S’acosta la 35a Fira de Titelles de Lleida, la gran cita dels titellaires en l’única fira dedicada als titelles que es celebra a tot l’Estat. I com sempre, els seus organitzadors, des del Centre de Titelles de Lleida, amb la direcció d’Elisabet Vallvé i Oriol Ferre, acaben d’anunciar les novetats d’aquest any: quatre dies de Fira (recuperat el quart després de la pandèmia) del 2 al 5 de maig; 33 companyies, 103 actuacions i 300 professionals assistents. Concretament seran 10 companyies internacionals, 10 de la resta de l’Epanya i 13 de Catalunya. Un impactant programa que farà les delícies dels amants d’aquesta especialitat teatral, un verdader banquet que no ens hem de perdre

A més de mantenir-se l’Espai PRO com a espai d’intercanvi professional que segueix oferint diverses activitats encarades al sector, es celebraran també les 16es Jornades Tècniques: una trobada professional, un Speed Meeting, un taller, una master class, set presentacions professionals, stands d’inscripcions, un Sttriptease i dos residències artístiques.

Per altra part, La Fira manté la seva vessant social i hi suma noves activitats. Igualment anuncia una coproducció amb el Museu de Lleida del projecte La ciutat de les llums.

Mercat i Festa

La Fira de Titelles puntualitza que segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. Amb els anys, s’ha guanyat un enorme prestigi, fent de Lleida – durant els quatre dies que dura la Fira – una autèntica festa. Una festa que enguany pretenen tornar a celebrar en el seu màxim esplendor, com ja ho va fer l’any passat.

PROGRAMACIÓ

UNA PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL I AMB ESTRENES

Al llarg dels quatre dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 103  actuacions, que es realitzaran en 23 espais entre sales i espais tancats i aire lliure.

Imatge de Dracula – Lucy’s Dream, de Plexus Polaire.Foto companyia

En aquesta edició, com sigui que es recupera el quart dia de Fira, la inauguració tindrà lloc el dijous dia 2 de maig, amb l’espectacle Dracula – Lucy’s Dream, de la companyia franc noruega Plexus Polaire. Serà el tret de sortida a aquests quatre dies del millor teatre de titelles. Una inauguració que tornarà a fer-se a la Sala Ricard Vinyes de La Llotja.  

De les 33 companyies participants, 13 són catalanes, 10 provinents de diverses autonomies espanyoles i 10 estrangeres. Presentaran 33 espectacles diferents, 1 curtmetratge i una exposició en moviment, que fan un total de 35 propostes, tants com anys fa la Fira.  

24 estrenes en total: 8 absolutes, 1 a l’Estat, 8 a la península i 7 a Catalunya

Estrenes absolutes

La Fira comptarà amb 8 estrenes absolutes, una d’una companyia lleidatana, quatre de companyies catalanes, dos de la resta de comunitats i una procedent d’Itàlia.

De la banda lleidatana gaudirem amb la companyia Apikipala, que presentarà, per primer cop la instal·lació Pirene, una invitació a descobrir els paisatges del Pirineus.

Imatge de ‘Anónimos’, de Rauxa. Foto companyia

Per la seva banda, la catalana Rauxa Cia. estrenarà de forma absoluta Anónimos, amb la fusió de marionetes, manipulació d’objectes, acro-dansa i equilibris. El també català Borja Sand Art, estrenarà Origen, un espectacle fidel al seu estil d’art amb sorra. Toti Toronell, estrenarà Paquets, per fer-nos descobrir l’univers amagat dins de cada paquet que es reparteix. Així mateix, Carlos Gallardo, estrenarà CERA: 500 hores de vol, un espectacle que explora les possibilitats narratives i poètiques de la cera.

Imatge de ‘Cera’, de Carlos Gallardo. Foto companyia

L’artista xilè establert a Andalusia, David Zuazola, presenta l’espectacle resultat del seu projecte La ciutat de les llums. Un projecte que té com a objectiu unificar la visió que els habitants tenen de la seva pròpia ciutat i convertir-la en un espectacle.

