva pròxima producció. A l’octubre es realitzarà un assaig obert abans de la seva estrena al novembre.

La Fira es marca de nou com a objectiu crear sinergies amb diferents entitats del territori, d’aquí que enguany comptem amb noves activitats que implicaran la Coordinadora de ONG’s, l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, amb Colors de Ponent així com amb el Festival Milmaneres d’Alcoletge amb qui s’ha creat una campanya escolar amb espectacles seleccionats per la direcció de la Fira que actuaran davant més de 2.000 escolars.

Dues activitats importants, s’allargaran al calendari, donant l’oportunitat als espectadors de poder gaudir també fora dels dies de la Fira. Seran l’exposició Titelles del Món al Museu de Lleida així com la instal·lació Aqua AltaLa traversée du miroir a La Panera.

Espectacles per a Adults

Espectacles Juvenils

Espectacles Familiars

Fira On Line

Espectacles Infantils

Calendari d’Actuacions