Una de les cites titellaires més importants del país, la Fira de Titelles de Lleida, que arriba a la seva 34a edició, està a punt de començar i desplegar la impressionant complexitat dels seus continguts. No només pels espectacle (29 companyies), les estrenes (19) i el nombre d’actuacions (95), sinó també pels professionals que hi assistiran (300) entre programadors, artistes, gestors, distribuïdors, directors de festivals, etc.

Però encara hi ha més coses:

– 8 companyies internacionals, 8 de la resta d’Espanya i 13 de catalanes
– celebració de les 15es Jornades Tècniques: una trobada professional, un Speed Meeting, un taller i cinc presentacions.
– la col·laboració en les activitats paral·leles de Deixa’ns Signar i el Centre Penitenciari Ponent.
– Presentació de 4 curtmetratges en què els titelles en són protagonistes.

La Fira com Mercat i Festa

Diuen els directors de la Fra:

La Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. És per això que s’ha guanyat el prestigi que la segueix, fent de Lleida – durant els tres dies que dura la Fira – una autèntica festa. Una festa que enguany es tornarà a celebrar en el seu màxim esplendor, com ja ho va fer l’any passat.

PROGRAMACIÓ

Amb un total de 95  actuacions, els espais d’exhibició seran 21 entre sales i espais tancats i aire lliure.

Com sempre, el divendres hi haurà l’espectacle inaugural, aquest any a càrrec dela companyia francesa DÍRTZtheatre amb ShortStories. Una inauguració que tornarà a fer-se a la Sala Ricard Vinyes de La Llotja.  

DÍRTZtheatre amb ‘ShortStories.

Les estrenes absolutes són 4: 3 de companyies lleidatanes i una del manxec Andrés Beladíez.

Andrés Beladiez amb ‘Inteligencia Artificial’

De la banda lleidatana estrenen la companyia Jam, que presentarà, per primer cop L’Actitud, la companyia Xip Xap que estrenarà a la Fira Rag & bone man i de la companyia Col·lectiu La Diògenes, amb l’espectacle Foile à Deux.

Andrés Beladiez amb ‘Inteligencia Artificial’

Per la seva banda, el manxec Andrés Beladíez, estrenarà de forma absoluta Inteligencia artificial, laberintos difusos y otras historias cibernéticas. Un espectacle que utilitza tècniques d’intel·ligència artificial, models en 3D i teatre d’objectes, per parlar-nos de nosaltres mateixos, els nostres dubtes, les nostres pors i obsessions, el lloc que ocupem i el nostre sentit en un món deshumanitzat..

Estrena a Europa

La companyia d’Uruguai Coriolis Teatro de Objetos, presentarà per primer cop a Europa, l’espectacle Manual. Aquest treball que només s’ha vist a Uruguai, te el seu focus en les mans, autèntiques protagonistes de les històries que s’hi mostren.

Coriolis Teatro de Objetos amb ‘Manual’

Estrenes a la península

Un ampli ventall d’espectacles es presentaran per primer cop a la península, la majoria d’ells de companyies internacionals.

Dos companyies catalanes se sumen a les estrenes a la península; Twisted Fairground i Cia. eLe. La primera presentarà Los secretos de Ecdisis, un espectacle per a adults de gran format, en el que hi veurem titelles mecànics i teatre físic. La segona ens aproparà L’Extraordinària, un espai que, malgrat a primera vista semblar una residència, d’avis, amagarà rere les seves pares, una realitat fora del comú i en el que hi conviuen persones molt diverses i on poden ser tal com són. Una reflexió sobre el que significa ser persones grans i en aquest indret no vol dir resignar-se, ni deixar enrere qui són i han estat i molt menys encaixar amb una imatge preestablerta de com haurien de ser.

Cia. Ele amb ‘L’Extraordinària’

Des de les Illes Balears la Cia. Manipulats, viatjarà amb l’especacle Trot. Un passatge visual, poètic i salvatge al voltant de la relació home-animal.  

En la banda internacional, des d’Itàlia, la companyia Coppelia Theatre, estrenarà a la península Trucioli; un espectacle infantil, poètic i nocturn en el que somnis i visions evoquen una de les majors obres mestres de Varo, La creación de los pájaros, de 1956,i en el que els seus protagonistes són essers híbrids, meitat mussol i meitat artista, criatures màgiques i misterioses.

Coppelia Theatre, amb ‘Trucioli’

Les franceses La Mue/tte, DÍRTZthetre i Blick Theatre, presentaran Le Faux-Orchestre, ShortSotries i Kahina respectivament, per primer cop a la península.

La Mue/tte amb ‘Faux-Orchestre’

Le Faux-Orchestre és un espectacle familiar amb dos músics asseguts esquena contra esquena: l’un és un veritable músic i l’altre és fals. Per una banda hi ha un músic amb un instrument de corda, un Ronroco. A l’altra, un percussionista amb un tambor i un plateret sobre els genolls. Un d’ells és un farsant, imitant a l’altre.

