Quan s’acosta el mes de maig, comencen a sonar els tambors per tota la Península Ibèrica anunciant els festivals de titelles que es celebren en aquesta època: Granada, Valderrubio, Sevilla, Segovia, Zamora, Palma de Mallorca, Lisboa, Porto, Évora, Pola de Siero (Asturias), Cádiz, entre altres, i Gavà, Caldes de Montbui i Lleida a Catalunya. Un mes que celebra l’esclat de la primavera amb aquesta concentració d’espectacles de figures animades, com si després dels rigors del hivern, toqués ara sortir al carrer i veure’ns una mica a nosaltres mateixos, reflectits en els titelles i en les mil imatges que els artistes d’aquesta art visual ens proposen. Una art que sense menystenir l’entreteniment i la diversió, apunta al cor de les disciplines del coneixement.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017

La cita de Lleida és especialment important perquè a més de ser una oportunitat pels espectadors, ho es també pels professionals: artistes. empresaris, agències, programadors, artisans, … Una Fira per tant que va més enllà del que és un festival i que en només tres dies és capaç de presentar l’allau de propostes del seu programa (veure aquí).

Resumirem en aquest article els trets principals de la Fira amb les dades que ens permeten entendre el conjunt.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
Actuació a l’aire lliur.

Dades bàsiques:

– Dies: 5, 6 i 7 de maig de 2017.

– 5 companyies internacionals, 6 de la resta de l’Estat Espanyol i 17 catalanes.

– Per primer cop La Fira presenta una programació OFF.

– L’Espai PRO, un espai d’intercanvi professional que ofereix diverses activitats encarades al sector.

– Les 10es Jornades Tècniques: una Master Class, una trobada professional, un Speed Meeting i dos presentacions.

– El Banc d’Aliments, el Banc de Sang i l’Hospital Arnau de Vilanova col·laboren en les activitats paral·leles.

– Es preveu que més de 40.000 espectadors visitin els 26 espais d’actuació.

– Per tercer any consecutiu, la Fira de Titelles col·labora amb la producció de dos espectacles.

– Col·loqui amb la companyia de teatre Lluís Danés – Santa Mandra, després del visionat de l’obra Nàufrags.

– Un any més destaca la importància del Club Mecenes, una manera de donar suport a la Fira des d’empreses i entitats.

– Es crea una nova modalitat als Premis Drac d’Or: el Premi del Jurat Infantil

Mercat i Festa

La Fira de titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. És per això que s’ha guanyat el prestigi que la segueix, fent de Lleida – durant els tres dies que dura la Fira – una autèntica festa.

Una programació internacional plena d’estrenes

Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 91 actuacions, que es realitzaran en 26 espais i amb una assistència prevista de més de 40.000 espectadors.

Com sempre, el divendres a la nit, l’espectacle inaugural CENDRES, de la companyia franco noruega Plexus Polaire, donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles, amb una producció que es representarà per primer cop a Catalunya i Espanya.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
CENDRES, de la companyia franco noruega Plexus Polaire.

15 estrenes: 6 a Catalunya, 3 a Espanya i 6 estrenes absolutes

La 28a Fira de Titelles comptarà amb 15 estrenes en total.

Estrenes absolutes com la del Centre de Titelles de Lleida, que presentarà, per primer cop en 30 anys, un espectacle de carrer de gran format, Hathi. La Cia. Teatre de l’Aurora estrenarà a la Fira La Casa Perduda. I Bambalina Teatre Practicable estrenarà Kiti Kraft. Karla Krach & Andres Beladiez estrenaran, amb la col·laboració de la Fira de Titelles, el seu 6º below nothing. Les companyies catalanes Peus de porc i Red Button, estrenaran IMAG 341. Un coet per fer volar la imaginació i Automàtics, respectivament.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
IMAG 341, de Peus de porc i Red Button.

Estrenes a Espanya com la producció de T&T Productions, des de la Xina, ens porta el seu Hand Stories; un seguit d’històries sense paraules i poemes visuals que ens explicaran la història d’una família de titellaires xinesos. Théâtre Motus, del Canadà, estrenarà a la península Elisapi y las auroras boreales. Els francesos Compaigne Créature, portarà per primer cop a Catalunya el seu espectacle Les Irréels. L’espectacle inaugural de la companyia Plexus Polaire, també es presentarà per primer cop a Espanya en el marc de la Fira.


Estrenes a Catalunya
: La companyia lleidatana Zum-Zum Teatre estrenarà a Catalunya l’obra La gallina dels ous d’or i amb ella, altres companyies de diferents autonomies com els càntabres Quasar, els andalusos Siesta Teatro o els bascos Markeliñe. Tots ells actuaran per primer cop a Catalunya amb les seves obres de titelles: Deaguaybarro, Punchinelis y Crusoe, respectivament.

Espectacles per franges d’edat.

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants d’entre 3 i 6 anys, com Maure el dinosaure de Teatre Nu, Deaguaybarro dels càntabres Quasar o bé, des de Galícia, Luppo, de Baobab Teatro. Aquests espectacles se sumen a les propostes de Zum-Zum Teatre, dels Bambalina Teatre Practicable i dels canadencs Théâtre Motus.

Els espectacles familiars també tenen, com sempre, un lloc destacat en aquesta 28a Fira. Podrem gaudir És el cas, per exemple, de companyies de casa, companyies lleidatans com HOLOQUÉ amb el seu espectacle L’oníric món de DINS, Tombs Creatius Cia Arts de Carrer amb Xics del Xurrac i Xip Xap, teatre amb Transhumància. Els barcelonins Peus de Porc sumen el seu espectacle en aquesta franja i des d’Andalusia, arriben els Siesta Teatro i la seva obra amb titelles populars Punchinelis, una producció que no ens deixarà indiferents. També destaquen en aquesta franja els francesos Compaigne Créature amb Les Irréels, unes cabanes amb uns titlles ben especials.

