Tot és a punt perquè aquest proper divendres 22 de març de 2013 comenci la IV Edició del Festival TOT (Titelles, Objectes i Teatre) que concentra les seves activitats el cap de setmana que va del divendres 22 al diumenge 24. Sis espectacles catalans d’alta qualitat, quatre espectacles de carrer en la secció anomenada Experience, i una arrencada d’activitats complementàries composen el TOT d’aquest any. Un programa que ha estat presentat avui pel nou director del Poble Espanyol, Antoni Vidal, i pel director artístic de la mostra, Diego Murciano.

Tot Festival

S’ha de dir que la presentació s’ha fet amb una simpàtica intervenció dels mateixos titelles dels grups actuants, els quals estaven decidits a ser ells els anunciadors del programa, començant pel simpàtic gos Canelo de la companyia Rambling Puppets, que ha estat el primer a sortir i a seduir amb les seves mirades somiadores i les seves orelles que semblen tenir vida pròpia als periodistes assistents. La bruixa del Hansel i Gretel de Trac Trac, el Rei de fusta d’un sol peu de Pea Green Boat, en Bernat de l’espectacle Oiraki de Binixiflat, i quatre titelles de guant del Màgic d’Oz dels Titelles Vergés han estat els altres protagonistes d’aquesta primera part teatral de la Roda de Premsa, que ha arrencat els aplaudiments del públic de la sala.

Tot Festival

El gos Canelo. Foto de Teresa Bruna.

Tant Antoni Vidal com Diego Murciano han insistit en afirmar la voluntat del Poble Espanyol per mantenir aquesta trobada anual titellaire a Barcelona. Un programa que les dificultats econòmiques han aprimat però que pretén reinventar-se en l’edició d’enguany, centrada en un programa d’espectacles locals. Diego Murciano ha insistit en aquest propòsit que es centra en tres línies d’actuació. 1, arrelar-se en el “territori titellaire” del país tot creant complicitats i sinèrgies amb els diferents grups i col·lectius implicats. 2, centrar-se en la creació catalana, que viu uns moments molt bons, malgrat la crisi econòmica, com ho demostra l’elevada presència dels grups catalans als principals festivals internacionals del món. I 3, crear una complicitat amb el públic, de cara a evitar un aïllament que podria acabar amb tot l’esforç fet aquests darrers anys.

Tot Festival

Els titelles presentador. Foto de Teresa Bruna.

Diego Murciano ha mostrat interès a establir lligams sòlids amb UNIMA Catalunya, amb la revista Putxinel·li i amb els diferents grups de titelles de cara a sumar iniciatives. Ha indicat que no renuncien en absolut a seguir programant espectacles internacionals, com s’havia fet en les darreres edicions dirigides pel canadenc Jacques Trudeau, Secretari General de Unima. Les intencions es mantenen però s’ha hagut de fer aquest reajustament per garantir la continuïtat del Festival. Preguntat sobre la manca d’espectacles per a adults, Murciano ha insistit en l’èmfasi que s’ha volgut posar aquest any en la producció catalana dirigida a tots els públics, que busca assentar el projecte i reiniciar una nova etapa de passos petits però sòlids.

Tot Festival

Diego Murciano. Foto de Teresa Bruna.

El programa començarà aquest divendres 22 a les 12h del migdia a la Sala Agustí Massana amb una presentació i balanç del primer any de la revista Putxinel·li, en la que els seus responsables compartiran opinions amb els presents. A les 14h hi haurà un dinar titellaire al restaurant La Font de Prades, i a les 17:30, de nou a l’Agustí Massana, una projecció d’un primer pilot del projecte “La Revolta dels Titelles” que la Bibliomusicineteca i la revista Putxinel·li duen a terme. A les 20h començarà pròpiament dit el Festival amb l’espectacle Animamundi a l’espai Teatre.

Tot Festival

Antoni Vidal, director del Poble Espanyol. Foto de Gonzalo.

Programa:

Divendres 22

12:00 h. Primer aniversari del Portal Putxinelli (Taula rodona, valoració)
14:00 h. Dinar per titellaires
17:30 h. vídeo: la revolta dels titelles
20:00 h. La Màquina Màgica de la companyia Animamundi

Dissabte 23

11:00 h. La Màquina Màgica de la companyia Animamundi
12:30 h. Hansel i Gretel de la companyia Trac Trac
13:00 h. TOT Off
16:00 h. TOTal Experience
16:30 h. TOT Off
17:15 h. El Fantàstic Màgic d’Oz de la companyia Sebastià Vergés
18:30 h. El Rei i el Mar de la companyia Pea Green Boat

Diumenge 24

11:00 h. La Màquina Màgica de la companyia Animamundi
12:30 h. El Carnaval dels Animals de la companyia Forani Teatre
13:00 h. TOT Off
15:30 h. TOTal Experience
17:15 h. Oiaraki, el Castell dels Ocells de la companyia Binixiflat
18:30 h. Cloenda amb els Geganters del Poble Espanyol

Els espectacles programats en el TOTal Experience són:

– Titelles al Terrat, de la Cia. Finíssima
– Escudella de Reis, de la Cia. Micro Troupe
– Canelo Show, de la Cia. Rambling Puppets
– Nymio. Històries mínimes explicades a mà, de la Cia. Zero en Conducta

Més informació a la pàgina web del TOT Festival.