(Imatge de ‘Pinotxo’, de Néstor Navarro – La Puntual)

El Centre de Titelles de Lleida no para en la seva feina de promoure les arts dels titelles i del teatre visual i d’objectes. S’anuncia aquests dies la presentació del 26è Cicle Joc al Ninot, dins del context que envolta la 34a Fira de Titelles que com sempre serà el maig de 2023. Un cicle consolidat, destinat al públic infantil i que a més es realitza durant els mesos d’hivern. Cinc matinals de diumenge, al llarg de dos mesos, amb doble horari d’actuacions plenes d’històries, d’aventures i cançons on els titelles en són sempre els protagonistes.

El cicle Joc al Ninot es proposa apropar el teatre de titelles als més menuts, tot oferint-los espectacles de qualitat, que els permetin gaudir i compartir d’una experiència cultural inter-generacional. Per a l’edició de 2023, el cicle Joc al Ninot reunirà 10 actuacions, 5 espectacles, dirigits a infants d’entre 2 a 8 anys i 4 companyies. Durant aquests 25 anys hi han actuat 102 companyies i s’han realitzat 157 espectacles i 267 funcions.

‘Kissu’, del Centre de Titelles de Lleida

El Joc al Ninot es posiciona com una activitat paral·lela de la Fira de Titelles de Lleida, en tractar-se de 5 espectacles i 3 companyies que han passat per alguna edició de la Fira de Titelles de Lleida. Aquest és un fet que s’ha anat repetint en altres edicions, fet que posa en evidència l’alta qualitat del cicle i en reforça la seva continuïtat.

El cicle s’iniciarà el dia 15 de gener, de la mà de Festuc Teatre, que posarà en escena, per primer cop a Lleida, la seva darrera producció BUNJI, la petita coala. La companyia, inspirant-se en l’imaginari australià, la seva fauna, i les diferents espècies que hem de respectar i estimar, ens explicarà la història de la Bunji, una petita coala que no és com la resta. Ella no vol dormir, vol jugar, descobrir l’entorn… no es comporta com la resta. Aquest tarannà la portarà a endinsar-se en un viatge de descoberta i aventures. Un espectacle de teatre i titelles amb una escenografia sorprenents i dues intèrprets que, a través de la narració, els diàlegs i algunes cançons, ens captivaran al més pur estil de Festuc Teatre.   

El següent diumenge, el 22 de gener, serà el Centre de Titelles de Lleida qui omplirà l’escenari del CaixaForum amb el seu espectacle Kissu. Un clàssic del repertori d’aquesta companyia que ens presentarà en Kissu, un cadell de llop, que s’ha perdut. Creient que és un gosset abandonat, la Duna i el seu avi l’acullen a casa i sabrem què passarà quan aquests descobreixen que en Kissu és un llop. Recentment, l’espectacle ha estat presentat al Festival Famfest de Xile.

‘Poemes Visuals’, de Jordi Bertran

El 29 de gener, la Companyia Jordi Bertran que aquest any en fa 40 actuant pels escenaris fent gaudir grans i petits amb el seu art, viatjarà a Lleida amb el seu Poemes Visuals. Jordi Bertran, reconegut com a un dels grans especialistes en manipulació de marionetes, titelles i objectes a títol internacional, ens mostrarà amb aquest espectacle un ventall de personatges caracteritzats amb lletres. Acompanyades d’una guitarra i cançons, prendran vida un conjunt de lletres i crearan un univers ple de personatges, coreografies, humor i accions dramàtiques, demostrant que les lletres no serveixen només per a omplir papers sinó que també poden crear un món sensible.

‘Es ven germà petit’, del Centre de Titelles de Lleida

El febrer arrencarà amb l’estrena absoluta d’Es ven germà petit, del Centre de Titelles de Lleida. La darrera producció de la companyia, que podrem veure el 5 de febrer, narrarà la vivència de la Laia, una nena que n’està ben tipa del seu germà petit. Quan va néixer era molt bo i molt bonic, però ara s’ha convertit en un petit “monstre”.  Quan ella  fa dibuixos, ell els estripa, quan fa figuretes de fang ell les trenca totes,… fins que la Laia prendrà una decisió: vendrà el seu germà petit.

‘Pinotxo’, de Néstor Navarro – La Puntual

El tancament del cicle anirà a càrrec de la Cia. La Puntual – Nèstor Navarro, que el 12 de febrer, vindrà a Lleida per presentar-nos L’ombra de Pinotxo, per primer cop a Ponent. Un espectacle per a públic familiar que combina titelles, marionetes i ombres xineses en un mateix escenari. Es tracta de la representació del clàssic “Les Aventures de Pinotxo”, però narrat directament per el personatge principal. Al final del conte, Pinotxo es converteix en un nen de debò i com tots els nens de carn i ossos també es fa gran. Avui Pinotxo ja és un home i des del seu taller ens explicarà les seves aventures.

Les entrades per al 26è Cicle Joc al Ninot ja estan a la venda i es poden adquirir a través de www.titelleslleida.com i www.firatitelles.com .

El Centre de Titelles den Lleida anuncia que properament encara hi haurà alguna sorpresa més per a l’edició de 2023.