Imatge de ‘La ciutat de les llums’, de David Zuazola. Foto companyia

Els bascos Markeliñe estrenaran Art-Ilusio, un artefacte que sembla que funciona al ritme dels batecs d’un cor i que s’alimenta de llibres.

Imatge de Girovago e Rondella, foto companyia

Els italians Girovago e Rondella, presentaran la seva Expo delle marioneta in movimento, un Museu de titelles mecànics sobre rodes.

Estrena a l’Estat

La companyia anglesa Opposable Thumb, presentarà per primer cop a l’Estat, l’espectacle Big Boys Don’t Cry. Aquest treball sorgeix fa un parell d’anys quan els seus autors van plantejar-se fer un espectacle sobre ells mateixos, sobre el fet de ser homes.

Estrenes a la península

Un ampli ventall d’espectacles es presentaran per primer cop a la península, la majoria d’ells de companyies internacionals.

Dues companyies balears se sumen a les estrenes a la península; Trukitrek i Lila Jocs Reciclats i Circ. La primera presentarà Clic, una distòpia retro-futurista que ocorre en un futur no gaire llunyà, en què els humans viuen en una societat vigilada i controlada per una única corporació i el cos humà és “millorat” amb trasplantaments d’òrgans mecànics. La segona ens aproparà The Twist of the Metal, una instal·lació creada a partir de les restes de les restes, buscant en el camí sense fi que sempre ens porta a la il·lusió primera.

Imatge de ‘Clic’, de Trukitrek. Foto companyia

Des de Finlàndia la companyia Ko-Koo-Moo, viatjarà amb l’espectacle Block Theatre, una obra de titelles visual i escultòrica amb blocs de fusta.

En la banda internacional, des d’Itàlia, la companyia Di Filippo Marionette, estrenarà a la península Piuma; el nou i més petit titella de la família Di Filippo Marionette i la Compagnia Samovar presentarà Taller Oceanográfico Sentimental. Un espectacle d’espàtules, rodes i onades per a 7 viatgers en una caravana-teatre. Quinze minuts d’apnea per comprendre la profunditat del mar, doncs el pensament com l’oceà, no es pot bloquejar.

Imatge de ‘Piuma’, de De Filippo Marionette. Foto companyia

Les franceses Compagnie l’Alinéa, Le poisson soluble i La loquace Cie, presentaran Petites Histoires sans paroles, Prise de terre i VIVA! respectivament, per primer cop a la península.

Imatge de ‘Viva!’, de La Loquace.Foto companyia

Petites Histoires sans paroles són tres històries lleugeres i commovedores, en què trobem tot l’humor i el joc del titella de guant, acompanyat en directe per un músic de jazz.

Prise de terre és un espectacle inspirat en els moviments dels terrissaires en què, aquest duet burlesc esculpeix titelles de fang.

VIVA!  parla de la història d’un feminicidi comès en plena dictadura franquista.

Estrenes a Catalunya

En aquesta edició són 7 els espectacles que s’estrenaran per primera vegada a Catalunya. Així doncs, el català Pau Palaus presentarà Embolic.

Imatge de ‘La Maestra’, d’Anita Maravillas. Foto companyia

La companyia basca Anita Maravillas, a través del seu espectacle La Maestra ens porten un tribut a les mestres.

La madrilenya Ale Hop, portarà Kochambre… montonera pa’un delirio i la valenciana Panicmap presentarà Closka.

Imatge de ‘Feriantes’, de El Patio Teatro. Foto companyia

Des de La Rioja rebrem El Patio Teatro, per presentar el seu homenatge a les fires, Feriantes.

Els internacionals Plexus Polaire i Compagnie 9Thermidor, presentaran per primer cop a Catalunya, Dracula – Lucy’s Dream i La Isla del Tesoro, respectivament.  

