El MAE, Centre de documentació i Museu de les Arts Escèniques ( www.cdmae.cat ) de l’Institut del Teatre, és el centre de referència d’informació i recerca de les arts escèniques catalanes i aplega una biblioteca, un arxiu i un museu. Els objectius principals del MAE són: preservar la memòria de les arts escèniques de Catalunya recollint tota la documentació associada als espectacles i (textos, programes de mà, esbossos escenogràfics, figurins, vestits…) i als espais escènics (plànols, arxius administratius, etc); donar suport a la docència i la recerca que s’imparteix als diferents centres docents de l’Institut del Teatre i  donar resposta a les demandes d’informació sobre les arts escèniques catalanes.

Fons Teatre malic

Eugenio Navarro i Toni Rumbau signen la donació a l

Des de la seva creació, l’any 1923, el MAE ha impulsat una política d’adquisicions que ha donat com a resultat ser, avui per avui, un dels centres referents en el seu àmbit a nivell europeu.  Són especialment rellevants la seva col·lecció bibliogràfica, amb més de 120.000 exemplars, la col·lecció escenogràfica que inclou esbossos, teatrins, figurins i telons (aprox. 18.000 peces),  la col.lecció de titelles, la col·lecció d’indumentària, la de programes de mà (més de 100.000) i l’arxiu fotogràfic (més de 150.000 imatges).

La donació de l’arxiu del desaparegut Teatre Malic (1984-2002) de part dels seus propietaris, Antoni Rumbau i Eugenio Navarro, representa una donació  molt important ja que contribueix a ampliar els fons del MAE  referents a  la història de les arts escèniques catalanes al llarg del segle XX.  Passarà a formar part dels Fons Institucionals com el del Teatro Real, Centre Dramàtic del Vallès, Grup Teatre Independent…

Teatre Malic

El Teatre Malic. Foto Albert Fortuny.

El Teatre Malic fou inaugurat el 1984 pels tres integrants de la Companyia La Fanfarra, Toni Rumbau, Mariona Masgrau i Eugenio Navarro, i és considerat el primer teatre alternatiu de Catalunya. En funcionament fins al desembre de 2002, quan es va tancar, havia superat les 500 representacions. Al llarg de la seva trajectòria, el teatre va rebre diferents premis, entre els quals destaquen el Premi Especial de la Crítica (1991), el Premi Ciutat de Barcelona de Teatre (1992) i un Apladiment dels Premis FAD (1993).

Fons Teatre malic

Els representants de l

L’arxiu cedit conté prop d’una setantena de caixes amb documentació administrativa, programes de mà, cartells, correspondència, tríptics, fotografies i dossiers de premsa, i destaca el material referent a la Companyia La Fanfarra, el Festival d’Òpera de Butxaca (1993- 1995) i el projecte Xarxa de la Mediterrània (2002).

Actualment  es  pot consultar  un inventari  a la web del MAE: Fons MAE Teatre Malic, i és consultable in situ a la biblioteca general del MAE.

Anna Valls
Directora del Centre de Documentació i Arts Escèniques
Setembre, 2012