El públic juvenil també hi té lloc en els titelles i podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles. PLUJA, de Guillem Albà & Clara Peya, una obra de teatre plena d’emocions, La Dernière Danse de Brigitte dels catalans Zero en Conducta i Men in Coats dels anglesos Men in Coats, un espectacle per riure i passar una estona entretinguda.

Un any més, la Fira aposta per programar tres espectacles destinats al públic adult, també fidel seguidor de la Fira. Aquesta 28a edició és el torn de Lluís Danés – Santa Mandra amb Nàufrags, de T&T Productions amb Hand Stories i la companyia que inaugurarà la Fira, Plexus Polaire, amb el seu espectacle CENDRES.

Espectacles al carrer.

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts. Hi trobarem dos espectacles itinerants, que recorreran alguns dels carrers de la ciutat en les seves actuacions. És el cas de les companyies lleidatanes Centre de Titelles de Lleida, amb l’estrena d’Hathi, i de Xip Xap, teatre amb el seu Transhumància. Altres espectacles com PIPA, el titella meravella de la companyia Néstor Navarro-La Puntual o CIRCUS de la Companyia Jordi Bertran també ompliran els carrers de la ciutat de titelles i teatre.

Per primer cop, la Fira té un OFF

La 28ª edició de la Fira de Titelles de Lleida, a més a més del programa oficial format per les companyies seleccionades, oferirà – per primera vegada – una programació OFF que se sumarà a les actuacions oficials, enriquint i complementant l’oferta d’espectacles.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
Néstor Navarro i en Pipa.

Les dues companyies que estrenen aquesta secció són Néstor Navarro-La Puntual i Matito. Els primers donaran vida al PIPA, el titella meravella, una esbojarrada, surrealista i tendra comèdia de titelles. Matito portaran a escena una obra que porta el mateix nom, un espectacle d’humor, teatre de titelles de guant i cançons en directe.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
Clara Colom i Arnau Colom amb Matito i la seva enamorada.

Activitats professionals: L’Espai PRO i 10es Jornades Tècniques,

L’Espai PRO es presenta com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors.
Dins les activitats professionals, destaquen les 10es Jornades Tècniques, que inclouen: una Master Class a càrrec de Plexus Polaires, una trobda, uns Speed Meeting i dues presentacions.

Col·laboració en la producció de dos espectacles

La Fira de Teatre de Titelles de Lleida segueix apostant per col·laborar en la producció d’espectacles de titelles, d’objectes o de teatre visual. Arrel de la iniciativa engegada fa dues edicions, per tercer any consecutiu col·labora en la producció de dos espectacles que s’estrenaran en el marc de la 28a Fira de Titelles. Amb aquesta voluntat continuista, segueix ajudant i acompanyant en la creació de noves produccions. Una aposta pels espectacles de qualitat, que compta amb el segell de la Fira de Titelles i que es tradueix en les següents estrenes: 6º below nothing, de la companyia Karla Kracht & Andrés Beladiez i La casa perduda, de la Cia. Teatre de l’Aurora.

Activitats que s’estrenen en squesta edició: FACILITADORA PRO – Margarida Troguet

És una iniciativa de Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado (COFAE), a la que pertany la Fira de Titelles de Lleida, que reforça la tasca de les fires, tot facilitant punts de trobada entre els diferents professionals assistents.

Les fires en general i també la Fira de Titelles de Lleida, són espais de negoci i trobada entre professionals. Per aquest motiu pel qual des de COFAE s’ha activat aquesta línia de generació de contextos i situacions que afavoreixin la creació de punts de trobada i connexió entre ells. La funció del facilitador PRO consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret.

La persona designada per la Fira de Titelles de Lleida és Margarida Troguet, gran coneixedora del sector de les arts escèniques. Ella aportarà tots els seus amplis coneixements a les tasques de facilitadors. Per la llarga, exitosa i reconeguda trajectòria que té dins el món escènic, la seva tasca serà de gran ajuda per als professionals.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
Oriol Ferre i Elisabet Vallvé, directors de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida.

Premis Drac D’Or: una nova categoria.

Els millors treballs dels creadors i de les companyies de teatre de titelles o teatre visual són premiats amb els Premis Drac d’Or, uns guardons iniciats l’any 1998 i ampliats posteriorment. Totes les companyies seleccionades a la Fira de Teatre de Titelles opten als premis en totes les seves modalitats. La Fira entrega un diploma i una estatueta als guanyadors, a més a més de publicar els premis atorgats i els noms de les companyies guardonades.

Aquest any la Fira de Titelles ha afegit una nova categoria dins les modalitats de premis. Un jurat format per cinc infants que visionaran tots els espectacles infantils i familiars de sala atorgarà el guardó DRAC D’OR DEL JURAT INFANTIL.

Titelles per a les escoles amb alumnes en risc d’exclusió social.

Aquest any 2017, La Fira de Titelles, juntament amb l’entitat La Caixa, faran diferents actuacions de titelles en algunes escoles amb alumnes en risc d’exclusió social. Aquesta nova iniciativa segueix en la línia que s’ha marcat la Fira, fer del teatre de titelles una eina de transformació social.

Dades tècniques:

espectadors@titelleslleida.com – www.firatitelles.com
Facebook: firatitelles
Twitter: @firatitelles
Instagram: @firatitelles
Hashtag: #firatitelles2017
Plaça de l’Hort de Santa Teresa 1, 25002 Lleida