ESPECTACLES PER A TOTS ELS PÚBLICS

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb propostes adreçades als infants: El conillet que volia pa de pessic de Cacauet teatre, Closka de PanicmapBlock Theatre de la companyia Ko-Koo-Moo i Manoviva de la italiana Girovaga e Rondella.

En aquesta edició i amb la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars també tenen, com sempre, un lloc destacat en aquesta 35a Fira. Podrem gaudir de companyies de casa, com Zum-Zum Teatre, Apikipala i Centre de Titelles de Lleida amb els seus espectacles Rhinos, Pirene i Kuntur.

Imatge de ‘Rinos’, de Zum-Zum Teatre. Foto companyia

Les catalanes Rauxa, Borja Sand Art, Pau Palaus, Toti Toronell i Hilarilar Marionetas, sumen a aquesta franja d’edat el seus espectacles Historia de lana, Anónimos, Origen, Embolic, Paquets i The Bellhop, respectivament.

Entre els espectacles familiars també hi trobarem La ciutat de les llums, de David Zuazola, The Twist of the Metal de la balear Lila Jocs Reciclats i Circ, La Maestra d’Anita Maravillas, La osa estelar de la companyia basca Teatro Panta Rhei Antzerkia, Art-Ilusio de Markeliñe, Cosa. Intervenir un cuerpo de Macarena Recuerda Shepherd i Kochambre… montonera pa’un delirio d’Ale Hop.

Imatge de ‘Intervenir un cuerpo’ de Macarena Recuerda Shepherd. Foto companyia

En la vessant internacional, la franja familiar s’omple amb Piuma de Di Filippo Marionette, Taller Oceanográfico Sentimental de la italiana Compagnia Samovar, Petites Histoires sans paroles de la francesa Compganie l’Alinéa, Prise de terre de Le poisson soluble i La Isla del Tesoro de la Compagnie 9Thermidor. Franja que es complementa amb l’Expo delle marionetta in movimento, dels italians Girovago e Rondella

El públic juvenil també hi té lloc en els titelles i podrà gaudir d’aquests espectacles: La Phazz i CERA: 500 hores de vol, de les catalanes Zero en Conducta i Carlos Gallardo. Tanmateix, de l’espectacle Clic, dels balears Trukitrek, de Dracula – Lucy’s Dream de Plexus Polaire, de Big Boys Don’t Cry dels anglesos Opposable Thumb i VIVA! de la francesa Loquace Cie

Imatge de ‘The Sinner’, de Madame Paulette. FotoJesús M. Atienza

Un any més, la Fira aposta per programar espectacles destinats específicament al públic adult, també fidel seguidor de la Fira. Aquesta 35a edició és el torn de El Patio Teatro amb Feriantes i Madame Paulette amb The Sinner.

ESPECTACLES AL CARRER

En aquesta edició, la Fira torna a sortir al carrer, programant espectacles en espais oberts.

Places de la ciutat també acolliran espectacles, alguns d’ells gratuïts i d’accés lliure. Així doncs les Places de La Llotja, Sant Francesc, Paeria i Catedral seran l’escenari per a Rhinos, Taller Oceanográfico Sentimental, Art-Ilusio i La Isla del Tesoro.

Pirene, Piuma i la Expo delle marionette en movimento, es muntaran a la Plaça Esteve Cuito.

Els itinerants, com Paquets i Kuntur, passejaran per la Plaça Catedral i des dels porxos de la Paeria fins a la Plaça Sant Joan respectivament.

Imatge de ‘Pirene’, de Apikipala. Foto companyia

L’Avinguda de Blondel, per la banda de l’IEI, acollirà The Twist of the Metal.

La Plaça del Museu serà escenari de Clic i els espectacles Embolic i La osa estelar ompliran el Pati del Convent de Santa Clara. En aquests cassos, l’entrada dels espectacles es cedeix al Banc d’Aliments.  .

ACTIVITATS PROFESSIONALSLA FIRA PROFESSIONAL:

16es JORNADES TÈCNIQUES

Les activitats professionals es presenten com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors.

