En Bornet, el putxinel·li de la ciutat del Born, ha volgut començar l’any convidant a un vell amic seu, el Punch de Londres. Acudirà a la Sala Moragas del Born Centre Cultural els dies 4 i 5 de gener de 2014 servit per les mans del Professor of Punch and Judy Martin Bridle, un dels més reconeguts titellaires anglesos d’aquesta especialitat. El Punch de Martin Bridle, en comptes de recrear-se en la violència del personatge, ho fa en els aspectes rítmics i musicals de la manipulació, cosa que li ha donat un gran renom en humanitzar a Punch i en fer-lo així accessible als públics contemporanis de totes les edats.

Martin Bridle, Punch and Judy
Martin Bridle amb el seu Punch.

Sabut és que el putxinel·li anglès és fill del Londres de finals del XVIII i del XIX, quan la capital britànica bullia d’activitat en ple Imperi i efervescència de la Revolució Industrial, Punch va créixer i s’afirmà com un trapella de molt caràcter. Als carrers dels barris populars de Londres, molts personatges extravagants lluitaven per sobreviure. Punch va ser un d’ells, quan a principis del XIX va adquirir la seva forma actual de titella de guant. El que distingeix Punch dels altres putxinel·lis europeus és que a diferència de la gran majoria, que amb els anys s’han dulcificat fins quasi bé desaparèixer, ell s’ha mantingut impertèrrit: la història, els gags i els personatges són els mateixos des de fa dos-cents anys! El maig de 2012 es va celebrar el seu 350 aniversari amb una gran festa als entorns de Covent Garden: The Big Grin!

Martin Bridle, Punch and Judy
Martin Bridle. Foto de Jesús Atienza.

Així el va defensar Dickens (a The Letters of Charles Dickens Vol V, 1847 – 1849): “Al meu entendre, el Punch que es veu al carrer és una d’aquelles exagerades extravagàncies de les realitats de la vida que perdria la seva capacitat de connexió amb la gent si s’intentés convertir-lo en moralista i instructiu. Considero la seva influència perfectament innòcua, com una mena de broma desvergonyida que ningú en aquest món consideraria com un incentiu cap a qualsevol tipus d’acció o com a model per a qualsevol classe de comportament. És possible, penso, que la font secreta de plaer generalment produïda per aquest espectacle sigui la satisfacció que l’espectador sent al veure a unes imitacions d’homes i dones rebre tants pals sense sentir per això cap pena ni sofriment … “.

Començar l’any amb el Punch and Judy és carregar-se d’energia, la que procedeix d’aquest personatge exultant i frenètic, sempre capaç de tocar totes les cordes de les emocions humanes.

El dissabte 4 a les 18h i el diumenge 5 de gener de 2014, a les 12:30h.