Fachada Institut del TeatreInstitut del Teatre de Barcelona.
Museu, Escola de Teatre i Centre de Documentació.

Plaça Margarida Xirgu, S/N  08004 Barcelona. Tel: +34 932 273 900.

L’Institut del Teatre de Barcelona és una important institució de Barcelona que s’ocupa de la formació inicial i continuada dels estudis de teatre i dansa. Està constituït per les següents seccions:
Escola Superior d’Art Dramàtic:
Direcció i Dramatúrgia  – Escenografia  – Interpretació
Conservatori Superior de Dansa:
Pedagogia de la Dansa  –   Coreografia i Tècniques d’Interpretació de la Dansa
Escola Superior de Tècniques de l’Espectacle:
Il·luminació  – Maquinària – Tècniques de so
Escola d’Ensenyament Secundari artístic / Conservatori Professional de Dansa
Dansa Clàssica – Dansa Contemporània – Dansa Espanyola

L’Institut del Teatre disposa també d’un important Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre (MAE),  un servei d’informació i documentació especialitzat en teatre, dansa, òpera, zarzuela, varietats, màgia, circ i manifestacions parateatrals. Inclou un dels fons bibliogràfics i documentals més importants d’ Europa, sobretot en tot allò que es refereix al contexte català i el Segle d’Or Espanyol, així com un Museu amb notables col·leccions (cartells i programes de mà, fotografies, teatrins, esboços escenogràfics i figurinisme) difoses actualment a través d’exposicions temporals. El seu fons de titelles i marionetes constitueix un dels apartats més importants, com ho mostra tota l’obra de H.V.Tozer més altres insignes marionetistes locals i estrangers. Un dels atractius del MAE és que totes les seves col·leccions es poden consultar  En Línea.

Boxeador de H.V.Tozer
Bello Benito (Boxejador), marioneta de H.V.Tozer 

El MAE té com objectiu donar recolzament a la docència i a la investigació, als alumnes i als professors de l’Institut del Teatre, així com a tots els investigadors i professionals del món de les arts escèniques.

Finalment, l’Institut del Teatre disposa de dues magnífiques sales de teatre dedicades a les tasques docents del centre però també obertes a la ciutat en programacions puntuals durant l’any. Són:

El Teatre Ovidi Montllor

Fotografia del Teatre Ovidi Montllor

El Teatre Ovidi Montllor fou concebut com una sala tradicional a la italiana, que incorpora tots els elements tecnològics necessaris per potenciar el seu paper de teatre-escola. La seva capacitat és per a 320 espectadors.

El Teatre-Estudi

Fotografia del Teatre Estudi

El Teatre Estudi és una petita sala experimental on els alumnes poden investigar amb les distintes possibilitats espaials de la relació espectacle-públic. Aquesta sala polivalent està equipada amb tot un conjunt d’eines que potencien la seva funció pedagògica. El terra és completament desmuntable i modular. La capacitat del Teatre Estudi és de 120 espectadors.