Les Jornades professionals se concentraran totes el dijous 2 i el divendres 3 en diferents espais de la Llotja.

Dins les activitats professionals, destaquen les 16es Jornades Tècniques, que inclouen: una trobada professional, set presentacions professionals, un taller, un Speed Meeting, una Master Class, un Sttriptease i una activitat que s’organitza per primera vegada i per donar visibilitat a les companyies que es van presentar al procés de selecció de la Fira i finalment no van ser escollides per formar part de la programació: l’Stands d’Inscripcions.

FACILITADORA PRO – Margarida Troguet

Per sisé any la Fira mantindrà la figura de la facilitadora, la funció de la qual consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret. 

Margarida Troguet entre professionals de la Fira en una edició anterior. Foto Fira de Titelles

RESIDÈNCIA

La Fira acull dos residencies: una de la companyia catalana Borja Sand Art i l’altra de David Zuazola, per tal que puguin treballar en el seu espectacle de ara a la seva estrena absoluta a la Fira.

ACTIVITATS PARAL·LES

Entre moltes activitats paral·leles, com actuacions a l’Aplec del Caragol, a la Sala Mercantil de Balaguer, el projecte Escultures i Titelles que ja fa un parell d’edicions que es va posar en marxa, destaquem les novetats d’aquesta edició.

FOCUS COREA

La Fira de Titelles obre les portes al Chuncheon Puppet Festival de Corea del Sud, per potenciar intercanvis amb altres professionals del sector i perquè puguin internacionalitzar el seu treball en l’art titellaire.

PROJECTE LA CIUTAT DE LES LLUMS

Un projecte que té com a objectiu unificar la visió que els habitants tenen de la seva pròpia ciutat i convertir-la en espectacle.

Paweł Jaroszewicz i David Zazuola amb la ciutat de les llums de Tolosa, Titirijai 2002. Foto de Iñigo Royo

Per mitjà d’un treball conjunt amb diferents ciutadans i ciutadanes que han explicat la seva visió de Lleida, s’ha creat el text de l’espectacle. Amb la col·laboració de l’escola d’Art i Superior de Disseny Ondara, seguint amb l’activitat d’edicions anteriors, Escultures i Titelles, la Universitat de Lleida, el Servei Ocupacional de Ciutat Campus de Fundació Aspros i els escolars de la ciutat, dins el projecte Titelles a les escoles, s’ha produït l’escenografia. L’alumnat de l’escola de música l’Intèrpret, ha composat la música.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ‘DEL LLAPIS A L’ESCENARI’, DE JOAN-ANDREU VALLVÉ

En el marc del 35è aniversari de la Fira de Titelles, es durà a terme la presentació del nou llibre de Joan-Andreu Vallé, Del llapis a l’escenari, amb el suport de Pagés Editors, la Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Lleida, l’Institut del Teatre i el Centre de Titelles de Lleida.

TALLER FAMILIAR BORJA SAND ART

L’artista Borja González, de la companyia Borja Sand Art, que actuarà a la Fira de Titelles, realitzarà un taller familiar per ensenyar la tècnica dels seus espectacles: l’art amb sorra

LA FIRA S’IMPLICA

La Fira segueix apostant per les activitats de caire social. Es mantenen les que ja fa anys que es duen a terme, com la cessió de l’entrada d’un espectacle per fer col·lecta d’aliments per al Banc d’Aliments, oferir un descompte a canvi d’una donació de sang, la traducció a la llengua de signes i l’actuació al Centre Penitenciari Ponent.

Enguany es recuperen les actuacions gratuïtes a la Planta de Pediatria de l’Arnau de Vilanova de Lleida i al Centre de dia per a la gent gran Santa Clara.

Com a novetats en aquesta vessant, són l’adhesio al programa Apropa Cultura per oferir preus especials als col·lectius que en formen part i les col·laboracions amb Fundació Aspros i Fundació Alosa, oferint una actuació i el taller, de forma gratuïta.