Joan Baixas

Joan baixas

  •  E-mail: info@joanbaixas.com

 

  • Joan Baixas, titellairei pintor, funda el 1967 la companyia de teatre La Claca, iniciativa que desenvolupa amb l’ajuda de Teresa Calafell. Després d’un començament basat en espectacles de titelles i teatre de carrer, el grup aconsegueix un gran prestigi internacional gràcies a obres com Mori el Merma, Peixos Abissals i Laberint. L’any 1989 La Claca es dissol i Baixas inicia una trajectòria individual, investigant sobre la pintura i el teatre. Reproduïm aquí algunes paraules de l’artista sobre la seva carrera:
  • “Ara m’adono de la gran sort que he tingut sent titellaire. És una de les millors professions del món. La raó és la llibertat que et dóna, ja que es tracta d’un gènere generalment poc considerat, marginal, i això jo sempre ho he aprofitat. Jo en aquesta professió he descobert el plaer de la bellesa, m’interessa el silenci, l’atenció màxima del públic. la poesia és un antídot al patiment, ho vaig veure a Sarajevo durant la guerra. “(diàleg entre Joan Baixas i Jacques Trudeau. Publicat a Putxinel·li)
  • “… crec que els titelles tenen tant camp per davant com les altres arts, inesgotable i d’una manera especial. Sempre m’agrada pensar que els titelles en el teatre (no els del cinema ni de la tele, que tenen unes obligacions de codificació que els empobreixen excessivament) els titelles al teatre són al teatre d’actors com la poesia és a la novel·la: un món a part, fet de les mateixes paraules, cenyit per la mateixa gramàtica, però d’una vivència totalment diferent. No sé com posar això per escrit, no tinc paraules, però em sembla que en la poesia el batec de la vida és com més pur, més candent. La poesia només es pot explicar en paraules poètiques (la teva llengua als llavis com la flor de l’agonitzant), doncs el mateix li passa al teatre de titelles, que és pura poesia i el seu hàbitat, l’univers, ole! “(Entrevista publicada Fantoche 2008)