Del 9 al 12 de juny s’ha celebrat un col·loqui internacional sobre art i salut mental a Chicoutimi (Quebec),  un poble que està al costat del Fjord Saguenay, en un parc nacional. L’organització ha estat a càrrec de l’ ÉNAM, l’escola nacional de l’aprenentatge a través del titella dirigida per Richard Bouchard (veure web escola aquí: www.enamsaguenay.ca).. En aquest lloc paradisíac hem estat convidats diversos professionals internacionals de la salut mental per intercanviar bones pràctiques i reflexionar sobre la utilització del titella com a recurs.

Colloque International ENAM 2016

El tema d’enguany era el paper de l’art i de l’educació aplicat a la salut mental. Els actes es van realitzar a la seu de l’ÉNAM, a  l’hotel Parasol, al vaixell Marjolaine, i a la Universitat de Quebec a Chicoutimi.

Colloque International ENAM 2016

El dijous 9 de juny es va fer la conferència d’obertura impartida per Luc Cossette, psiquiatre de Quebec. Ens va parlar sobre l’aspecte bio-psico-social de les diferents psicopatologies de la salut mental i ens mostrà com plantar cara a la malaltia gràcies als propis recursos. També ens ensenyà les diferents maneres de fer participar al malalt en el seu tractament.

Colloque International ENAM 2016

El divendres dia 8, vam tenir a Phillippe Huguelet, un psiquiatre de Suïssa que ens digué com organitzar la cura de pacients que pateixen trastorns mentals severs. Segons ell, posar-se bé implica donar sentit a la vida i es concreta en un sentiment d’eficàcia passant per una interacció satisfactòria entre el cos i la ment.

Colloque International ENAM 2016

Després es podia escollir entre la conferència de Rosario Alarcón, art-terapeuta andalusa establerta a França, que ens relatà el descobriment de vuit etapes de creació amb tallers de titelles que feien descobrir la pròpia història més íntima a la persona i ajudaven a curar els problemes mentals, o la conferència de Denise Timsit, psicoanalista francesa junt a Valérie Gentile, titellaire, que parlaven de les seves experiències on la marioneta actuava com a mediadora i ajudava a la construcció i a l’afirmació del propi jo.

A continuació, Aglika Ivantcheva, que fa teràpia amb titelles a Canadà, oferí un taller interactiu on ens mostrava la manera d’utilitzar el titella i el psicodrama per resoldre problemes, exterioritzant el conflicte, posant-li nom i veient-lo davant de nosaltres.

Colloque International ENAM 2016

Sylvie Gagnon i l’Éléonore Vidal, art-terapeutes de Quebec, ens van mostrar la feina que fan a l’ENAM, on la producció artística ajuda en els processos curatius.

Colloque International ENAM 2016, Espectacle MOBILUS

I per acabar, cap el vespre vàrem poder gaudir a la Universitat de Chicoutimi del màgic espectacle MOBILUS, inspirat en l’obra d’Alexander Calder, de la cia Addaura Teatre Visual, de la que en sóc directora.

Colloque International ENAM 2016, espectacle MOBILUS

Vam començar el dissabte amb bon peu. La primera conferenciant va ser Johanne Hamel, psicòloga, art-terapeuta i professora de la Universitat de Quebec. Ens va explicar que les recerques actuals en neurociències demostren que el treball amb processos implícits (cervell dret) és una de les contribucions essencials dels terapeutes de les arts creatives en el desenvolupament de mètodes psicoterapèutics eficaços.

Després vam poder tornar a escollir. Per una banda, Jean St-Onge de la companyia innu Maïkan de Quebec, ens va explicar que la seva producció teatral Tshakapesh és un projecte de transposició escènica d’un conte mític innu adaptat al context contemporani dels autòctons i que l’apropament a l’art social obra la possibilitat de transmetre la llengua innu i els seus valors afavorint la pròpia identitat, una manera de prevenir els abusos de la droga i el suïcidi que actualment està patint el seu poble.

Per altra banda, el veterà Mariano Dolci, titellaire italià, ens va explicar les seves experiències adquirides amb els anys utilitzant el titella en l’espectacle, en l’educació i en activitats de cura i mediació. Com a curiositat, dir que Mariano va aconseguir ser titellaire municipal a Reggio Emilia. Ara ja està jubilat però el càrrec continua i l’ocupa una altra persona.

Colloque International ENAM 2016, Mariano Dolci

A la tarda vaig donar una conferència, l’escenificació d’un petit conte i un taller de construcció amb llum negra sobre el tema: ‘Els titelles, un art per gestionar el dol’. Va ser una experiència interactiva on, en acabar, persones del públic van improvisar diferents situacions de pèrdues amb els titelles que havien construït.

Colloque International ENAM 2016, Conferència Teia Moner

En el següent enllaç podeu veure més de la conferència: www.titelleieducacio.com

Colloque International ENAM 2016, Taller Teia Moner

Entretant, Richard Bouchard i Marcelle Dubé, professora de la Universitat de Quebec, van explicar i definir els mètodes de l’ENAM de manera concreta i pràctica.

El dissabte va ser un dia per passejar en el vaixell Marjolaine mentre hi havia dos conferències més.

La primera la va donar Karim Dakroub, professor de la Universitat del Líban.

Colloque International ENAM 2016, Karim Dakroub

Ens va fer reflexionar sobre quin podria ser el paper del titella en els conflictes armats i durant els grans desplaçaments de les persones refugiades. Ens va explicar amb experiències pròpies com en aquests casos el titella facilita la reconstrucció simbòlica d’un mateix.

La segona va tenir com a protagonista el filòsof francès Phillippe Choulet. Ens va parlar sobre la curació d’un mateix mitjançant un espai d’art. A més, aquest gran pensador, cada dia ens amenitzava el cafè. Un dia ens va parlar de la marioneta com art de transició i un altre de com el diable pot rebre instruccions d’una marioneta.

Colloque International ENAM 2016, Conferenciants

Al finalitzar cada jornada, hi havia programada una taula rodona amb tots els conferenciants i participants on podien dir la seva sobre el tema proposat. El divendres va ser “La salut mental i els serveis que s’ofereixen”. I el dissabte es va debatre sobre ‘els papers complementaris de l’art en la salut mental i l’educació’.

Han estat uns dies intensos, plens d’emocions, de saviesa, de retrobades i de noves coneixences. Des d’aquí vull felicitar a l’organització pel programa, per l’acollida i per la seva professionalitat.

Teia Moner, juny 2016