El director de Putxinel·li, Toni Rumbau, estrena en el marc del festival IF Barcelona 2022, la conferència-espectacle El titellaire, l’ombra y el doble. L’estrena de la versió en català serà el dijous 10 de novembre a les 20h, a la Sala Estudi 10 de L’Estruch, Fàbrica de creació de les arts en viu, en la calle  de Sant Isidre 140, de Sabadell. 

La versió en castellà es presentarà el dimarts 22 de novembre al TOPIC de Tolosa, a les 21;30, en el marc del Festival Titirijai 2022. 

L’obra està escrita i interpretada per Toni Rumbau i dirigida por Eudald Ferré, qui també actua en les seqüències de titelles i ombres. L’escenografia és de José Menchero.

Toni Rumbau i Eudald Ferré al Museu Puppino Sarina, a Tortona, Itàlia

La conferència-espectacle convida als espectadors a submergir-se en alguns dels misteris més recòndits d’aquesta pràctica mil·lenària dels titelles. Per fer-ho, el titellaire conferenciant recorre a la clàssica tècnica del titella de guant, ben coneguda per l’autor, que l’ha practicat en bona part dels seus espectacles. Per altra part, les ombres, aquest procediment que permet doblar en negatiu la realitat mitjançant la llum i una misteriosa reducció a les dues dimensions, és l’altre llenguatge emprat per l’autor per endinsar-se en les zones més profundes del mite titellaire. 

La proposta juga amb els registres típics del teatre de titelles: l’humor i la poesia escènica basada en la síntesi, la ironia i les paradoxes de dualitats sorprenents i contradictòries. 

Una conferència-espectacle que vol ser coneixement, joc i rite de transformació vers la llibertat profunda, humil i llibertària del titella tradicional. 

Eudald Ferré al Parque de las Marionetas de Zaragoza. Foto T.R.

Crèdits:

– Autor i conferenciant: Toni Rumbau
– Intèrprets titellaires i ombres: Toni Rumbau i  Eudald Ferré
– Direcció: Eudald Ferré
– Construcció dels titelles: Mariona Masgrau (titelles originals), Nartxi Askargorta (màscara doble), Martí Doy (titella doble)
– Vestuari titelles: Paulette San Martín
– Escenografia: José Menchero
– Música: Octavi Rumbau
– Dibuixos i siluetes ombres : Clementina Kura Kura
– Il·luminació: José Menchero, Toni Rumbau, Eudald Ferré
– Fonament dramatúrgic: Luca Valentino
– Fotografia cartell: Jesús M. Atienza 
– Producció: Sara Serrano, Thot Arts, If Barcelona
– Residència de creació a L’Estruch
– Coproducció de Festival IF Barcelona, TOPIC de Tolosa, Taller de José Menchero, Thot Arts
– Subvencionat per la Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura