El Pont del Diable de Martorell. Foto de Joan Gispert

Dins el marc de la Fira de Primavera de Martorell, s’ha celebrat el 27 d’abril de 2024 la ja tradicional representació de la llegenda del Pont del Diable. Aquesta és una representació para-teatral en la que els protagonistes són uns titelles engrandits o gegants, concretament els Gegants Nous de Martorell.

Gegants de Martorell. El Dimoni i la Velleta. Foto Joan Gispert

Des de fa 11 anys que a Martorell es representa la popular llegenda d’aquest pont en què una Velleta enreda al Diable que acaba convertint-se en un gat negre. Llegenda que no és exclusiva de la població del Baix Llobregat, perquè podem trobar Ponts del Diable i llegendes similars arreu: Sarroca de Bellera, Tarragona, Ceret, Cardona, Gironella … Totes elles tenen la mateixa trama i descriuen a un diable que es vol apropiar de l’ànima del primer que travessi el pont un cop ell l’ha construït en un tres i no res. Però com hem dit abans,  l’astuta Velleta l’ensarrona fent passar primer pel pont a un gat negre. Tots aquests ponts van ser construïts entre els segles XI i XIV, i el seu imaginari ha arribat fins als nostres dies.

El Pont del Diable il·luminat. Foto Joan Gispert

Cal destacar que la proposta involucra, a part de la colla de gegants, a la Colla de Diables de Martorell, que s’encarreguen de la pirotècnia de l’acte, els caps grossos i també l’Espai Dansa de Martorell. Com a element destacadíssim hem de dir que l’escenari és natural: l’autèntic Pont del Diable.

La Velleta. Foto Joan Gispert

Els Gegants Nous, el Diable i la Velleta, construïts l’any 1992, són els personatges protagonistes i tenen una presència dinàmica a escena quan es desenvolupa la narració, que es fa per megafonia, bellugant-se, avançant i retrocedint pel pont segons les exigències del guió. Juntament amb els gegants també hi intervenen tots els altres personatges de cultura popular i dansaires que hem esmentat i també una colla de gegants forana. Aquest any han estat els gegants de Cassà de la Selva, tots ells acaben celebrant l’astúcia de la Velleta enfront de la maldat del Diable vençut, organitzant un ball final al mateix escenari, en mig de projeccions sobre les pedres del pont i la pirotècnica de la Colla dels Diables de Martorell.

Acrobàcies aèrees. Foto Joan Gispert

S’ha de dir que juntament amb aquestes participacions de colles de cultura popular, cada any intervé un grup professional de dansa aèria, aquest any ha estat el Grupo Puja!, qui ha desenvolupat les seves acrobàcies complementant així parts i elements de la trama de la llegenda.

Foto Joan Gispert

Cada any es realitza aquesta funció de grans titelles, així que si voleu anar-hi, ja ho sabeu. Com deia la Fura dels Baus, que hi va participar farà 4 anys, ‘Deixa-­t’hi  la  pell,  però  ves  a  Martorell’!