Kahina explica la història de dos humans que improvisen un estrany ritual burlesc, després d’haver fugit d’una catastofe.

Blik amb ‘Kahina’

D’altra banda, dues companyies belgues estaran presents a la Fira i estrenaran a la península els seus espectacles. Tof Theatre, presentaran Échappée Vieille, l’aventura de Gaby, Antoine i Nadine, tres jubilats que paren el seu remolc en una plaça, en un parc o en la clariana d’un bosc i presenten un divertit espectacle sobre la seva generació, tot retratant les aventures de dos Djs residents en una residència d’avis, que estan decidits a fugir per tornar a assaborir la vida, renovar contactes socials i…anar de festa.

Belova – Iacobelli amb ‘Loco’

Belova – Iacobelli, estrenarà a la península Loco i que a més, serà l’encarregat de cloure la Fira. Un espectacle inspirat en l’obra de Gógol que parla la confusa relació entre ser i semblar, com a identitats virtuals o identitats de classe social, de la pèrdua de punts de referència entre allò verdader i allò fals.

Des d’Alemanya la companyia Puppet Theatre Zwickau portarà per primer cop a la península, The Erlking, la seva proposta amb ulleres de realitat virtual, inspirada en el poema de Johann Wolfgang von Goethe. Una emotiva lluita contra el temps en què l’espectador també estarà just al mig i podrà sentir de ben a prop  la història amb tota la seva intensitat i desesperació.

Estrenes a Catalunya

En aquesta edició són 4 els espectacles que s’estrenaran per primera vegada a Catalunya.

La instal·lació multimèdia Universos complejos del manxec Andrés Beladíez, que explora diferents aspectes de la comunitat LGBTQI+, per posar el focus en diferents aspectes individuals que s’afronten al llarg de les diferents etapes de la vida d’una persona LGBTQI+.

La companyia riojana El Patio Teatro, a través del seu espectacle Entrañas presenten una tímida classe d’anatomia per descobrir alguns misteris del cos humà i s’avoca al seu interior per intentar explicar, a través dels objectes i la narració, què és el que portem dins.

El Patio amb ‘Entrañas’

Des dels EUA, el titellaire Phillip Huber, aclamat internacionalment, portarà per primer cop a Catalunya, Suspended Animation. Un espectacle conformat de diferents accions amb titelles que cobren vida de la mà d’aquest virtuós titellaire.

La madrilenya Andrea Díaz Reboredo, portà el seu primer curtmetratge, Precuela, per primer cop a Catalunya. Una reflexió sobre el confinament, en què el mon és fa més petit i cada racó de la casa és un refugi.

Mostra work in progress

La companyia Mama Calypso, ens presentarà una mostra del work in progress de la seva última proposta Vermut Tropical de Mama Colapso, un concert amb traces d’espectacle que omplirà la Plaça Esteve Cuito.

Mama Calipso amb ‘Vermut Tropical’

Espectacles per a tots els públics

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants i les famílies d’entre 2 i 6 anys, com Trucioli de Coppelia Theatre, Dins del cau del Tabalet de Farrés brothers i cia, i Es ven germà petit del Centre de Titelles de Lleida.

Centre de Titelles de Lleida amb ‘Es ven germà petit’

En aquesta edició i amb la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars també tenen, com sempre, un lloc destacat en aquesta 34a Fira. Podrem gaudir de companyies de Lleida, com Xip Xap i Jam amb els seus espectacles Rag & bone man i L’Actitud.

Xavier Bobés amb ‘Corpus’

Les catalanes Cia. eLe, Companyia Xavier Bobés, Giramagic i Guillem Alba, sumen a aquesta franja d’edat el seus espectacles L’Extraordinària, Corpus, KariGuri i Ma Solitud, respectivament.

Guillem Albà amb ‘Ma Solitud’

Entre els espectacles familiars també hi trobarem Trot, de la balear Cia. Manipulats, L’Arbre del Teneré de la valenciana La Negra, Sr. W (Doble U) i W.I.W.B.A.K de la Cia. Kiko López, el curtmetratge Precuela d’Andrea Díaz Reboredo i els tres curtmetratges Things were better before, Balkanika i Can you decide, de la també balear Trukitrek.

Trukitrek amb ‘Can you decide’

En la vessant internacional, la franja familiar s’omple amb Kahina de la francesa Blick Theatre, Suspended Animation de Huber Marionettes, Le Faux-Orchestre de La Mue/tte i Échappée Vieille de Tof Theatre.

El públic juvenil i adult també hi té lloc entre els titelles i podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles.

