El peculiar i ‘insòlit’ –valgui la redundància- festival de Santa Coloma de Gramenet dedicat a les arts del firaire arriba a la seca tercera edició amb vuit espectacles de petit format. Durant els dies 24, 25 i 26 d’octubre, els Jardins de la Torre Balldovina acolliran vuit propostes de petit format al voltant del món insòlit: espectacles en petites carpes, on es mostren curiositats, atraccions que funcionen amb energia humana, petits shows inspirats en les barraques de fira, jocs i artilugis. Els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les cases encantades o els autòmats evoquen un espai aturat en el temps i en el qual res és el que sembla.

Passatge Insòlit

El festival ens transporta a un món màgic i transforma els jardins de la Torre Balldovina en un passatge ple d’atraccions fantàstiques i d’il·lusionisme que no disposa de cap espai central. En aquest original itinerari de propostes de petit format en trobem algunes inspirades en les antigues barraques de fira, ubicades sota singulars carpes. És el cas d’El venedor d’històries, encarnat pel polifacètic actor Ireneu Tranis: mig encantador de serps, mig trilero, un contaire que ens espera en una guingueta del Passatge per oferir-nos una història triada pel públic del seu repertori de rondalles, mites i llegendes populars dels països catalans, recuperant les tècniques més atàviques i populars de la tradició oral.

De França arriba la companyia Les Petits Miracles amb el seu Circ de les puces, presentat pel domador i xarlatà Alfredo Panzani, i de Múrcia ho fa Onírica Mecánica amb Circo submarino, on malabaristes de paraules, lladres d’aire, mags capaços de fer desaparèixer boscos i feres humanes, totes les misèries de l’ultima espècie extingida: l’esser humà. Amb les maquinàries de Ferroluar.

Moulin Cabot
Moulin Cabot.

Estètica rovellada, llums baixes i caixes velles al Moulin Cabot: una música de fira surt penosament d’un gramòfon apedaçat i el públic entra en aquesta  carpa feta de fusta i tela. Amb una volta de manovella, l’espectacle dels francesos 2 Rien Merci comença.

Los Galindos, pioners en la incorporació del trapezi volant en espectacles de circ de carrer, i la companyia de marionetes Txo Titelles, sumen esforços en el muntatge Matías o el desig de volar, protagonitzat per un entranyable titella.

Txo - Galindos
El Titella de Txo – Galindos.

La recuperació de la mida humana és un altre tret definitori d’aquest singular format. Els mecanismes han de ser simples, comprensibles, accionats per la força humana o fonts no convencionals d’energia. Antigua&Barbuda, companyia de teatre de màquines encapçalada per Jordà Ferrer, ja habitual al festival, porta dos artefactes: las Tumbones, una curiosa màquina de relaxació, i un altre en primícia i especialment dissenyat per al Passatge Insòlit.

El Circ de les puces
El Circ de les puces.

Completen la programació d’aquesta edició dos espectacles de sala. Poufff és la proposta que la companyia holandesa Lichtbende presenta al Teatre Sagarra, un emocionant muntatge visual i musical amb antigues llanternes màgiques que mostren al públic el món secret dels somnis. Phi, el fenomen és un espectacle de Palimpsest Teatre al voltant de les possibilitats que ens ofereix el cinema, i en el qual un pianista mut de principis de segle ens narrarà una èpica història reinventada i imaginada a través del cinema: la història dels moments estel·lars de la humanitat.

Més informació a www.lexcentrica.org