julietaUna tràgica notícia va commocionar ahir el món titellaire: la mort en accident de trànsit de Julieta Agustí, directora del Centre de Titelles de Lleida i també de la Fira de Titelles. Precisament fa un mes que es va acabar la darrera edició de la Fira quan aquest tràgic accident ha colpejat amb força la seva família i el projecte que amb tanta cura i esforços va desenvolupar durant tota la vida, en companyia del seu marit, el titellaire , escriptor i escenògraf Joan Andreu Vallvé. Des de Putxinel·li, el nostre més profund condol a tota la família, conscients de la tremenda pèrdua que acaben de patir.

Per voluntat expressa de la família, el funeral se celebrarà en la intimitat. Properament s’anunciarà la data d’un acte de comiat perquè amics i companys de professió puguin reunir-se.

Julieta Agustí i Joan-Andreu Vallvé van crear el Centre de Titelles de Lleida el 1986, un projecte ambiciós que va començar a caminar lluny de la ciutat, al vell edifici de la Caparrella, amb una sala per a 500 espectadors, i que finalment va trobar el lloc idoni al Convent de Santa Teresa, cedit per l’Ajuntament el 1996 i situat al centre de la ciutat: la capella es va transformar en un teatre per a 200 espectadors i espai per a oficines, tallers, magatzem i exposició. Un projecte encara no conclòs, ja que les obres per convertir el Convent de Santa Teresa en un gran centre de titelles que inclogui un museu estan aturades per qüestions pressupostàries.

Del Centre de Titelles de Lleida, a més dels molts professionals sorgits de les seves classes i tallers, n’han sortit títols tan emblemàtics com Mowgli, l’infant de la jungla, En Jan Titella (creat per a les sessions escolars del Palau de la Música de Barcelona ), Els Músics de Bremen (en col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu) i, entre altres, El retaule de Nadal (estrenat al Teatre Nacional de Catalunya). Títols que han recorregut el país i que ja formen part del nostre patrimoni titellaire.

Igualment, la Fira de Titelles de Lleida, per la qual Julieta Agustí va lluitar bravament, és un dels esdeveniments marionetístics de referència no només a Catalunya i a Espanya, sinó també a Europa.