Comença el divendres 14 d’abril fins el diumenge 16 d’abril la novena edició del Ròmbic, el Festival de Titelles per a Adults de Barcelona, coorganitzat de forma comunitària i participativa per l’Ateneu Popular de 9 Barris, l’Associació de Titellaires de Roquetes, el Taller de Marionetes de Pepe Otal i el Teatre La Puntual.

El Festival, en el seu apartat de donar suport a la creació amb un programa de residència i posterior estrena, ha escollit aquest any l’espectacle Five Lines, de la companyia Frau Trap.

En l’espai d’exhibició per companyies emergents, el Ròmbic ha apostat per la Cia. La Dona Calba, amb l’obra Caterina.

Destacar d’aquesta novena edició, una programació on les quatre propostes escèniques són companyies formades per dones, amb produccions de les quals dues estrenes a Barcelona, amb Tabula de Les Cícliques.

El programa és el següent:

Five Lines, per Frau Trapp

Divendres 14 d’abril, a les 20h.
Ateneu 9 Barris
Estrena

«Davant un món distòpic, només ens salva la persistència de la il·lusió.»

FIVE LINES combina el llenguatge del teatre, de l’art audiovisual i de la música en directe en una nova forma performativa que anomenem microcinema“.

Un escenari distòpic en què la terra ja agonitza després del -no tan llunyà- col·lapse climàtic, davant del qual la societat s’ha d’adaptar a espais blindats que sacrifiquen les llibertats a canvi de seguretat.

“Titelles gegants i lluites veïnals a Barcelona”

a càrrec del CPC (Cultura Popular i Conflicte)
18h | Xerrada | Gratuït
Ateneu 9 Barris

Amb Sandra Anitua, Analelly castaneda i Manuel Delgado. Presenta Mikel Fernandino. Grup de recerca del ICA (Institut Català d’Antropologia)

Caterina , Cia. La Dona Calba

20h | Titelles de gran format | Gratuït
Ateneu 9 Barris

Dins del programa de suport a la creació, el Ròmbic acull a la Cia. La Dona Calba, companyia emergent vinculada al Institut del Teatre que presenta la seva primera peça: Caterina.

Un titella amb música en directe. Una proposta de memòria i collage d’objectes, construida a partir de vivències de les àvies i familiars de totes. Un homenatge a les àvies, a les experiències viscudes que es dipositen als objectes, dotant-los així de significats personals i íntims.

The Parasite Circus, Cia. Tête de Mule

21h | Titelles | Gratuït
Ateneu 9 Barris

La proposta internacional del Ròmbic d’aquest any.

Tots els fracassos, tots els accidents, totes les pitjors coses que us podríeu imaginar al circ, us ho portem aquesta nit! Atenció, senyores i senyors, sagnarà, esquitxarà! Veniu a beure hemoglobina, us en donarem a glops! Així que acosteu-vos a la pista artistes meus, la mort us espera!

Aquest espectacle és un acte alliberador que profana el sentit comú i la correcció política; una rialla davant la mort, la malaltia i la por. A través de bufons shakespearians, música burlesca i titelles, l’impossible esdevé real i tangible, la comèdia es barreja amb la tragèdia grega, el teatre de fira torna a la vida i la poesia envaeix els carrers. Com el carro de Thespis, arriba la caravana Parasite Circus, per molestar la consciència i fer riure de groc el pensament correcte.

Tabula, de Les Ciclíques

19h | Teatre gestual i titelles | 10€
Ateneu 9 Barris

«Segons el concepte filosòfic ‘tabula rasa’ (full en blanc), les persones naixem amb la ment buida i tots els coneixements i habilitats són fruit de l’aprenentatge. Amb la finalitat de recuperar la memòria després d’un accident i trobar la seva autenticitat, la protagonista es qüestiona quin és l’origen del seu concepte. En aquesta recerca descobrirà que, més que les paraules, l’important és el paper on s’escriuen.

La companyia Les Ciclíques presenta l’espectacle per primer cop a Barcelona, companyia nascuda a Lleida, sota la  la direcció de Julieta Gascón, de la Cia. Zero en Conducta. Un espectacle de teatre gestual, titelles i moviment que reivindica l’amor propi en clau de gènere.