Del 25 al 29 de setembre, tindrà lloc la Titellada 2014, és a dir, la 9ª Mostra de Titelles de Roquetes, que cada anys organitza l’Associació Titellaire de Roquetes. Una edició, la d’aquest any, que té dos punts cardinals: la presència de la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal per a l’obertura i l’homenatge que la Titellada fa a Eugenio Navarro, titellaire resident i director de La Puntual, un veterà que primer amb La Fanfarra i el Teatre Malic, i després amb el seu petit teatret de la Plaça Allada Vermell, ha anat desenvolupant el seu mestratge al llarg dels anys.

Canelo
El gos Canelo, de Ferran Costa.

Els actuals responsables de la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal s’encarregaran d’obrir la Titellada el dijous 25, a les 18h, a la Plaça dels Titellaires, amb un espectacle itinerant fet a mida per a l’ocasió. Una feina de carrer que segueix les línies mestres del inefable titellaire d’Albacete, que segueix inspirant els qui ocupen ara el seu taller. Una nova generació de titellaires que toquen diverses tècniques i que comencen a destacar pel virtuosisme de les seves propostes.

Pepe Otal
Pepe Otal. Foto de Jesús Atienza.

El divendres 26, també a les 18h i a la Plaça dels Titellaires, actuarà Eugenio Navarro amb “Rutines”, el seu espectacle solista de titelles de garrotada inspirat en la tradició popular europea del teatre ambulant i de carrer. “Rutines” són números de manipulació amb personatges del repertori clàssic: el fantasma, el diable, el torero, la mort… vinculats, tots ells, a en Malic, l’aventurer ibèric que s’enfronta als demés personatges en aquesta divertida comèdia.

Eugenio Navarro
Eugenio Navarro.

Coincidint amb la seva presència a la Plaça del Titellaire, se li retrà l’homenatge anunciat. Com diu el programa de la Titellada: “L’Eugenio, canari de naixement i barceloní d’adopció, és un titellaire amb més de 35 anys de professió a les seves esquenes. Desprès de la seva estada, els anys setanta, a Anglaterra, es deixa caure, de vacances, per les Rambles de Barcelona. Era finals de 1975… i la seva estada a la ciutat perdura fins a dia d’avui”.

Eugenio Navarro
Rutines, de Eugenio Navarro. Actuació a Àfrica.

El dissabte 27, a la Plaça de les Roquetes, actuarà a les 18h Forani Teatre amb “Pau, La Vida de Pau Casals”. El 2006, l’Enric Rovira, compositor, músic, actor i mestre i l’Arnau Colom, llicenciat en art dramàtic a l’Institut del Teatre en l’especialitat de teatre de gest, titelles i objectes, decideixen ajuntar els seus camins en un projecte comú. Neix Forani Teatre, la companyia d’Albinyana ‐Tarragona‐.

Pau Casals
Escena de Pau, La Vida de Pau Casals.

La seva intenció creativa es basa en la concepció artesana dels seus espectacles, es a dir, en el control de tots els aspectes relacionats amb l’espectacle, la història, l’escenografia, els titelles, la banda sonora…

Forani Teatre
Forani Teatre.

Forani Teatre manté un segell propi explorant nous llenguatges, treballant la creació i la docència que els han portat, en pocs anys, a creacions tan diverses com “Paraules”, “Moguts per l’Ebre”, “La Banda Forània”, “Fugits”… i l’espectacle que ens presentaran dissabte a la Plaça dels Titellaires, “Pau. La Vida de Pau Casals” creació de l’any 2010.

El diumenge 28, a les 18h, actuarà a l’Ateneu Nou Barris la companyia Peus de Porc, que dirigeix Xesco Quadras, amb l’espectacle “A Taula”. En Xesco Quadras és el protagonista d’aquesta companyia de titelles de Castellar de la Ribera ‐Lleida‐. Persona polifacètica, ha realitzat estudis d’Enginyeria Forestal a la Universitat de Lleida, i ha treballat en diferents companyies de titelles com Tit‐ells, Titiritells, Oixque, Ne me títere pas…, Peus de Porc, al Circ Cric com a mosso de pista, amb en Jordà Ferrer de la companyia Antiga i Barbuda…

Xesco Quadras
Xesco Quadras.

En Xesco és també un inventor, una persona que utilitza la tècnica, l’electrònica, les màquines… per incorporar‐les al seu espectacle. “A Taula” és un espectacle basat en el llenguatge del teatre visual. Un nen, innocent i ingenu, que apareix un dia per casa de l’ogre canviarà el cor del monstre. Titelles de taula amb manipulació directa sobre una taula màgica, amb trucs d’animació, canvis escènics increïbles, animació mecànica…

Xesco Quadras
El protagonista de A Taula.

I el dilluns 29, a les 18h, a la Plaça de les Roquetes, tancarà La Titellada la companyia Tutatis amb “Cavalls de Menorca”, una producció pròpia que aporta una visió personal de la tradicional festa menorquina.

Per Sant Joan surten els cavallers i els seus cavalls pels carrers de Menorca en una embogida simbiosi amb el públic assistent en la que, potser, és la festa més transgressora de l’illa, una tradició que es remunta al segle XIV.

Tutatis Produccions
Els cavalls de Tutatis Produccions.

Ara, per acabar la Titellada, pels carrers de Roquetes es recrearà aquesta festa ancestral d’animalitat primitiva amb un espectacle de titelles gegants que no ens deixarà indiferents. A partir d’una cerimònia de transformació plena de símbols, els cavalls passejaran pels nostres carrers, ballaran, trotaran enmig del veïnat, endinsant‐nos en una de les tradicions més ben documentades de les Illes.

Tutatis Produccions
Tutatis Produccions.

Un espectacle que ha voltat per molts països abans d’arribar al barri de Roquetes i ha aconseguit diferents guardons com el premi al Carnaval d’Aalborg ‐Dinamarca‐ el 2012 o el premi al Gaukler Festung ‐Alemanya‐ 2013.

La Titellada 2014