(Setmana de la Moda de París. Gener 2023. Disseny de la coneguda firma Schiaparelli. La model desfilant per la passarel·la, perfectament podria ser una actriu manipulant un titella-tigre en el context d’un espectacle. Foto: La Vanguardia)

Amb una certa freqüència, les arts escèniques: teatre, òpera, ballet, decideixen apropar-se al món dels titelles i les marionetes. També ho pot fer la literatura, com per exemple en el conte Pinotxo de Carlo Collodi. O en el capítol del retaule de Maese Pedro, pertanyent a la novel·la Don Quijote de la Mancha de Cervantes.

Escena de la ópera “Los cuentos de Hoffman” de Jacques Offenbach. El personatge autòmat d’Olympia, ens remet a una estètica de titelles i marionetes. Foto Marty Sohl/Metropolitan Opera, presa en un assaig el setembre de 2010. Opera World

Apropaments diversos a un llenguatge titellaire, que poden concretar-se únicament  en l’aspecte estètic o incloure també aspectes argumentals i dramatúrgics.

Escena de l’obra per a titelles “El retablillo de Don Cristóbal” de García Lorca. Foto: Teatro de la Abadia

També la ciència, en el seu besant robòtic i tecnològic en ocasions sembla emparentar amb titelles i marionetes. Pot dir-se el mateix del cine i la televisió.

Els emblemàtics i simpàtics personatges de la pel·lícula “La guerra de les galàxies”. Amb una aparença més de titelles o marionetes que de robots. Foto: Aleha Criticón

Aquests parentius de similitud, afinitat, col·lateralitat o coincidència, es poden produir sense que existeixi el precedent d’una intencionalitat. Aquest seria el cas d’alguns dissenys pertanyents a la creació de la firma Schiaparelli. I també, a alguns dels creats per Viktor and Rolf. Uns i altres han estat exhibits recentment a la Setmana de la Moda de París.

La italiana Elsa Schiaparelli (1890-1973), contemporània i col·lega professional de Coco Chanel. Amiga de Picasso i Dalí. Els dissenys dels seus vestits reflectien la seva personalíssima creativitat. Foto: El arte en la moda

Després de la defunció d’Elsa Schiaparelli, la firma que du el seu cognom ha anat  –al llarg dels anys- perpetuant el seu estil, sempre sorprenent, sempre oferint novetats en la presentació de les seves col·leccions.

Setmana de la Moda de París, gener 2023. Firma Schiaparelli. La model, desfila amb un  cap de lleó. O bé desfila amb un titella que reprodueix un cap de lleó? Foto: Marie Claire

La firma Schiaparelli, -per a evitar  possibles reticències per part dels col·lectius animalistes- va aclarir que els caps d’animals presents a la seva desfilada no eren autèntics, no procedien del treball d’un taxidermista, sinó que eren de construcció sintètica i artesana. Raó afegida per a poder-los considerar agermanats amb l’estètica dels titelles.

Setmana de la Moda de París, gener 2023. Firma Schiaparelli. El cap de la model sembla emergir de l’interior del vestit. A semblança dels titelles que poden emergir des de la part inferior d’un petit escenari. Foto: Vogue

Creats per la firma Schaparelli, podem trobar dissenys anteriors a la Setmana de París, aptes també per a continuar insistint en aquestes relacions de proximitat entre moda i titelles. Vegin vostès, les dues imatges següents:

Firma Schiaparelli. Res no ens priva de poder imaginar que a la part davantera superior del vestit, és visible la cara d’un titella. Foto: La Vanguardia
Firma Schiaparelli. Què exhibeix la model? Un  cosset metàl·lic?  Un sofisticat barret? Un casquet estilitzat? Exhibeix, si així ho volem veure: un titella d’aparença futurista. Foto: Dreams of Luxury
Els dissenyadors Viktor Horsting i Rolf Snoeren, creadors de la marca Viktor and Rolf, amb seu professional a la ciutat d’Amsterdam. Foto: Fashion United
Setmana de la Moda de París, gener 2023. Disseny de Viktor and Rolf. Sorprenent i quasi surrealista la imatge d’un vestit invertit que ens pot remetre al llenguatge dels titelles. O més encertadament, al llenguatge de l’anomenat Teatre d’Objectes, que té el seu antecedent directe en els llenguatges de titelles i marionetes. Foto: El Correo
Setmana de la Moda de París, gener 2023. Disseny de Viktor and Rolf. Insòlita la desfilada de la model  duent el vestit sota el braç. Insòlit també que el vestit es mantingui rígid, talment com es podria mantenir un titella. Foto: Vanitatis
Setmana de la Moda de París, gener 2023. Disseny de Viktor and Rolf. Una altra originalitat sorprenent, aquesta de la model situada darrera del vestit. Talment, com una actriu es situa darrera d’un titella per a manipular-lo davant del públic. Foto: MSN

A les pantalles següents, tres dissenys de Viktor and Rolf anteriors a la recent desfilada de París. Els quals també ens possibiliten establir analogies i relacions tangencials amb estètiques titellaires. Jutgin, vostès mateixos:

Disseny de Viktor and Rolf concebut, lògicament, per a la passarel·la, però que perfectament encaixaria en un espectacle de teatre de titelles. Foto: Trendencias
Disseny de Viktor and Rolf. Podem imaginar el mateix vestit en el cos d’una marioneta que –moguda pels seus fils- desfila amb la  gracilitat i sincronia d’una model.  Foto: Grupo Duplex

Les grans marques de la moda s’esforcen, cada vegada més!, per aconseguir que la presentació de les seves col·leccions esdevingui un gran espectacle. Per les passarel·les desfilen vestits veritablement sorprenents, d’impacte, de vegades farcits d’una espectacularitat  que sembla fer-los “impossibles”…

A posteriori, per tal de poder ser lluïts còmodament en esdeveniments on s’imposa el glamur i el postureo dintre d’una certa normalitat…, molts d’aquests vestits han de ser desproveïts de les seves teatralitats més superlatives.

Disseny de Viktor and Rolf. A la dreta, com sotmesa als trucs d’un mag il·lusionista, el cos i el vestit de la model semblen haver estat tallats per la meitat. A l’esquerra, una nina-titella que sembla ser el prototip inicial. Foto: The Luxury Trends

Per anar tancant l’article i a modus de “suggeriment”. Tal vegada, algun dels diversos Festivals de Titelles i Marionetes que se celebren al llarg de l’any, es podria plantejar –amb un indispensable sentit de l’humor i atorgant via lliure a la imaginació més delirant- incloure en la seva programació una desfilada de moda. A la passarel·la, no cal dir que només hi tindrien lloc vestits dissenyats exclusivament per a titelles o marionetes i exhibits únicament per titelles i marionetes.