Qualificats com juvenil hi trobarem Inteligencia artificial, laberintos difusos y otras historias cibernéticas i la instal·lació Universos complejos, d’Andrés Beladíez, Folie à Deux de la lleidatana Col·lectiu La Diògenes, Vermut Tropical de Mama Colapso de la companyia Mama Calypso, ShortStories de la francesa DÍRTZtheatre i The Erlking dels alemanys Puppet Theatre Zwickau.

Toni Rumbau amb ‘El Titiritero, el Doble y la Sombra’

Com a adults és el torn del veterà Toni Rumbau amb la seva conferència-espectacle El Titiritero, el Doble y la Sombra, Twisted Fairground amb Los Secretos de Ecdisis, Zum Zum Teatre amb El Testament, El Patio Teatro amb Entrañas i Belova-Iacobelli amb Loco, que a més serà l’espectacle de cloenda de la Fira.

Zum Zum Teatre amb ‘El Testament’

Espectacles al carrer

En aquesta edició, la Fira torna a sortir al carrer, programant espectacles en espais oberts i gratuïts. Especial menció mereix el Conjunt Monumental Turo Seu Vella que, divendres a la tarda, serà el l’espectacular marc que acollirà Échappée Vieille al Baluard de la Reina, L’Extraordinària a la Galeria del Claustre, Le Faux-Orchestre al jardí del Claustre i Rag & bone mane, itinerant des de la Porta dels Apòstols fins a la Plaça de la Sardana. Totes aquestes sessions seran gratuïtes i de lliure accés.

Els Farrés Brothers amb ‘Dins del cau del tabalet’

Places de la ciutat també acolliran espectacles, que seran també gratuïts i d’accés lliure. La Plaça del Museu serà l’escenari per a Trot. Los Secretos de Ecdisis i Vermut Tropical de Mama Colpaso es muntaran a la Plaça Esteve Cuito. Rag & bone man serà l’itinerant que ocuparà l’Avinguda de Blondel, Le Faux-Orchestre farà sonar la seva música a la Plaça Catedral, Échappée Vieille serà a la Plaça Sant Frances i a la Plaça Paeria, gaudirem de L’Actitud.

Els pespectacles Corpus i Kahina ompliran el Pati del Convent de Santa Clara, que si bé seran a l’aire lliure requeriran entrada.

Activitats professionals

La Fira Professional: 13es Jornades tècniques

Les activitats professionals s’ofereixen com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors. En aquesta edició no es compta amb l’espai físic, però si amb l’espai d’intercanvi.

L’Espai Pro

Les Jornades professionals se concentraran totes el divendres dia 5 de maig i en diferents espais de la Llotja.

Dins les activitats professionals, destaquen les 15es Jornades Tècniques, que inclouen: una trobada professional, un Speed Meeting, un  tallers i cinc presentacions. La trobada culminarà en la projecció de 4 curtmetratges en què els titelles són els protagonistes, doncs girarà al entorn d’aquesta nova línia que algunes companyies han començat a explorar: un salt cinematogràfic dels titelles.

FACILITADORA PRO – Margarida Troguet

Per quart any la Fira mantindrà la figura de la facilitadora, la funció de la qual consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret. 

Margarida Troguet en plena feina

RESIDÈNCIA

La Fira acull la residència de la companyia catalana Mama Calypso, per tal que pugui treballar en la seva darrera producció i ultimar-ne els detalls de cara a la seva mostra work in progress en el marc de la Fira

ACTIVITATS PARAL·LES

EXPOSICIÓ “CAPTURAR L’ALÈ. FOTOGRAFIES DE JESÚS ATIENZA”

En Jesús Atienza ha viscut amb titelles i titellaires des de 1977, quan, buscant les marionetes de Harry V. Tozer, es va trobar amb les marionetes de Pepe Otal. I des d’aquell moment ha viatjat amb els titellaires i les titellaires en les seves pròpies furgonetes, ha menjat i dormit amb ells i amb els seus ninots. Per tot Catalunya, per tot Espanya i per bona part d’Europa, fotografiant moments en què retrata aquell precís moment en que el titella ha cobrat vida de la mà del titellaire.

Exposició de fotografies de Jesús M. Atienza

L’exposició es podrà visitar del 2 al 9 de maig i s’exposarà a la Paeria.

EXPOSICIÓ VINYL WITH PUPPETS

Mostra de portades de vinils en què els titelles i els objectes són els protagonistes dels discs d’artistes de renom i prestigi. Es podrà visitar de l’1 al 31 de maig a The Barrio Tatoo Lleida (c/ Alcalde Costa, 22).

Exposició de Vinils

També hi ha la Fira d’Artesans, l’exposició de titelles als aparadors de la ciutat i molta festa titellaire.

CALENDARI DE LES ACTUACIONS

Facebook: firatitelles
Twitter: @firatitelles
Instagram: @firatitelles
Hashtag: #firatitelles2023